İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

​İLK ÇEYREKTE YÜZDE 5 BÜYÜDÜK

YAYINLAMA:

Galiba o kara günleri artık geride bırakıyor ve daha güçlü ilerliyoruz.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın ilk çeyreğine (ocak-mart) ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı.

GSYH tahmini, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5 arttı.

En büyük payı %57 ile hizmetler sektörü alırken, sanayinin payı ise %22 düzeyinde hesaplanmakta.

Üretim yöntemiyle gayrisafi yurt içi hasıla tahmini ise aynı dönemde cari fiyatlarla yüzde 14,3 yükselerek, 641 milyar 584 milyon lira olarak belirlendi.

Tarım sektörünün toplam katma değeri, bu yılın ocak-mart döneminde geçen yılın aynı çeyreğine göre, zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 3,2, sanayi sektörünün toplam katma değeri yüzde 5,3, inşaat sektörünün ise yüzde 3,7 artış gösterdi. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 5,2 yükseldi.

Türkiye ekonomisi 2016'da yüzde 2,9 büyürken, yılın son çeyreğindeki büyüme yüzde 3,5 olmuştu.

2010 yılı itibariyle baktığımızda Türkiye ekonomisindeki büyümenin hızlıca aşağıya doğru ivme kaybettiği görülüyor.

Özellikle son üç yılın büyüme üzerinde etkisi olan etkenlere bakarsak;

2013’te gündemimiz FED olmuştu ve 2014 yılı boyunca yüksek faizle birlikte gelişen ülkelerdeki baskının devam ettiği ve büyümeyi aşağı çektiği bir yıl atlattık. 2015’te Türkiye önemli seçimler geçirdi ve politik istikrarı konuşurken ekonomik gündemi geride bıraktık ve küresel rüzgardan bana kalırsa faydalanamadık.

2016 yılının ilk iki çeyreğinde yine siyaset konuştuk. Her ne kadar görülmese de nisan ve mayıs ayından itibaren sektör verilerindeki kırılmaya dikkat çekmek istiyorum ve 2016 yılının ikinci yarısını ise zor bir dönemde(darbe girişimi) toparlamaya çalıştık. Bu konuda değerlendirmede bulunan araştırma uzmanı Vahap Taştan, “Bu çeyrekte açıklanan büyüme rakamının “bir zıplama mı? Yoksa yeni bir trend mi? olacağına şu anda cevap vermek zor.” dese bile, yıllık büyümenin ikinci çeyrekte nispeten yatay kalacağı, fakat üçüncü çeyrek itibariyle baz etkisi ile birlikte yeniden artacağı görüşünde.

TCMB mali politika ve sıkı para politika duruşunda bir değişiklik olamaz ise “ki bu hafta perşembe günü saat 14:00’te açıklayacak ve çarşamba günü ise ABD Merkez Bankası FED faiz artışı konusunu saat 21:00’de açıklayacak. TCMB faizlerde değişiklik yapmayacağı öngörüyorum, Türk Lirasında koruma kalkanı olan sıkı para politikası devam edecektir.

TÜKETİM HARCAMALARI YÜZDE 5,1 ARTTI

Hane halklarının nihai tüketim harcamaları, 2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 5,1 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 9,4, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 2,2 arttı.

Mal ve hizmet ihracatı, 2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 10,6, ithalatı ise yüzde 0,8 arttı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *