EKONOMİDE ÜÇLÜ KİLİDİN ANAHTARI ENFLASYONDUR
Türkiye mayıs ayı enflasyonu yıllık yüzde 11,72 oldu. Nisan ayında gerçekleşen enflasyon TÜFE aylık bazda %0,45 artarken, yıllık enflasyon ise 11,87’den 11,72’ye geriledi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, mayıs ayı tüketici fiyat endeksi aylık bazda yüzde 0,45 artış gösterdi.
Yıllık enflasyon ise yüzde 11,72 olarak kısmen de olsa beklentimizin altında gerçekleşti.
Detaylara baktığımızda en üst seviyelere çıkaran ana etkenin yüzde 5,97 artış ile giyim ve ayakkabı grubu olduğu görülüyor.
Yıllık bakıldığında ise, en fazla artış yüzde 21,69 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda meydana geliyor.
Aylık rakama pozitif yönde katkı yapan diğer etkenler ise yüzde 2,42 ile eğlence ve kültür, yüzde 0,90 ile eğitim, yüzde 0,89 ile lokanta ve oteller grubu olarak gerçekleşiyor.
TÜİK’in açıkladığı mayıs ayı enflasyon rakamlarına göre, enflasyona aylık bazda en yüksek katkıyı aylık %5,97’lik artışla giyim ve ayakkabı grubu yaparken, gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarında aylık bazda %0,55 düşüş söz konusu. Gıdadaki bu düşüşü olumlu bulmaktayız fakat yeni sezon dönemi olması nedeniyle giyim ve ayakkabı grubundaki bu artışı geçici fakat trendi etkileyen bir hareket olarak görmekteyiz.
“Ekonomideki kilidin anahtarı enflasyondur”
Bu sözü söyleyen Alnus yatırım danışmanı Vahap Taştan'ın altını çizdiği değerlendirmesini paylaşmak istedim.
“Makro değişkenlerdeki son dönemdeki kırılganlığın çözümü şüphesiz enflasyondur. Enflasyon, Türkiye’de hem hane halkı hem de reel sektör için belirsizlik demektir. Büyümeyi artıracaksak ve reel anlamda daha fazla büyüyeceksek, işsizliği azaltacak bir ekonomi sağlayacaksak, ekonomideki kilidin anahtarı enflasyondur. Öncelikle enflasyonu bir arz sorunu olarak görüyorsak talebi daha fazla kısmanın fiyatları aşağı çekeceğini düşünmemek lazım. Bu yorum tabii ki faiz artırımı yapılmamalıdır olarak algılanmasın. Onu başka bir başlıkta da tartışabiliriz. Büyük resimde ciddi bir şekilde gıda enflasyonunda bahsediyorsak -ki birazdan bazı örnekler vereceğim- enflasyonu düşürmek için kilit noktalara baskı yapmak gerekiyor. Şöyle bir örnek verelim; 2003 baz yılı olarak hesapladığımızda gıda ve alkolsüz içeceklerdeki artış yaklaşık 3,5 kat, alkollü içecekler ve tütünde (vergi etkisi yüksek) 5,88 kat, konut fiyatlarında 3,4 kat, lokanta ve otellerde 4,5 kat artış var. Uzun vadeye bakan bir politika oluşturulacaksa bu rakamların da değerlendirmeye katılması gerektiği görüşündeyim.”