HOŞGELDİN ŞEHR-İ RAMAZAN
Onbir ayın sultanı olarak da adlandırılan ramazan ayının ikinci günü bugün. İslam aleminin en mübarek aylarından biri.
Öncelikle, sağlıklı, iyi bir ramazan ayı geçirmenizi diliyorum.
Tümüne yakını Müslüman olan ülkemizde Mübarek ramazan ayında oruç tutmak kutsal bir görev. Oruç tutmanın gereğini kabul etmemek mümkün değil. Ramazan ayında oruç tutmak tüm Müslüman aleminin dini vecibelerini yerine getirmesi, inancımız gereği olmazsa olmaz dini ve vicdani zorunluluklarımızdandır.
Dini ve vicdanı görevi yerine getirebilmek oruç tutabilmek için sağlık açısından sorunsuz olmak, beslenmeye dikkat etmek asla unutulmaması gereken bir fiziksel zorunluluk.
İnançları nedeniyle sırf oruç tutma görevini yerine getirebilmek için sağlık sorunlarını hiçe saymak kronikleşecek, çare bulunamayacak hastalıklara yol açabilir. Oruç tutabilme uğruna sağlık konusunda dikkat edilmesi gerekenler göz ardı edilmemeli. Tüm bu konulara dikkat etmeyenler, buna paralel olarak ramazan ayında doğru ve yeterince beslenemeyenler, zaman içinde sağlık sorunları yaşayabilirler. Bu nedenledir ki, özellikle ramazan ayında oruç tutmak isteyenler uzmanlar tarafından uyarılırlar.
Kendisini sağlık açısından hazır hissetmeyenlerin oruç tutmak için de hazır olmadıklarını bilmeleri gerektiği uzmanlar tarafından sık sık uyarılırlar.
İnançlarımız nedeniyle, her ne olursa olsun oruç tutmayı, inanç gereği geleneksel bağlılık olarak kabul etsek de, sağlıksız bir yaşamın dini vecibelerimizi yerine getirmeye engel teşkil edebileceğini de unutmamak gerekir. Sağlık her şeyin önündedir.
Aman Dikkat! Ramazan’da iftar sofralarında, sahurda yemek yeme konusunda oburlaşmayın. Uzun süre aç kalacağım diye tıka basa yemek oruç süresince açlığa dayanma direncinizi artırmaz.
Unutulmamalıdır ki, ramazan ayı, uzun süren, kontrolsüz açlıktan kaynaklanan sağlık sorunlarının yanı sıra düzensiz ve yanlış beslenme alışkanlıklarının yerleşmesine neden olabiliyor.
Uzmanlar oruç ayı olarak bilinen ramazan ayında daha çok görünen ve ortaya çıkan sağlık sorunlarının, uzun süren açlık sonrasında aşırı kontrolsüz yeme ile bağlantılı olduğunu dile getiriyorlar. Özellikle iftar sofrasından aşırı yemek sonrasında yaşanacak sağlık sorunları için mutlaka bir uzman kontrolüne ve tavsiyelerine başvurulmalı.,
Uzmanlara göre, ramazan ayında en çok görülen sağlık sorunlarından biri “reflü”dür. “Reflü” dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Bu tür bir rahatsızlık yaşayanların, iftar ve sahurda kontrollü ve daha az yemeleri, yemekten sonra ise hemen yatmamaları önerilir.
Özellikle iftar soframızı süsleyen şarküteri ürünlerinden olabildiğince uzak durmak gerekir. Uzmanlar bu konuda da sürekli uyarırlar. İftar sofrasında özellikle başlangıç olarak yediğimiz şarküteri ürünlerinin yüksek kalori içerdiklerini unutmayalım. Bu tür yüksek kalori yüklü yiyecekler kilo artışına neden olabiliyorlar. Ayrıca bu yüksek kalorili yiyecekler kandaki yağ oranlarının yükselmesine, kontrolden çıkmasına ve buna bağlı olarak da kolesterol ve tansiyonun yükselmesine neden olabiliyor.
Uzmanlar göre dikkat edilmesi gereken bir başka konu ise; iftarda fazla yemeğin yükünü azaltmak için hemen yürüyüşe çıkılmaması gerekir. Yediklerini kısa sürede hazmetme gibi bahane ile tok karına yürüyüş yapmanın, koşmanın, spor yapmanın, faydadan çok zarar verebileceğini asla unutmayalım. Tok karına aşırı efor harcamak sağlık açısından yanlış bir davranıştır.
Son olarak bir başka konu var ki bu asla göz ardı edilmemelidir. Oruç nedeniyle tüm gün boyu sigara içemeyen tiryakilerin, o açığı kapatmak adına iftar sofrasında peş peşe sigara içilmemeliler. Peş peşe içilen sigaralar, bilinen zararının yanı sıra, kandaki oksijen oranını önemli miktarda düşürüyormuş.
Dini vecibelerimizi yerine getirirken sağlığımıza da mutlaka dikkat edelim.
Unutmayalım!... Sağlıklı bir yaşam olmayınca dini görevlerimizi yerine getirmenin keyfini yaşayamayız.