EKONOMİ GÜNDEMİNDEN NOTLAR
Yurtdışında, paskalya tatili nedeniyle piyasaların çoğu tatildeydi. Bu nedenle sakin bir hava vardı. Ancak yurtiçinde referandum hızı siyasi gündem açısından oldukça yoğundu.
Referanduma, %85,4 ve 49 milyon 798 bin 922 kişinin katılımı bugüne kadar yapılmış 7 referanduma kıyaslama karşısında ciddi bir orandı.
Bu beni şaşırtmadı açıkçası çünkü 92 yıllık bir sistemin değişiminde herkesin payı olmalıydı.
Referandumdan herkesin düşünmesi gereken bir sonuç çıktı. Türkiye genelinde hayır çıkan şehirlerin, yaklaşık Türkiye GSYH’nın %77’sini oluşturan ve üreten şehirlerin olduğunu düşünürsek ekonomi anlamında nasıl bir mesaj verildiği görünmekte.
Şimdi hem iş dünyası hem biz vatandaşlar olarak taahhütlerin yerine getirilmesini yani, ekonomi gündemini takip edeceğiz.
İş dünyasının en önemli beklentilerinden biri, AB ile olan ilişkilerde gümrük birliği rejimin en kısa süreyle belirlenmesi olacaktır.
Biz vatandaşların beklentisi ise;
Kıdem tazminatı beklentide; Sosyal ve Çalışma Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu kıdem tazminatını yeniden modelleyeceğini belirtmişti.
Yeniden yapılanma;
Hatırlarsanız 2016 Haziran ayında vergi ve sigorta prim borçlarının yeniden yapılanmasına yönelik bir yasa çıkmıştı. Mart 2017 tarihli yeni bir yapılanma ile uzatılması öngörülmüştü bende bu yapılanma sürecini merakla beklemekteyim.
Vergi reformu;
32 yıllık bir vergi sisteminde değişiklik yapılacağı öngörülmüştü. Uzun yıllardır beklenen vergi reformu özellikle KDV oranı değişimi gibi görünüyor.
Vergi indiriminde ise mobilya ve beyaz eşyada 30 Nisan son tarihti. Ancak 30 Eylül’e kadar uzatılmıştı. Buradaki en önemli indirim ise mobilyada % 18’den %8’e düşmesi beyaz eşyada ise %6 civarında ÖTV sıfırlayan kararnamelerin resmileşmesi gerekecek.
Yarı zamanlı çalışma; anne olarak çalışan memurlarında beklentisi yarı zamanlı çalışma hakların resmileşmesinde. Yani gözler, hangi şartlarda çalışan annelerin bu hakkı kazanmasında olacak.