İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

​SİBER GÜVENLİK ZİRVESİ

YAYINLAMA:

14 Aralık 2015 tarihini hatırlar mısınız? Türkiye’nin 10 gün boyunca karşı karşıya kaldığı siber saldırıyı, bir hack’leme operasyonu yapılmıştı. Birçok bankanın sistemleri durmuş, hastanelerde işlemler yapılmadığından zor durumda kalınmıştı.

Türkiye’nin internetteki imzası olan “tr” ile biten bütün internet sitelerini etkilemiş, ancak asıl şaşırtan konu ise önlem olarak “tr” uzantılı tüm sitelerde kapılar kapanırken içerden de tr uzantılı bir karargah oluşturulmuş, saldırıyı hem Türkiye’den hem de yurtdışından kontrol edilerek gerçekleşmişti.

Mesele sadece “hack’leme” operasyonu değildi tabii…

Tarihin en büyük ve en kapsamlı siber saldırılarıydı ve dünyaca ünlü hacker grubu Anonymous üstlenmesiyle açıklığa kavuşmuştu.

Sonuç olarak; siber saldırıda dünyanın top 10 listesinde Türkiye, hem saldıran hem de saldırılan listeye girmişti.

Peki, bundan sonra böyle siber saldırılara karşın önlemler geliştirebildik mi?

Bilmem hatırlar mısınız? Ancak, 18 Ocak 2016 tarihli “SİBER SALDIRIYA KARŞI ÖNLEMLER” başlıklı yazımda gazetemizin arşivinden bakacak olursanız bu konuyu detaylıca anlatmıştım.

Şimdi;

Siber güvenliği e-Safe ile yeni bir boyuta taşınıyor…

e-Safe kurucusu Musa Savaş, 30 Mart'ta yapılacak “Siber Güvenlik Zirvesi” hazırlıklarını tamamlayarak, konuya olan hassasiyetimle beni de bu zirveye davet etti.

Konuyla ilişkin verdiği bilgide "Siber güvenlik konusunu e-Safe ile yeni bir boyuta taşıyoruz. Yeni boyutun adı, ülkenin tüm satıhlarıyla teknoloji temelli güvenliğidir." dedi.

Siber güvenlikte yerel sorunların ele alınacağı e-Safe Siber Güvenlik Zirvesi, dünyada ve Türkiye'deki muhtemel siber saldırılara karşı tedbirler değerlendirilecek.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) merkez binasında düzenlenecek zirveye, siber güvenlik alanında uzman isimler ve sektör profesyonelleri katılacak. Siber güvenlik sektörünün nabzının tutulacağı zirvede, yerel sorunlar öncelikli konu olacak.

e-safe kurucusu Musa Savaş’tan aldığım bilgileri aktarıyorum:

Güvenlik tehditlerine karşı önleyici tedbirler alma noktasında sektöre ışık tutacak etkinliğe, bilgi teknolojileri profesyonelleri, bilişim uzmanları, bilişim sistemleri yöneticileri, kamu kurumları ve ilgili birim yetkilileri, kolluk kuvvetleri ve ilgili bakanlıkların temsilcileri, siber güvenlik ve adli bilimler alanında çalışan uzmanlar, medya, üniversitelerden akademisyenlerin katılması planlanıyor.

"Ülkenin teknolojik güvenliği anlatılacak"

e-Safe Kurucusu Musa Savaş, zirvenin önemine işaret ederek, "Siber güvenlik konusunu e-Safe ile yeni bir boyuta taşıyoruz. Yeni boyutun adı, ülkenin tüm satıhlarıyla teknoloji temelli güvenliğidir. Bir başka deyişle, 'tüm ülkenin her şeyiyle güvenliğinin teknoloji temelli bakış açısıyla güvence altına alınması' diyebiliriz. İşte biz e-Safe’te bunu yapıyoruz. Tüm ülkenin teknolojik olarak güvenliğini anlatıyoruz." dedi.

Savaş, siber güvenlikten post kuantuma, doğal afet ve sabotajlarda veri merkezlerinin donanım ve yazılım güvenliğine kadar birçok başlığın e-Safe'te tartışmaya açılacağını söyledi.

Zirvede, siber savaşlar ve istihbarat, kritik altyapılarda siber güvenlik, kamu yönetiminde bilgi güvenliği ve kompartımantasyon, ulusal seviye siber güvenlik merkezleri/ tehditler ve fırsatlar, insan merkezli yeni nesil siber güvenlik yaklaşımı, siber suçlar, modern iş dünyasında siber operasyon yönetimi, proaktif ve saldırgan siber güvenlik, nesnelerin interneti ve güvenlik riskleri, kuantum sonrası kriptografi, finans sektöründe siber güvenlik önlemleri, büyük veri ve yapay zeka destekli güvenlik, ağ, veri ve mobil cihazların güvenliği, adli bilişim çözümleri konuları gündemde olacak.

Zirve sonrası tüm izlenimlerimi sizlerle paylaşacağım…


Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *