EURO/DOLAR RALLİSİ
1- BREXIT
Ralliyi ateşleyenlerden biri İngiltere Başbakanı Theresa May oldu. Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılacağını (Brexit) çok sert biçimde “AB’den tamamen çıkıyoruz” diyerek ardından "İnsanlar AB'den çıkmamıza karşın AB üyeliğinin bazı parçalarını elimizde tutmak istiyormuşuz gibi konuşuyor." ifadesini kullanan May, "AB'yi terk ediyoruz. Dışına çıkıyoruz. Artık AB'nin üyesi olmayacağız. Sorun, dışına çıktığımızda AB ile İngiltere arasında nasıl bir ilişkinin doğru olacağını bulma sorunu. Kendi sınırlarımızı ve yasalarımızı kontrol edebileceğiz." diye konuştu.
Bitmedi…
Geçtiğimiz hafta AB İngiltere Temsilcisi Ivan Rogers’ın dediği “ Theresa May’in kafası bulanmış” açıklaması ve bunu karşılığı Başbakan Theresa May’in sert açıklama ve agresif tutumlarıyla konuşma yapması GBP/USD arasındaki ateşlemeye yetti.
2- ANAYASA TEKLİFİ
Piyasaların en önemli gündem maddesini, Anayasa değişikliği oluşturmakta. Anayasa değişikliği ile ilgili dünkü meclisteki konuşmalar ve tartışmalar küresel ekonomi ve siyasi izlenimleri ile gerilimleri birlikte getirdi. Anayasa değişikliği kabul gördüğü takdirde referandum getirir, bu durumda meclisten geçmemesi ise yeniden seçim dalgalarını getireceği gibi TL varlıklarında riskler karşısında kayıplarını gösterenlerden en etkili neden olduğunu söylemek isterim.
3- TCMB FAİZ KARARI BASKISI
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 24 Ocak’ta faiz kararını açıklayacak. Siyasi baskı altında olduğunu söylemek yanlış olmasa gerek. Çünkü TCMB faiz kararı öncesi hükümetin faizlerde indirim yapılmaması gerektiğini vurgulaması iyi niyet mesajı olarak verildiğini, bununda TL varlıklarında etkili ve kayıplarda da tutunamadığından etkin olduğunu söylemeliyim.
4- GELİŞMEKTE OLAN PARA BİRİMLERİ VE JEOPOLİTİK RİSKLER
Özellikle dolar karşısında gelişmekte olan ülke para birimlerin değer kayıpları oldukça yüksek. OHAL’in devam etmesi ve jeopolitik riskler ile siyasi gelişmelerdeki belirsizlik, yaklaşan Moody’s ve Fitch değerlendirmesi ile karne notumuzun akibeti olumsuz düşünülerek TL kayıplarımıza değer katmaları kurda yukarı yönlü hızlı hareket etmelerini sağladı.
Ancak, sanayi üretimi kısmen olumlu gelse bile maalesef TL’de bir hareket görülemedi.