MERKEZ BANKALARININ 2016 KARARLARI
2016 yılında Merkez Bankalarının tutumlarını merak eden okuyucumuz için hazırladım (isim vermeyin dedi)
ABD Merkez Bankası (FED)
Geçtiğimiz hafta Fed’in aralık tutanakları yayımlandı.
2016 yılın sonunda faiz artırımının gerçekleştiği toplantının tutanakları incelendiğinde; üyelerin Trump’ın olası maliye politikasına ilişkin belirsizliği konusunda fikir ayrılığı yaşadığı ve bu nedenle enflasyon beklentilerinde ayrıştığı görülse de genel ekonomik görünüme ilişkin yorumları oldukça iyimserdi. Şimdi ABD Başkanı Donald Trump, ABD Merkez Bankası Başkanına zaten seçim kampanyalarında sopayı göstermişti. Hatırlarsanız Fed Başkanı Janet Yellen’in faiz artırmazsa o koltuktan alacağını belirtmişti. Fed Başkanı Janet Yellen de mecburen artırmıştı, ama o gün ben canlı izlemiştim ve de sizlerle öngörülerimi paylaşmıştım. Janet Yellen beden dili “mecburdum” derken, söylemleri ise ABD ekonomik göstergeler iyi gidiyor demesi olağanüstü gerçek dışı olduğunu herkes biliyor.
Dolar cephesinde her şey iyi görünse dahi kısmen değer kaybı yaşandı. 20 Aralık tarihinde 3.52 olan dolar kuru 6 gün boyunca gerildi, seviyelerini korumaya çalıştı ancak 1 Ocak 2017’de 3.54 olan kur şimdilerde ise 3.74 ile korkunç bir ilerleme kaydediyor.
Fed’in son toplantısında özellikle ekonomide aşırı ısınma riskine değinen başkan Yellen, ABD endeksleri bir önceki zirvelerini aşabilmiş değil söylemi yine Trump etkisini gösterircesine.
Sonuç olarak; 2016 yılının kuşkusuz en çok konuşulan Merkez Bankası Fed oldu. 2016 için 4 faiz artırım öngörüsünde bulunan ABD Merkez Bankası küresel piyasalar nispeten iyimser bir hava içerisinde olsa da ekonomide yavaşlama Brexit şoku ile birlikte yıl içerisinde tek faiz artırımı ile 2016’yı kapattı.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise 2016’da parasal genişleme programını sürdürme kararı alırken, Avrupa bankacılık sistemine ilişkin de aldığı tedbirler ile konuşuldu. Brexit süreci sonrasında ekonomideki soğumaya yönelik tedbir alan İngiltere Merkez Bankası (BoE) ise 25 baz puanlık faiz indirimine gitti. Japonya Merkez Bankası (BOJ) da politika değişikliğine giderek enflasyon hedeflemesi çerçevesinde getiri eğrisi kontrolüne giderek enflasyon beklentilerini kontrol etmeye yöneldi.
TCMB tarafında ise sadeleşme adımları Murat Çetinkaya’nın Başkanlığı ile hız kazandı. Yıl sonuna doğru hem politika faizinde hem de faiz koridorunun üst bandında artırım yapan TCMB’nin sadeleşme adımlarını 2017 başlarında tamamlaması öngörülmekte. TBMM Genel Kurulu’nda normal şartlarda 19 Ocak’ta bitecek olan OHAL’in 3 ay daha uzatılması kararı alınmasıyla TL tarafında değer kayıpları dikkat çekti Ancak geçtiğimiz hafta dolar karşısında kaybedenler kazananlar yazımda Fed’in faiz artırımı sonrası dolar karşısında TL’nin %17’lik değer kaybetmesi ülkemiz açısından son derece talihsiz bir gelişme oldu. Ayrıca, AHL Forex Vahap Taştan’a desteği için teşekkür ederim.