İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

AHİLİK FONU

YAYINLAMA:

Diğer adıyla “İşsizlik Sigortası fonu” veya 'Esnaf Ahilik Sandığı' gibi bir şey…

Esnaf ve Ahilik Fonu; Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) heyeti kabulünde, Esnaf ve Ahilik Fonu yürürlüğe girmiştir.

Nedir bu Ahilik Fonu diye ben de kısa bir araştırma yaptım. Aslında Ahilik kültürü; Kırşehir Valiliğince ve sivil toplum üyeleri ve Bakanlık tarafından, 1988’de kabul edilerek her yılın ekim ayı 2. pazartesi haftasıyla başlayan kutlamalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik esas alınarak 15 yıldır kutlanmaktadır.

Aslında Osmanlılar döneminde lonca, gedik kuruluşları olarak devam etmiş; Cumhuriyetimizin kuruluşuyla birlikte de esnaf teşkilatlarımız, yasal düzenlemelerle çalışmalarına devam etmiştir.

Adı bile çok etkileyici “Ahilik” kardeşim demek. Bir rivayete göre Türkçe kökeni olduğunu savunanlar “Akı” yani “eli açık, cömert, yiğit” gibi bir anlam çıkıyor.

Anadolu kültürüne ve halkına bakıldığında bu cümle cuk diye oturuyor.

Çünkü Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bu anlamda Ahiliğin, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olduğunu ve Anadolu halkını tamamladığını görebilirsiniz. Küresel güçlerin etkisi ve yeni jenerasyonun bilmediği, kaybolmakta olan mesleklerin ahilik basamağındaki yamak-çırak-kalfa-usta hiyerarşisi ile yetiştirilen baba-evlat ilişkisi gibi öğreticiye sanatı, sağlam ahlaki ve mesleki temellere oturtmayı amaçlar.

Ahilik, kendi ticaret çıkarını diğer meslektaşlarından üstün tutmayan, üretici-tüketici çıkar ilişkilerini, birbirleriyle sürtüşmeye düşmeyerek, işe saygı ve çalışkanlık, yardımlaşma ve haksızlığın cezalandırılması da Ahilik kurumunun temel ilkeleri arasındadır.

Şimdi gelelim Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu, esnaf için hazırlanan Ahilik Fonu'na ilişkin "Prim oranı yüzde 3 olacak. Bu prim oranının yüzde 2'sini esnafımız, yüzde 1'ini de hazine karşılayacak, hayırlı olsun" dedi.

Fona, Bağ-Kurluların yüzde 2, Hazine’nin ise yüzde 1 oranında destek vereceğini belirten Müezzinoğlu, "Esnafımız 720 gün prim ödedikten sonra iflas ya da dükkanı kapatma durumunda bu fondan istifade edebilecek. Yatırdığı primin süresine göre kendisine 6, 8 ya da 10 ay gibi ödemeler yapılacak." diye konuştu. Ayrıca Ahilik kültürünün iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin, kısaca bütün güzel meziyetlerin birleştiği sosyo-ekonomik bir düzen olduğunu belirten Müezzinoğlu, "Bu nedenle adını 'Esnaf Ahilik Sandığı' olarak koyduk. 4B kapsamında yaklaşık 1,9 milyon kişi faydalanacak. Şirket ortağı, esnaf, tacir ve noterler de dahil." ifadelerini kullandı.

Hayırlı olsun efendim.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *