AMERİKA HURAFELERİ
Hurafe bir inancın merkezinde yeri olmayan ama tekrarlanarak bazı kesimlerde yaygınlık kazanan görüşlerdir. Batıl inançlar zemin hazırlayacak kadar da yaygınlaşabilir. Önceleri geceleri tırnak kesmek yeterli aydınlatma olmadığından hoş karşılanmazmış ama bunu getirip uğursuzluğa dayayanlar olabilir.
İbrahim Paşalı’nın Entelektüellerin Hurafeleri diye bir kitabı vardır mesela. Yüzyıllardır tepemizde tepinen egemen görüşlerin entelektüeller tarafından nasıl hurafe haline getirildiğini gözler önüne serer.
İçinden geçtiğimiz günlerde Amerika Birleşik Devletleri ile ilgili bazı hurafeleri yeniden gözden geçirmek zorundayız.
Amerika çalışkan bir ulustur. Kocaman bir hurafe. Kendi bayraklarını bile Çin’e ürettirecek kadar tembel bir ulustan söz ediyoruz. Çalışmak şöyle dursun, tembelliğin kitabını yazmışlardır. Çalıştıkları tek endüstri başka milletlerin mallarına çökmeyi sağlayan askeri teknolojilerdir. Bunların da hatırı sayılır bir kısmı Avrupa çıkışlıdır. ABD silah endüstrisinin temellerinde özellikle Almanya’nın payı vardır.
Amerika dünyanın jandarmasıdır. Değil. Bu da bir hurafedir. Amerika aslında büyük şirketlerin kullandığı bir aparattır. Cüssece iri olduğundan daha çok badigard olarak nitelemek yerinde olacaktır. Whitney Houston’ın filmindeki Kevin Costner gibi bir şey. Ama zoru görünce sıvışan bir korumadan söz ediyoruz. İkinci Dünya Savaşı’nın ardından dünyanın geri kalanı için mutluluktan çok gözyaşı getirdi.
Amerika Türkiye’nin müttefikidir. Hurafenin önde gidenidir. Türkiye ve Amerika belirli zamanlarda birlikte hareket etmek zorunda kalmış iki ülkedir. Amerika’nın menfaatleri nadiren Türkiye ile kesişir ama daha çok Türkiye’nin düşmanlarıyla kesişir. Bu hurafeden dolayı Amerika’nın PKK’yı desteklemesine şaşıran insanımız çoktur.
Amerika demokrasinin hakim olduğu bir yerdir derler. Bu da ayrı komiklikte bir hurafedir. Baksanıza Trump başa geçecek diye müesses nizamın çıkarmadığı mızıkçılık kalmadı.
Amerika, BİRLEŞİK devletlerdir. Bu da ayrı bir bakış açısı probleminin sonucudur. Amerika menfaatler doğrultusunda birleştirilmiş devletlerin bir araya getirdiği toplumdur. Daha çok anonim bir şirkettir. Millet olmanın ötesinde şirkettir. Her şirket gibi kar ve zarar eder ama en son olacağı şey devlettir.
Amerikan rüyası insanlara istediği fırsatlara ulaşmaları için imkan sağlar. Amerikan rüyası denmesinin önemli bir sebebi sadece uyurken görülüyor olmasıdır.
Bunları niye yazıyorum. 1950’lerden bu yana Amerika’nın Türkiye’deki imajı çok güçlüydü. 15 Temmuz’a gelinceye kadar askeri darbelerle yönetmeye çalıştı. Şimdi de terör örgütleri aracılığı ile ülkemizin geleceğini tasarlamaya çalışıyor. Bu hurafeler o kadar geniş kitleler tarafından benimseniyor ki Amerika bazen kendisi bile Türkiye’nin dostu olduğuna inanıyor. Dostluktan ziyade menfaatlerin kesişmesi söz konusu ve kabul edelim şu sıralar Amerika ile ajandamız pek uyuşmuyor. Böyle olması normal çünkü Amerika yeni seçtiği başkan dahil kimseyle anlaşamıyor. Yavru devleti İsrail’le bile akıbeti meçhul.
Amerika ile ilgili algılarımızı hurafelerden arındırabilirsek, bir yerlere ulaşmaya başlarız. Yok eğer bu hurafeler bize tatlı geliyorsa Amerika’nın yardım olarak göndereceği süt tozlarının yolunu beklemeye devam ederiz.