TÜRK-ARAP İŞ DÜNYASI ZİRVESİ
Yine Ordu…
Yine Ordu Valisi…
Son 2 yıl boyunca sürekli kendinden bahsettiren bir vali var ki o da “Ordu valisi”.
Hep takdir ederim. Bu ülkeye, bu vatana, taşına, toprağına faydası olan her kim olursa olsun benim gözümde göklerdedir.
Latife değil bu tamamen gerçek. Ordu’nun kapılarını dünyaya aralayan insan ordu valisi İrfan Balkanlıoğlu’nu ayrıca kutluyorum.
ORDU Valiliği ve TIG Grup Yatırım Organizasyon işbirliği ile gerçekleştirilen “Türkiye Arap ve Körfez ülkelerinden iş adamları ve yatırımcıların yer aldığı 1. Uluslararası Türk Arap İş dünyası Zirvesi” düzenlendi. Bu zirveye ayrıca Ordulu olarak ben de katıldım.
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, TASCA Türk Arap Ekonomi ve Stratejik İşbirliği Derneği Başkanı Dr.Muhammed Al Adil, TIG Grup Uluslararası Yatırım ve Organizasyon Yönetim Kurulu Başkanı Hayreddin Turan, DEİK Avustralya İş Konsey Başkanı, TGM Yönetim Kurulu Başkanı Zuhal Mansfield, TIG Grup Uluslararası Yatırım ve Organizasyon CEO’su Jamile Öztürk, Arap ve Körfez ülkelerinden işadamları, yatırımcılar, Ordulu seyahat acenteleri, tur operatörleri ve turistik tesis işletmecileri daha isimlerini bilmediğim birçok yatırımcı vardı.
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, "Güzel yerlerde tatil yapmak için binlerce kilometre uzağa gidip, binlerce dolar harcamanız gerekmiyor. Dünyanın en güzel memleketlerinde ne arıyorsanız tabiat güzelliği bakımından, Ordu'da her şey fazlasıyla mevcut." dedi.
Balkanlıoğlu, “Ordu halkı fındıkla geçinir. Her sene 200 bin ton fındık üretilir. Dünyada en fazla fındık üreten il Ordu'dur. Ordu ve yakın vilayeti Giresun'da 2013'te havalar çok soğuktu ve fındıklar dondu. O yıl fındık olmadı. Dünya fındık fiyatları 4 kat arttı. Bu durum da Ordu'nun, dünya fındığı için ne kadar önemli olduğunun göstergesidir." diye konuştu.
Ordu’da fındık dışında, tarımsal anlamda bal ve kivi üretiminin olduğunu ve "Emniyet ve asayiş bakımından sakin bir il" diyerek bölgenin güvenliliğinin de altını çizdi.
Turist açısından güvenli bölge olması 1. öncelikli olan nedenlerdendir. Ordu'ya yılda 200 bin yerli ve yabancı turist geliyorken, Ordu'da turizm alanında gittikçe artan ve son dönemde bu sayı 500 bine yaklaşmışken, emniyet ve asayiş bakımından da hemen hemen hiçbir olayın olmadığı sakin bir ilde yaşadıklarını ve “gece gündüz her yere herkes gidebiliyor” diyerek sayın Vali Balkanlıoğlu önemle altını çizdi.
Balkanlıoğlu, Arap iş adamlarının, yatırım yapması halinde birçok teşvik, indirim ve kredilerden istifade edebileceklerini bildirdi.
Türk Arap Ekonomi ve Stratejik İşbirliği Derneği Başkanı Muhammed Al Adil ise Ordu'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ancak düzgün Türkçe konuşabilmeleri benim oldukça ilgimi çekti. Kendi öz vatanları gibi sahiplenmeleri, Türkçeyi düzgün konuşma çabaları Ordu'nun hem tarım hem turizm hem de ekonomik anlamda yabancı konukların ağırlanabileceği bir il olduğunu belirtmesi yine ifade etmeliyim ki bir Ordulu olarak beni gururlandırdı.