KIŞ TURİZMİ
Kış kapıya dayandı. Kış turizmi, hareket kazandığı bugünlerde dünya genelinde hızla gelişen sektörlerden biri. Kış turizmi denince doğal olarak coğrafi konumundan dolayı ülkemizin çok elverişli olan bölgelerinden Doğu Anadolu gelir akla.. Ancak terörle mücadelenin olanca hızıyla sürdüğü bölgeye yapılan yatırım maalesef dibe vurmuş durumdadır.
Hatırlarsınız, geçtiğimiz haftalarda kar duasına çıkmış (ekmeğinin duası da diyebiliriz) insanlar ekranlara yansımıştı. Kars’ın Sarıkamış ilçesinden otelci ve kayak hocalarının oluşturduğu grubun sezonun açılabilmesi için ettikleri duaları izlemiştik hep birlikte. Nispeten küçük kimi işletme sahipleri ve çalışanları kar yağsın duasına çıkarken, imkan sahibi büyük ölçekli yatırımcılar ise suni kar ile sezonu açabiliyorlardı.
Ülkemizin ünlü Erciyes Kayak Merkezi’nde durum biraz daha farklı. Bu sezon tam 2,5 milyon ziyaretçi ağırlamaya hazırlanıyor merkez. 200 milyon avro yatırım yapılmış şimdiye kadar. Erciyes bu sezon pek çok ulusal ve uluslararası kış sporları müsabakalarına ev sahipliği de yapacak.
Erciyes Dağı'nda hayata geçirilecek turizm projesinin işletme ve pazarlamasını yürüten Kayseri Erciyes A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Cahid Cıngı, sezonu ve Erciyes’i değerlendirirken Erciyes Kayak Merkezi’nin Türkiye’nin en gelişmiş kayak altyapısı ve “suni kar üretme sistemlerine” sahip olduğundan söz ediyor. Cıngı, on-pist ve off-pist olarak yaklaşık 102 kilometre uzunluğundaki pistlerde, kar yağmasa dahi, suni kar üretimi gerçekleştirilebildiğinin altını çiziyor.
Geçtiğimiz sezon, yerli-yabancı yaklaşık 2 milyon turisti ağırlamış Erciyes Kayak Merkezi; bu yılın kış sezonunda da (2016/2017 Kasım-Nisan) 2,5 milyon ziyaretçiyi ağırlamaya hazır.
Gelelim müsbakalara..
Cıngı, 2015 yılında Snowboard Avrupa Kupasını, 2016 yılında kış sporlarının en önemli faaliyetlerinden birisi olan ve ülkemizde ilk kez yapılan Dünya Snowboard Kupası’nı başarıyla düzenlediklerini kaydediyor ve ekliyor: “2026 Kış Olimpiyatları’nın ülkemize alınması sürecinde, Erciyes’in bu gibi devasa spor organizasyonlarına ev sahipliği yapması, Türkiye Kayak Federasyonu ve Milli Olimpiyat Komitesi’nin elini güçlendirecek ana argümanlardan birisi olacaktır.
Bu kış sezonu için yerli ve yabancı misafirlerimizi ağırlamaya başladık. 2017 sezonu itibariyle, farklı zorluk derecelerinde 100 kilometreyi geçen kayak pistlerimiz, 15 adet telesiyej, telekabin, gondol gibi halk arasında ‘teleferik’ olarak bilinen mekanik tesislerin yanı sıra; 4 adet yürüyen band (magic carpet), çocuk oyun alanları, eğitim alanları, kızak alanları gibi kayak dışı eğlence aktivitelerini besleyecek baby lift, snow tubing, tırmanma duvarları gibi imkanlarımız ziyaretçilerimiz için eksiksiz hazır hale getirildi.”