İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

OPEC VE TÜRKİYE

YAYINLAMA:

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) çarşamba günü toplantısı vardı, bizde izledik tabi toplantıyı.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleşen OPEC 171. Olağan Toplantı bitiminde alınan kararları açıklayan Katar Enerji ve Endüstri Bakanı ve OPEC Konferans Dönem Başkanı Mohammed bin Salih es-Sede, "Bugün büyük bir başarı sağladık. Bütün üyelerin işbirliği ve anlayışıyla anlaşmaya vardık. Bu anlaşma, OPEC üyeleri ve OPEC üyesi olmayan ülkelerin sorumluluk duygusu ile alındı” dedi.

2008 yılından bugüne kadar ilk kez petrol üretim sınırlandırılması hakkında anlaşmaya varıldı. Anlaşmaya göre günlük üretim tavanı 33.6 milyon varilden 32.5 milyon varile indirildi.

Geçtiğimiz ay Cezayir’de yapılan toplantıda, Irak savaşta olmaları nedeniyle, petrol üretimini artırmaları gerektiğini belirtmişlerdi. En fazla kesintiyi Suudi Arabistan yapacak. Arabistan, petrol üretimini günlük 486 bin varil düşürecek. Libya ve Nijerya üretim seviyesini koruyacak, İran petrol üretimini günlük 90 bin varil artıracak.

Açıkçası hep karşı çıkan Suudi Arabistan’ın uzlaşmaya varması takdire şayan yoksa bu anlaşma yine olmazdı.

Peki; bize ne OPEC’ten? diye sorabilirsiniz.

İndirim kararı ardından Brent petrol, %8 artarak 51 dolar/varil oldu.

Dünya petrol talebinin 2016 ve 2017 için günlük 1,2 milyon varil artacağını, küresel ekonomik büyümenin ise aynı dönem içinde % 2,9 ile 3,1 aralığında gerçekleşeceğinin tahmin ediliyor.

Dünyada petrol fiyatları 10 dolar arttığında bizim faturamız kaba hesapla 4-4,5 milyar dolar artıyor yani ithalat anlamında biz bedel ödemiş oluyoruz.

Trump geldiğinden bu yana para biriminde ciddi kayıplar yaşandı. Dünyada dolaşımdaki paranın %66’sını kontrolünü sağlayan FED, bu ay faiz beklentisini yükseltmekte ve bu beklenti TL üzerinde baskı oluşturdu. Dünkü OPEC toplantı sonrası petrol fiyatlarında yükselme olacağından ABD daha hızlı hareket edecek ve faiz artıracak.

Türkiye ise düşük petrol fiyatlarından faydalanacak. Ancak enerji faturamız artacak. Enflasyon da ise yukarı yönlü baskı oluşturacak.

Sonuç ise; Türkiye açısından olumsuz bir gelişme olarak görüyorum.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *