DOĞALGAZ FATURAMIZ
Kış kapımızda. Faturaları gördükçe hem cebimiz hem ülkemiz nasibini alıyor. Enerji tasarrufu artık dilimizden düşmeyen hayatımızın bir gerçeği iken; evimizin sıcaklığını nasıl koruyabiliriz? Enerji tasarrufu nasıl yapabiliriz? Bankaların bizlere otomatik ödeme sistemleriyle nasıl tuzaklar kurduğundan bahsedeceğim.
Isı tasarrufunu sadece odamızın 1 derece olsun düşürerek bile tasarruf edebiliriz. Yetkililer merkezi sistem ile ısınan yaklaşık 2 milyon daire olduğunu belirtiyorlar. Kombi kullanıcıları ise 2 katı. Bana kalırsa asıl sorun oturduğumuz evin dış yalıtımı en önemli etkenlerden. Sonra diğer tedbirleri yani pencerelerimizin etkenliği ve ısınma aracı geliyor. Hepsinden kurtulsak bile bankaların bizlere kurduğu tuzaklardan kurtulamıyorsunuz.
Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, kendisini birkaç kez programlarıma da aldığım tüketici haklarını canla başla savunan biri.
Öyle yaşanmış hikayeler anlatıyor ki; kimi zaman fıkra gibi, kimi zaman acı dolu. Doğalgaz faturalarından bahsettiğimizde bankaların bizlere kurduğu otomatik talimatlı tüm faturalarda tuzaklardan bahsetti. Mesela elektrik, su, doğalgaz, telefon, kira gibi faturalarını "otomatik ödeme talimatı" ile kredi kartından ödeyen tüketicilere faiz yansıtılmaya başlandığı yönünde kendilerine şikayetler geldiğini belirterek, ekstresinde bununla ilgili ayrıntı gören tüketicilerin itiraz edebileceğini söyledi.
Ülkede milyonlarca kredi kartı kullanılıyor, birçok tüketici, bu kartlara otomatik ödeme talimatları veriyor sadece faturalar değil tüm ödeme talimatları söz konusu.
Sayın Ağaoğlu şöyle bilgilendirdi;
Faturaların bankalar aracılığıyla karttan otomatik ödendiği için birçok tüketicinin ekstreye yansıtılan fatura tutarlarını detaylı incelemediğini ifade eden Ağaoğlu, bugüne kadar otomatik ödenen faturalara faiz yansıtılmadığını söyledi.
Ağaoğlu, "Tüketici Kanununa göre sözleşmelerde tüketici aleyhine tek taraflı değişiklik yapılamaz ancak kredi kartı hesabından otomatik ödenen doğalgaz, elektrik, su, telefon gibi faturalar için bazı bankalar faiz yansıtmaya başlamış. Bunu tüketiciye haber vermeden yapmaları haksız ve hukuksuzdur." dedi.
"Son günlerde bu konuda şikayetler ve faiz yansıtıldığına dair kredi kartı ekstreleri gelmeye başladı. İki tüketici bu konuda bize başvuruda bulundu. 'Otomatik fatura ödeme faizi' adı altında bir müşteriden 7,63 lira, diğerinden de buna yakın kesinti yapılmış. Şu anda bütün bankalar yapıyor diyemeyiz ancak tüketiciler bu konuda dikkatli olmalı. Bazı bankalar, bu değişikliği, ödendiği tarihten hesap kesim tarihine kadar faiz yürütüleceğini, kredi kartı hesap özetinin altına yazarak tüketiciye fark ettirmeden uygulamaya sokmuşlar. Bankaların önceden haber vermeden, tüketicinin onayını almadan yansıttıkları bu faizlere itiraz edilebilir. Yürürlükteki mevzuata göre bankalar, faizle ilgili değişiklikleri en az 30 gün önceden tüketiciye bildirmesi gerekir. Hesap özeti bildirimine birtakım notlar yazılmak suretiyle tüketici aleyhine yapılan değişiklikler, geçersizdir. Bu konuda tüketiciler ekstrelerini sürekli kontrol etmeli, hakkını savunmalıdır. Bankalar fatura tahsilatından herhangi bir ücret ve komisyon almak istiyorlarsa bunu tüketicilerden değil adına tahsilat yaptıkları şirket ve kurumlardan talep etmelidirler çünkü o kurumlar alacaklarını tahsil etmek için kuracakları sistem, ofis, personel ve birçok giderden tasarruf sağlıyorlar. Zaten bankalar o kurumlarla anlaşırken ya belli oranda bir komisyon alıyorlar veya ödemelerini 30-45 gün gibi süre sonra aktarıyorlar." ifadelerini kullandı.
Güzel haber ise;
İGDAŞ Genel Müdürü Mehmet Çevik de "Ekim ayında doğalgaza gelen %10 indirimden sonra, doğalgaz faturalarının taksitle ödenmesini sağlayarak doğalgaz kullanıcılarının hayatını daha da kolaylaştırmaya çalıştık. Müşterilerimiz anlaşmalı bankaların kredi kartlarıyla faturalarını 3 yada 5 taksitte ödeyebilecekler. İşbirliği yapan bankalara teşekkür ediyorum." açıklamasını yaptı. Anlaşmalı bankalar ise gelen doğalgaz faturalarını 31 mayıs 2017 tarihine kadar ödeyebilecekler.