ASYA'NIN 5 SİLAHŞORU
Kimlerden bahsettiğimi tahmin etmişsinizdir. Açıkçası herkes konuşurken bende eksik kalmayayım diye düşündüm.
Şhangay 5’lisi benim tabirimle 5 silahşor
1996 tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti'nin Şanghay kentinde "Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Çin ve Tacikistan" ülkelerinin katılımıyla adına "Şanghay Beşlisi" denilmiş Özbekistan katılında ismi "Şanghay İşbirliği Örgütü"(ŞİÖ) olarak değiştirilmiş.
Şimdilerde Hindistan ve Pakistan da Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üyelik için prosedürlerin başlatıldığı bildirildi. Örgüt için parlak bir dönem ortaya çıktı.
Türkiye’de 2012'de, bu (ŞİÖ) Şangay 5’lisine diyalog ortağı olarak katıldı. Katılım sonrası kararı değerlendiren Çin'deki akademisyenler ve Rus analistler bu kararın hem ŞİÖ hem de Türkiye açısından bir devrim niteliğinde olduğunu belirttiler.
Tek amaçları, “Tek kutuplu dünya kabul edilemez.” diyerek ABD’ye karşı etkili bir kutup oluşturmak. (ŞİÖ) misyonuna baktığımızda, üye ülkelerin sınır bölgelerinde askeri güveni sağlamak gibi görünse de, birincil amaç ABD suretinde batıya karşı alternatif ve etkili blok oluşturmak, ikincil amaç ise dünya nüfusunun 1/4′ünün yaşadığı coğrafyada, en büyük güvenlik tehditleri olarak deklare ettikleri terör, ayrılıkçılık ve aşırıcılıkla mücadele adı altında bu coğrafyada yaşayan halk ve uygarlıkları dizginlemektir
Dünya petrol üretim ve kullanım pazarının yarısından fazlasını elinde bulunduran ve Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan'ın gözlemci olarak bulunduğu örgüt, ABD'ye karşı etkili bir kutup oluşturmaktadır.
Pakistan ve Özbekistan ziyaretleri dönüşünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şangay 5’lisi hakkında da açıklamalar yaptı. Türkiye’nin Şangay 5’lisi içerisinde yer alabileceğini söyleyen Erdoğan; “Mesela, “Şanghay 5’lisi içerisinde niye olmayalım?” Şanghay 5’lisinin içerisinde olanlara da söyledim. Başlangıçta 5 ülkenin kurduğu birliğe daha sonra Özbekistan, Pakistan gibi girdi. İran da istiyor. Putin, “Değerlendiriyoruz” dedi. Türkiye’nin Şanghay 5’lisi içerisinde yer alması, bu konuda çok daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır.” açıklamasında bulundu.
ŞİÖ’nün yeni üyeleri olan Hindistan ve Pakistan daha önce gözlemci ülke statüsünde yer alıyordu. Türkiye ise yeni katılacak ülkeler (Azerbaycan, Ermenistan, Kamboçya, Nepal) yanında Sri Lanka ile birlikte diyalog ortağı statüsünde bulunuyor.
Bana kalırsa Fırat Kalkanı operasyonuyla biz Şhangay İşbirliği Örgütü’ne prensipte girdik.
Reelde ise beklemedeyiz…