MÜTEKABİLİYET YASASIYLA KONUT SATIŞI
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. Eylül ayında Türkiye genelinde toplam 108 bin 918 konut satıldı. Bu konutların 50 bin 972’si ilk defa satılıyor yani sıfır dediğimiz İstanbul’da ise 17 bin 40 konut satışı ile yine ilk sırada yer alıyor. Diğer rakamları vermek istemiyorum çünkü benim üzerinde durduğum konu yabancılara ne kadarını verdiğimiz ne kadar yabancılaştığımız ile ilgili.
TÜİK’e göre eylülde konut satışlarında yabancıya satış % 27.8 azaldı. Ancak, askeri yoğunluğu yaşayan Iraklılar, eylülde 230, yıllık olarak 4 bin 46 adet konut alarak ülkelerindeki göçün ne kadar ciddi olduğunu göstermiş oldu.
2015 yılında da ülkemizden 4 bin 228 konut satın alarak en çok gayrimenkul alan Irak vatandaşları oldu. Peki bunun en büyük sebeplerinden biri ise ülkelerinde yaşanan savaşın kaosun yaşanması, ülkemizi tercih etmelerinin sebeplerin başında Müslüman bir ülke ve komşuluk ilişkilerimiz olmuştur. Ancak kültürel, tarihi bağımız ve göçmenlere uygulanan politikamız dünyanın konuştuğu en önemli etkenlerin başında yer alıyor.
Bizler daha evvel vize uygulaması yapsaydık belki de daha evvel bu güvenlik zafiyetinden teröristlerin ülkemize girişini engelleyebilirdik.
Mütekabiliyet Yasası’na göre Türkiye’den konut alan yabancı ülke vatandaşlarına 1 yıllık oturma izni veriliyor. Mütekabiliyet ne demek derseniz; karşılıklı olma durumu, karşılıklılık gibi anlamlara geliyor. Bir ülke tarafından görülen davranışın aynen karşı tarafa karşılık verme durumuna deniyor.
Yani bir yabancı uyruklunun Türkiye'de bir taşınmaz alabilmesi için onun ülkesinde de Türklerin aynı hakka sahip olması anlamına geliyor.
Mütekabiliyet Yasası’na Arap ve İslam Ülkeleri dahil (Suriye Hariç) Ortadoğu, Körfez ülkeleri, Rusya, Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere Japonya’dan Uzakdoğu’ya kadar dünyanın birçok ülkesinden tam 183 ülke vatandaşları Türkiye’de taşınmaz mal edinebilme imkanın buluyor.
Bu haktan çekirdek ailesi de yararlanabiliyor. Konut sahibi, satın aldığı konutu elden çıkarmazsa oturum iznini uzatabiliyor. Türkiye’de birçok akrabası bulunan Iraklı vatandaşlar da bu haktan yararlanabilmek için Türkiye’den konut alımına yöneliyorlar.