İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

PİRİ REİS'İN MEDYA HARİTASI

YAYINLAMA:

Dünyayı zihnimizde belirlemek için haritalara ihtiyacımız vardır. Bu haritalar sayesinde, karalar, denizler zihnimizde daha berrak hale gelir. Ulaşılamaz denilen yerler ulaşılabilir hale gelir. Yeni kıtalar bulunur. Osmanlı haritacılığında Piri Reis’in yeri ayrıdır. Akdeniz bir Osmanlı gölü haline gelince Piri Reis’in haritası bize yön çizmiş. Bilmem biliyor muydunuz ama Osmanlı denizcileri İzlanda ve Norveç’e kadar gitmiş.

Osmanlı tebaasına geçip Küçük Murat Reis ismini alan Hollandalı korsan Jan Janszoon van Haarlem’den bahsediyoruz. 1627 yılında Cezayir limanından yola çıkmış, Cebelitarık’ı aşarak İspanya, Portekiz ve Fransa kıyılarını izlemiş. Sonra ver elini İrlanda, İskoçya, Hollanda, Danimarka, Norveç ve İzlanda... Küçük Murat Reis’in İngiliz limanlarını vergiye bağladığı söylenir ama Atlas Okyanusu'na yapmış olduğu İzlanda Seferi ayrı bir yere sahip. Türk denizcileri, Lundy adasını kontrol altına alarak 400 esiri yanlarına alarak Cezayir’e dönmüşler.

Kitab-ı Bahriye’ye geri dönelim. Piri Reis’in bu eseri Türk haritacılığı için olduğu kadar dünya için de önemli. Zamanının kıymetli bir eseri. Cedid Atlas da Osmanlı haritacılığının önemli bir eseri. Matbaada basılan ilk Türkçe atlas, 3. Selim dönemi eseri. Medya ile bunların ne alakası var? Medya önemli bir coğrafya ve biz dünyanın medya coğrafyasını maalesef tanımıyoruz. Farklı iklimlerde farklı sebze meyveler yeşerdiği gibi farklı ülkelerde farklı medya çeşitleri yeşerir. Her ülkenin medyası kendine özgüdür. Onun için de haritalandırılması gerekir. Yoksa başımız her dara düştüğünde yabancı medyanın bizi anlamadığından yakınır dururuz.

Özellikle 15 Temmuz sonrasında bu haritalandırma önem kazandı. Ha bire tezlerimizi anlatmak için kıvranıp duruyoruz. FETÖ diyoruz, darbe diyoruz bir türlü derdimizi tam olarak anlatamıyoruz. İklim farklı çünkü. Bizim derdimizle dertlenmelerini bekleme hayalciliğine kapılıyoruz. Haritayı bilmiyoruz. Medya haritasını. Bildiğimiz Türkiye aleyhine yazıp çizen bir iki medya kuruluşu. Acaba onlardan mı ibaret tüm dünya basını? Hikayelerimizi anlatabileceğimiz başka mecralar da olabilir mi? İşte bunları haritalandırma yapmadan anlamamız mümkün olmayacaktır. Eğer haritamızı ortaya koymazsak bütünlükten uzak, ellerindeki malları satmaya çalışan lobi ve iletişim tüccarlarının elinde oyuncak oluruz. Piri Reis’in bir amacı vardı ve bu amaçla yaptı haritaları. Aynı şekilde biz de vakit geçirmeden ülke olarak bir bölge bölge medya haritası çıkararak dünyanın medyasını daha yakından tanımalı ve hepsini aynı kefeye koymamalıyız. Bu sayede medya coğrafyasını daha iyi tanır ve dünyanın hepsinin bize düşman olduğu düşüncesinden biraz olsun uzaklaşabiliriz.

Derdimize derman olacaklardan birisi dişe dokunur bir medya haritasıdır. İlk iş olarak açalım Piri Reis’in Kitab-ı Bahriye’sini ve bir harita nasıl yapılıyormuş görelim. Sonra gözümüzün önüne medya coğrafyasını getirelim ve nereye nasıl ulaşmak istediğimize karar verelim. Böylelikle aşılmaz sanılan uzaklıklar aşılacak, varılmaz sanılan yerlere ulaşılacaktır. Piri Reis yaptıysa biz de yapabiliriz. Ne dersiniz?

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *