İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

TCMB VE FED

YAYINLAMA:

Geçtiğimiz hafta piyasalardaki en önemli gelişme FED Başkanı Janet Yellen’ın Jackson Hole toplantısında yapacağı konuşmaydı. Yine mi FED dediğinizi duyar gibiyim. Maalesef ne kadar dışa bağımlıysak o kadar FED bizi ilgilendiriyor. Geçtiğimiz hafta; FED bölgesel başkanlarından özellikle San Francisco FED Başkanı John Williams’tan bu yıl faiz artırımı olabilir açıklamalarından bahsetmiştim. Bu açıklamalar sonu dolar düşüşü frenlenmişti. Ancak, FED Başkanı Yellen konuşmasında; istihdam piyasasında devam eden güçlü hareket ve ekonomik aksiyonuyla enflasyon görünümü doğrultusunda gelecek aylarda faiz artış ihtimalinin arttığına inandığını belirtti. Bir nevi diğer bölgesel FED başkanlarına benzer şahin tonda açıklamalar yaptı.

FED vadeli kontratlarına baktığımızda ise; aralık ayı için artırım ihtimalinin sabit bırakma ihtimalinin biraz üzerine geçtiğini görsek de ilerleyen saatlerde faizi değiştirmeme ihtimalinin %46.4 ile artırım ihtimalinin yeniden önüne geçtiği görüldü. Sonuç olarak FED, yılsonuna kadar enflasyonun yükselmesini, büyümede ılımlı artışın sürmesini beklediğini ve bu ekonomik görünüme dayanarak FOMC’nin zaman içinde kademeli faiz artışının olabileceğinin sinyallerini güçlendirdi. Geçtiğimiz hafta TCMB, beklentimiz dahilinde borç verme faiz oranını 25 baz puan daha indirdi ve %8.50 seviyesinde belirledi.

Ancak gözüme çarpan toplantı notlarından bir veri ilişti. Turizm sektöründeki gelişmelerin cari denge üzerindeki olumsuz etkisine, büyüme görünümünün pozitif olmaya devam etmesiyle birlikte iç talebin bir miktar yavaşlamasına, temmuz ayında yaşanan yurt içi gelişmelerin piyasa üzerindeki olumsuz etkisinin küresel risk iştahındaki artış ve alınan tedbirlerle geri alındığına ve gıda fiyatlarının kısa vadede aşağı yönde düzeltme yapabileceğine değinilirken, çekirdek enflasyonun ise kademeli düşüşünü sürdüreceği de ifade edildi.

TCMB’nin kararı sonrası önceki beş toplantıda da olduğu gibi faiz indirim kararı sonrası kurda aşağı yönlü hareketlerin oluştuğunu gördük. Fakat önceki toplantılara göre yaşanan geri çekilmenin sınırlı kaldığını ve bunun nedeni 15 Temmuz darbe girişimi sonrası siyasi-jeopolitik risklerin devam etmesi, terör saldırılarının sürmesi ve TSK’nın Suriye’de başlattığı harekât olarak gösterilebilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *