İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

PERAKENDE SATIŞ VE CARİ İŞLEMLER AÇIĞI

YAYINLAMA:

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine baktığımızda Perakende Satış Hacim Endeksi ile finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları, her ne kadar farklı iki konu olsa bile, satış ile yatırım araçlarının bir zincir halkaları olduğunu unutmamak lazım. Perakende satış hacmi %0,2 azalırken, (gıda, içecek ve tütün satışları) gıda dışı satışlar ise %0,5 azaldı, otomotiv yakıtı satışları %0,5 arttı.

Gıda dışı sektörleri incelediğimizde görüyoruz ki; bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları satışları %0,3 arttı, elektrikli eşya ve mobilya satışları %4,1 azaldı, tekstil, giyim ve ayakkabı satışları %1,1 arttı, tıbbi ürünler ve kozmetik satışları %3,0 arttı, posta veya internet üzerinden satışlar ise %6,2 arttı. Cari işlemler açığı haziranda arttı . TCMB verilerine göre, cari işlemler açığı, haziranda geçen yılın aynı ayına göre 1 milyar 726 milyon dolar artarak, 4 milyar 942 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın açıkladığı (TCMB), Haziran 2016 dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre cari işlemler açığı, 4 milyar 942 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda, on iki aylık cari işlemler açığı 29 milyar 416 milyon dolar oldu. 19 milyar 61 milyon dolar açık verdi.

Takvim etkilerinden arındırılmış sabit fiyatlarla perakende satış hacmi 2016 yılı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %1,7 arttı. Gıda, içecek ve tütün satışları %0,8, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %2,2 arttı, otomotiv yakıtı satışları %1,7 arttı. Perakende ciro bir önceki aya göre %0,1 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,1 arttı. Cari fiyatlarla perakende ciro 2016 yılı Haziran ayında %8,1 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları %9,0, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %12,7 arttı, otomotiv yakıtı satışları %1,8 azaldı. Finansal yatırım araçlarında en yüksek reel getiri külçe altında yaşandı.

TUİK verilerine baktığımızda, külçe altın üç aylık değerlendirmede; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %10,09, TÜFE ile indirgendiğinde ise %9,97 oranıyla yatırımcısına en yüksek reel getiri sağlayan yatırım aracı olurken, BIST 100 Endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %10,81, TÜFE ile indirgendiğinde ise %10,91 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu. Finansal yatırım araçları yıllık olarak değerlendirildiğinde külçe altın; Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %24,62, TÜFE ile indirgendiğinde ise %19,09 oranında yatırımcısına en fazla reel getiriyi sağladı. Diğer taraftan, BIST 100 Endeksi Yİ-ÜFE ile indirgendiğinde %8,44, TÜFE ile indirgendiğinde ise %12,50 oranında yatırımcısına en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *