TÜRKİYE'NİN SOĞUK SAVAŞI BİTTİ
9 Kasım 1989’da Berlin Duvarı yıkıldı. Önemli bir tarihti. O zaman daha çok duvarı aşan Doğu Almanların Federal Almanya’ya geçişi etrafında magazin haberlerine odaklanmıştık. Soğuk Savaş gözlerimizin önünde sona eriyordu. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) arasındaki bilek güreşi sona eriyordu. ABD hakimiyeti açıktı. SSCB’ye düşen onurlu bir şekilde mağlubiyeti kabul etmekti. İki Almanya’nın tekrar bir araya gelmesi soğukluklarıyla maruf Almanları bile duygulandırmıştı. İki ülkenin birleşmesi ise biraz daha zaman aldı. 3 Ekim 1990’da iki Almanya fiilen birleşti. İki devlet tarafından bölünmüş bir halk tekrar bir araya geldi.
Bu kadar tarihi bilgi yeter, Yenikapı’ya gelelim. Yenikapı, tarihi olarak Türkiye’deki soğuk savaşın bitmesine tekabül eder. Aynı topraklar içinde kamplaştırılan ve birbirlerine düşman edilen kitleler, bir bayrak etrafında toplandı. İki Almanya bayrağı gibi iki Türk bayrağı bile yapmaya yeltenmişlerdi. Şimdi tek bayrak etrafında bir millet olduğumuzu hatırladık. Yenikapı bir şeylerle kıyas edilecekse bu ancak Berlin Duvarı’nın yıkılışı olabilir. Tıpkı Almanya’nın yeniden bir araya gelmesi gibi bu sürecin de birçok bedeli olacak. Soğuk Savaş düzenine göre hiza almış kurumların, menfaat şebekelerinin yeni düzenden memnun olmasını beklemek saflık olur. Böyle pembe bir tablo çizmek de bu köşenin vazifelerinden biri değil zaten.
Peki neyi anlatmaya çalışıyorum?
Türkiye İç Soğuk Savaşı esnasında birçok kurum üretildi. Toplumu izleyip gözleme görevi verilen, yabancı uzantılı espiyonaj faaliyetleri ayyuka çıktı. FETÖ liderinin “alüfte” merakıyla simgeleşen bu durum, Doğu Almanya’nın İç Güvenlik Bakanlığı Stasi’ye çok benziyor. Kurulan muazzam iç istihbarat ağı ile Doğu Almanya tam 40 yıl vatandaşlarını dinledi, izledi. Komşuyu komşuya, karıyı kocaya ihbar ettirdi. Bu satırları okurken aklınıza sanırım Telekomünikasyon İdaresi Başkanlığı ve karanlık yapısı geliyordur. İki Almanya birleştikten sonra Stasi’nin kirli çamaşırları bir bir dökülmeye başladı. Stasi sadece Doğu Almanya için değil SSCB için de can damarıydı ve KGB, iki Almanya birleştikten sonra bir daha belini toparlayamadı.
Stasi işlevinde kullanılan FETÖ toplumdan temizlendikten sonra ABD ve onun istihbarat yapısını da derin bir yara alacağını görmek zor değil. FETÖ’nün sonu sadece Türkiye’nin selameti değil aynı zamanda ABD’nin bölgesel hakimiyetinin de sonu anlamına geliyor. Sovyetlerin Berlin’de yaşadığı yenilginin benzerini ABD Türkiye’de yaşıyor. Kabul etse de etmese de... Bunun tetikleyeceği yeni durumda ABD’yi mevcut gücünün gerisine düşürecek bir dizi gelişme yaşanabilir. Ama bırakalım bunu ABD Büyükelçisi John Bass ve basiretten uzak ekibi düşünsün. Biz Türkiye olarak yeniden bir araya gelmenin, kendi iç soğuk savaşımızın bitişini kutlayalım. Türkiye’de farklı kesimler arasına örülen Berlin Duvarları halkın iradesiyle paramparça edilirken müttefik olarak bildiğimiz ülkelerin üzüntülerini görüyoruz. Yeni duruma alışmaları gerekecek, çünkü Berlin Duvarı yeniden inşa edilemez.