İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

TÜRKİYE - RUSYA İLİŞKİLERİNDE 2.BAHAR

YAYINLAMA:

Bugün Türkiye - Rusya ilişkilerinde tarihi bir gün.. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında yaşanan uçak krizi ile neredeyse kopma noktasına gelen ilişkilerimiz yeniden hal yoluna giriyor. Bugün St. Petersburg’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gerçekleştirecekleri görüşmede, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin yeniden yapılanması bekleniyor.

Buluşmaya dair yazılan çizilenlere küçük bir ekle buluşma noktası olarak seçilen St. Petersburg’un Rusya açısından lojistik önemine değinip “Avrupa’ya açılan kapısı” olduğunu da belirtmek ihtiyacını hissettim.

Rusya Türkiye Ekonomik iş birliği konumuzken, geçtiğimiz yıl belirlenen "100 milyar dolarlık ticaret hacmi" hedefinin tekrar canlandırılması, enerji projelerinden turizme, gıda ve sanayi ürünleri ticaretinden yeni yatırımlara, ekonomiye dair birçok konunun bu görüşmede konuşulması beklentiler arasında kuşkusuz öncelikli.

Ticari ilişkilerimizde son durumu kısaca hatırlarsak;

Rusya’nın Ocak 2016 tarihi itibariyle limon dışında; domates, portakal, elma, kayısı, lahana, tuz, brokoli, mandalina, salatalık, armut, kayısı, şeftali, erik, üzüm, çilek, kuru soğan, karanfil, tavuk ve hindi eti ithalatını yasaklama kararı alması sıonucu ihracatımız yaklaşık yüzde 60 azalarak 737 milyon dolara gerilemişti.

Yarın gerçekleşecek görüşmenin şüphesiz öncelikli ekonomik konusu turizme yönelik yaptırımlar.. İlişkilerimizde özellikle en yakın turizm partnerimiz Rusya ile yaşanan kayıp 6 aylık süreçte 840 milyon dolar olurken, Rusya’dan Türkiye’ye giden turist sayısı da bu yılın ilk yarısında geçtiğimiz yıla oranla yüzde 87 azalarak 184 bin kişiye gerilemişti. Umarım, 2015 yılında 3.6 milyon, 2014 yılında ise 4,5 milyon turist verilerine tekrar kavuşabiliriz.

Rusya ile ticari ilişkilerimizde öne çıkan bir diğer önemli husus da özellikle Türk müteahhitlerinin Rusya’da üstlendikleri 64 milyar dolarlık projeler.. Yurtdışı projelerinin yüzde 20’sinde Rusya yer alırken 2015 yılında 4,3 milyar dolarlık proje toplamı ile Rusya’nın sektördeki payını hatırlatmakta fayda var.

Diğer önemli bir konu ise Enerji

Türk Akımı boru hattı ve Akkuyu Nükleer Enerji Santrali projeleri olmak üzere, Karadeniz üzerinden inşa edilecek bir hatla yıllık 15,7 milyar metreküp doğalgaz almayı hedeflenirken, Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu NGS projesi de yaklaşık 25 milyar dolar bütçeyle Rusya tarafından gerçekleştiriliyor.

Rusya ile…

· İhracatta Rusya 2.sırada ithalatta ise 3.sıradayken,

· Rusya Türkiye’nin 3. Büyük ticaret ortağıyken, Türkiye Rusya’nın 6. Büyük ticari ortağıyken,

gün bugün.. Tüm olumsuzlukları ve geçtiğimiz dönem kayıplarımızı onarıp yeniden yapılandırma günü olarak gördüğüm Rusya ilişkilerimizde daha da güçlenerek yolumuza devam edeceğimize inanıyorum.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *