BİR HİLAL UĞRUNA , BİR DOLAR UĞRUNA...
“Bir hilal uğruna ya Rab, ne güneşler batıyor” der Milli Şairimiz Mehmet Akif… Bundan önceki mısrası “Vurulup tertemiz alnından uzanmış yatıyor” Çanakkale şehitleri için kaleme alınmış bir şiir. O zamanlarda mahşer denilecek bir savaş yaşanıyordu. İstikamet İstanbul’du. Geçmeleri gereken engel ise Çanakkale olmuştu. Milletin içinde yetiştirdikleri hainlerle yüz yıl sonra bir girişimde bulundular. Bu sefer hedefleri milletti, geçmeleri gereken engelse onu temsil eden iradeydi. Cumhurbaşkanlığı, Meclis, Ordu ve diğer kurumlar.
Bir hilal uğruna Çanakkale’de kendini feda edenlerin torunları, o hilal uğruna sokaklarda kendilerini siper ettiler. Hilal kısmını anladık da dolar kısmına geçelim dediğinizi duyar gibiyim. Bu darbe girişiminin parolalarından biri bir dolarlık banknotlar. Bir dolar en küçük ABD banknotu. Parasal değeri yaklaşık 3 lira ediyor. Dolar ABD denilen ülkenin dayandığı ve dayattığı bir değer. Dünyada her şey onunla ölçülüyor. Zenginlik, itibar, saygı, statü… Dolarla belirleniyor. Gangsterlerin de iş adamlarının da peşinde oldukları değer bu. Değerin tek noktaya dayanması elbette çürümeyi de beraberinde getiriyor ama oralara girmeyelim.
Dünya üzerinde doların hakimiyetini kimse inkar etmiyor. Alternatif para birimleri gündeme geldiği andan itibaren dünyanın tadı tuzu kaçıyor. Bir yerlerde kan gövdeyi götürüyor. Cüzdanda durduğu gibi durmuyor anlaşılan bu dolar denilen para birimi. Günde bir dolarla geçinen kişiler dediğiniz zaman dünyanın sefalet içindeki toplumları aklınıza gelir. En çaresiz, en muhtaç kitleler bu şekilde tanımlanır. Günde bir dolar az paradır. İşte gördüğümüz gibi sadece zenginlik değil fakirlik de para ile ölçülüyor. Darbecilerin birbirlerini tanımak için taşıdıkları bir işaret. Mesela Moda’daki bir düğünü basan darbeciler oradaki bir generali bir doları göstermesi üzerine serbest bırakmışlar.
Para birimi aynı zamanda darbecilerin sadakat besledikleri ülke ve değerleri göstermesi açısından da anlamlı... Paraya değer veren ve sadakati kendi ülkesinden başkasına gösteren bir kitle. Acaba en fakir ülkelerde yaşayan ve günde bir dolar civarında gelirle geçinenler mi daha yoksul yoksa milletinin geleceğini çalmak için cüzdanlarında bir dolarla yola çıkanlar mı? Cevabı açık gibi görünse de sormakta fayda var. Bir dolarlık banknotların anlamı uzun sürmeden ortaya çıkar. Birbirlerini tanımak için belirledikleri parola, milletin onları tanıması için vesile oldu. Bütün çıplaklığı ile ortada ki, vatana karşı ihanet girişiminde bulunanlar sevdikleri ülkenin suretini, değerini cüzdanlarında saklamışlar. Gün gelir, ABD doları hükmünü yitirir. ABD dünya sahnesinden silinir gider. Ancak tarih kalbini onlara vermiş hainlerin dolar aşkını asla unutmaz. İhanetin ne kadar çukurlaştırabileceğini, vatanı milleti ne uğruna sattıklarını asla unutmaz. Mehmet Akif bugünleri görmediği için kendini şanslı saymalı. Yoksa bu günlerin şiirini “Bir dolar uğruna ya Rab, ne ihanetler yaşanıyor” diye yazmak zorunda kalırdı.