İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

ÜÇ KÖPRÜ BİR HİKAYE : MOSTAR , YALOVA , İSTANBUL

YAYINLAMA:

Osman Gazi Köprüsü dün açıldı. Herkes geçiş ücretini soruyor. Geçiş ücreti epey pahalı. Yok araçlardan alınacak ücretlerden bahsetmiyorum. Büyük projeler için memleket olarak ödediğimiz bedeller, karşılaştığımız zorluklar bahsettiğim. Gezi olaylarında talepler, yeni köprü ve havalimanının durdurulmasıydı. İşte böyle bedeller ödedik. Havalimanı deyip geçmeyin, can damarımız... Oraya saldırdılar. THY’yi öven bir yazı yazdı diye demokrat geçinen bir gazete yöneticisini kovdu. Tahammülden bu kadar uzak.

Konu uzun. Bu parantezi kapatalım. Dün dünyanın farklı yerlerinde Türkiye ile dayanışma göstermek için binalara ay ve yıldız yansıtıldı. Amsterdam, Berlin... Ama en önemlisi Mostar Köprüsü idi. Mostar demek, Bosna Hersek’in Hersek’i demek... Mostar demek, acılarla demlenmek, yıkılan bir köprüyü tekrar taş ve taş yerine yerleştirmek demek. Mostar, Karagöz Mehmet Paşa Camii demek, Mimar Hayrettin demek, Mimar Sinan demek. Mostar, köprüler kurmak demek. Çağlayan nehrin etrafında biblo bir şehir demek. Mostar, nehre ezan okuyup sularla ezanları iletmek demek... Mostar Köprüsü’nün ay ve yıldıza bürünmesi, köprünün ne demek olduğunu gösterir. Hırvatlarla Boşnakların birlikte yaşadığı şehirde bunu yapmak zordur. Gayret gösterenlerden Allah razı olsun. Mostar Köprüsü Hersek’tedir dedik ya. Osman Gazi Köprüsü’nün de bir ucu Hersek’tedir. Mesafe uzak ne diyorsun demeyin hemen. Azıcık sabır. Osman Gazi Köprüsü’nün bir ayağı İzmit’te, diğeri ise Yalova’da.

Yalova’da olan ayağının altında Hersek isimli bir köy vardır. Kendisi şimdi Kotor’da bulunan Hersek-Novi şehrinden... Hersekli Ahmed Paşa Osmanlı’da üç padişah görmüş bir isim. Fatih Sultan Mehmet, 2. Bayezid ve Yavuz Sultan Selim. Hersek Novi’de başlayan hayatı, Yavuz Sultan’ın davetiyle gittiği Kahire’den dönerken Dulkadir vilayetinin Kızılçöl mevkiinde hayata gözlerini yumar. Bugünkü Maraş. Adına yaptırılan camiye gömülür Hersekli Ahmet Paşa... Aynı ismi taşıyan köyün içinde. Hersek köyünde... Mostar’ın ünlü camisi Karagöz Mehmet Paşa ile aynı dönemlerde Osmanlı ordusuna hizmet etmiştir. Köprü yoksa Mostar yoktur derler ya, Karagöz Paşa Neretva Nehri’nin yanında manevi muhafızlığını sürdürür köprünün... Hersekli Ahmed Paşa da vazifesine Osman Gazi Köprüsü’nün ayağında devam eder. Mostar ve Yalova işte bu kadar yakın birbirlerine. Hersek dediğimizde uzaklara gitmeye gerek yok. Tarih, kıymetini bilmediğimiz coğrafyamız. Ağustos’ta Boğaz’ın üçüncü köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü açılacak. Mostar’ın yanındaki Karagöz Mehmet Paşa, Osman Gazi Köprüsü’nün altındaki Hersekli Ahmed Paşa, Yavuz Sultan Selim’in vezirleri olarak eminim selam duracaklardır. Köprü sadece taşlardan oluşan bir yapı değildir. Harcında inanç vardır, ideal vardır, ufuk vardır. Köprü inşa etmek de, köprüyü ayakta tutmak da, köprüden geçmek de bedel ister. Bir de her köprünün bir hikayesi vardır. Osman Gazi Köprüsü’nün ve Mostar Köprüsü’nün aynı akşamda aynı sızıyı duymaları köprülerin nefes aldığının işaretidir. Buyurun bedelini ödediğimiz köprülerden geçmeye...

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *