Yeni Birlik Gazetesi
İstanbul
Hafif yağmur
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
ANKARA
01:12:11
Sahur vaktine kalan
İSTANBUL
01:25:11
Sahur vaktine kalan
Ara

Bir Vatan İçin Ağıt

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Evet bu hafta usta yönetmen Mustafa Altıoklar’ın yeni kitabını size ayrıntılı anlatmak istiyorum. 1930’larda uzaklarda, Almanya’da insanlık tarihinin en koyu karanlıkları yaşanırken insanlar hayatlarından, sevdiklerinden, geleceklerinden oldular. 

Nazi zulmünden kaçan bilim insanları başka ülkelere sığınmak zorunda kaldığında Türkiye onlara yeni ve umut dolu bir vatan vaadiyle kucak açtı. 

Atatürk’ün benzersiz ve cesur reformlarıyla canlanan modern bir ülkenin sağlam temellerinin kuruluşunda başrol oynayacaklardı. Ancak dünyayı saran, bilimin, inancın ve insanlığın üstüne çöken bu fırtına dinecek gibi değildi. Pek çok hayata ve sevdaya mal oldu. 

Mustafa Altıoklar’ın usta anlatımıyla dünya tarihinin en acımasız, en karanlık dönemlerinden birine ışık tutan Bir Vatan İçin Ağıt; yitip giden insanlara, aidiyete, geleceğe, umuda, aşka ağıt yakan; diğer taraftan bir ülkenin bilime, özgürlüğe, eşitliğe dayanan güneşli yarınlarını benzersiz bir emekle dokuyan vizyonun değerini teslim eden sürükleyici ve sarsıcı bir roman. 

ANBER ONAR SERGİSİ 

Kıbrıs sanat dünyasının öncü isimlerinden Anber Onar’ın yeni dönem üretimlerini bir araya getiren sergisi “in case...”, izleyiciyi içine alan rahatlatıcı bir estetikle sararken, düşündürücü bir perspektif sunuyor. Sanatçı aynı zamanda, kişisel ile kamusal, yerel ile uluslararası arasında bir bağ oluşturan kendine özgü sanat diliyle, izleyenleri bu meselelere yönelik güncel politikaları sorgulamaya iten bir bakış getiriyor. 

Sanatçının farklı tekniklerle ürettiği yeni çalışmalarını bir araya getiren sergide enstalasyon, fotoğraf, kolaj, video, heykel ve resim gibi çeşitli disiplinlerden eserler yer alıyor. Küratörlüğünü Oya Silbery’nin üstlendiği sergi toprak, savaş ve göç meselelerinden tanınma ve aidiyet sorunlarına; kimlik, beden ve birey temalarından özgürlükler, kısıtlamalar, hafıza, unutma, bakış ve iktidar ilişkilerine uzanan geniş bir kavramlar yelpazesinde şekilleniyor. 

Arkın Yaratıcı Sanatlar ve Tasarım Üniversitesi (ARUCAD) iş birliğiyle gerçekleşen “in case...” sergisi, 16 Mayıs 2025 tarihine kadar Pazar hariç her gün 13.30 – 20.30 saatleri arasında Art Rooms Galeri’de ziyaret edilebilir. Anber Onar’ın eserlerinin temelini, “bağlı-katlamalar” adını verdiği özenle katlanmış ve bağlanmış kumaş nesneler (kumaş, deri veya tuval) oluşturuyor. Sanatçının eserleri toprak meseleleri, savaş, göç, iklim krizi ve mültecilerinin durumu gibi günümüzün bölgesel ve küresel sorunlarıyla bağlantılı olarak ortaya çıkıyor. 

Eserler aynı zamanda tanınma ve aidiyet meseleleri, kimlik ve ötekilik arasındaki sınırların inşası, içsel ve dışsal yerinden edilme, dışlanma mekânları, beden ve birey, özgürlükler ve kısıtlamalar, bellek ve unutma, bakışın ikircikli doğası ve onun güçle ilişkisi gibi kavramlara da işaret ediyor. 

Bütün bu meseleleri “in case...” sergisinde bir araya getiren Onar eserlerini “Bağlı-katlamalar, geri dönüştürülmüş giysilerin yanı sıra örtü ve çarşaf gibi malzemeleri de içermektedir; dolayısıyla, bir zamanlar sahipleri için özel bir anlam taşıyorlardı. 

Ancak katlanma ve bağlanma süreciyle birlikte belirli bir kapanış yaşarlar: Orijinal anlamlarından soyutlanırlar, kimliklerini kaybederler ve sanatsal olarak yeniden çerçevelenip metaforlara dönüştürülebilecek malzeme unsurları haline gelirler. Onları farklı bağlamlarda sunduğumda, anlamları dünyada olup bitenlere nasıl bağlandıklarına göre değişecektir,” sözleriyle anlatıyor. “in case...” sergisinin kitapçığı, zengin görsel içeriklerin yanı sıra Oya Silbery, Johann Pillai, Suna Güven, Michael Walsh ve Emin Çizenel’in Anber Onar’ın çalışmalarına dair kaleme aldıkları analitik metinlerini de içeriyor. 

Hem sergiye hem de sanatçının genel çalışma pratiğine odaklanan bir kitap ise önümüzdeki günlerde ARUCAD Press yayınları arasında yerini alacağı günü sabırsızlıkla bekliyorum. 

GÜNÜN SÖZÜ: YERLİ VE MİLLİ OLMAK ÖNEMLİ BİR ERDEMDİR.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *