TAPU VE KADASTRO MÜDÜRLÜĞÜ 176.YILINI KUTLUYOR
Ülkenin en fazla işlem gerçekleştiren kurumlarının başında gelen Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü 176. yaşını kutluyor…
21 Mayıs 1847 tarihinde Defterhane-i Amire Kalemi adıyla kurulan kurum şu an Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde faaliyetlerini yürütüyor.
Tapu ve Kadastro Müdürlüğü hemen hemen herkesin bir vesileyle yolunun düştüğü bir kurum olmasına rağmen kamuoyunun işleyişi hakkında bir o kadar da bilgisiz olduğu bir başlık…
Dilerseniz birkaç cümlede Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nü tanıyalım.
İki asra yakın bir zamandır mülkiyetimizin teminatı olarak köklü bir gelenekle ‘Teknolojide Öncü Kurum’ olmayı misyon edinen Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, merkez ve taşra teşkilatı olarak; 3 Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü, 973 Tapu Müdürlüğü ve 81 Kadastro Müdürlüğü ile Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinde yılda 20 milyon civarında işlem hacmi ile yaklaşık 30 milyon kişiyle muhatap oluyor.
Özetle sessiz sedasız durduklarına bakmayın siz bir hayli yüke sahipler…
Tüm bu tempoyla mücadele ederken Şubat ayında art arda yaşadığımız ve onbinlerce vatandaşımızı kaybettiğimiz asrın felaketleri sonrasında da Tapu ve Kadastro Müdürlüğü gösterdiği teknik ve saha çalışmaları ile depremzede vatandaşlar mağdur edilmeden şehirlerin yeniden yapılandırılması için önemli bir sorumluk yüklendi.
Şehirler enkazlardan arındırılırken bir yandan da evi yıkılan veya hasar gören vatandaşların detaylı kayıtları tutuldu kimse mağdur olmasın diye. Diğer taraftan da yaşam alanlarına en uygun alanların belirlenmesi ve gerekli zemin etütlerinin yapılması için hummalı çalışmalar yürüten kurumun bu temposu vatandaşların mağduriyetini en kısa zamanda gidermek adınaydı elbette…
Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne vatandaştan ulaşan başarı ve takdir cümleleriyle birlikte pek çok ödül de var.
Daha önce İlham Veren Kamu Yönetimi Proje Ödülüne 2022 yılında Webtapu Sistemi Projesi ile layık görülen Müdürlük, geliştirdiği projelerle başarılarına bir yenisini daha eklemiş.2023 yılında da “İlham Veren Kamu Yönetimi Ödülleri” kapsamında Merkezi Teşkilat Kategorisindeki ödülü, “3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlıklarının Oluşturulması Projesi” ödülüne layık görülmüş.
Müdürlüğün önemli bir girişimi de tarım alanlarını koruma altına almak amacıyla kurgulanmış. Önümüzdeki yüzyılın en büyük sorunu olan küresel ısınma ve gıda kıtlığına karşı tarım alanlarının korunması ve doğru kullanımını amaçlayan uygulamalara fazlasıyla ihtiyacımız var çünkü uzaya rutin seyahatlere gidecek teknolojik seviyeye ulaşsak dahi dönüp dolaşıp geleceğimiz yer yine açlığımız ve susuzluğumuz olacak.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile Takasbank arasında 2014'te imzalanan iş birliği protokolü ile Tapu Takas Sistemi hayata geçirildi. Bu uygulama ile gayrimenkul piyasasında gerçekleştirilen alım-satım işlemlerinde alıcı ve satıcının talep etmesi halinde taşınmazın devrine ilişkin bedelin güvenli bir yöntemle el değiştirmesi sağlandı. Bugün gelinen süreçte, Tapu Takas Sistemi'nin e-Devlet Kapısı ile entegre edilmesiyle birlikte sisteme erişim daha güvenli ve kolay oldu. Teknolojik bir hamlede tapu işlemlerinin güvenli bir şekilde yapılması ve işlemlerin hızla sonuçlandırılması amacıyla “Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi” ile hayata geçirildi ve tüm tapu müdürlüklerinde uygulanmaya başlandı. Hayata geçirilen e-Haciz, e-İpotek, Merkezi Kayıt Sistemi (MERSİS), Mekansal Adres Kayıt Sistemi (MAKS), Mekansal Gayrimenkul Sistemi (MEGSİS), Doğal Afet Sigortalar Kurumu (DASK), Noterler Birliği Entegrasyonu gibi uygulamalar ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bir kamu kurumu olarak teknoloji çağının getirdiği tüm yenilikleri, vatandaşına sunmaya devam edecek gibi görünüyor…
Tüm bu hizmetler doğrultusunda başta Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum başta olmak üzere Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı ve tüm kurum çalışanlarına nice 176. yıllar diliyorum…