İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

RİZE-ARTVİN HAVALİMANI KİME VE NEYE YARAR?

YAYINLAMA:

Geçen hafta benim için yoğun bir trafikle geçti. İzmir’de yapılan Küresel Isınma Kurultayı’ndan döndükten hemen sonra 14 Mayıs cumartesi günü, yapımı tam 5 yılda tamamlanan Rize-Artvin Havalimanı’nın açılış törenine katılmak için Rize’ye gidip aynı gece geri döndüm.
En son 2018 yılında milat olan İstanbul Havalimanı’n açılışına katılmıştım. Daha önce 2015’te Giresun-Ordu Havalimanı açılmış, bu yıl da Tokat Havalimanı ve diğer bazı havalimanlarının yenileme, büyütme gibi açılışlarıda gerçekleşmişti.
Özel sektörün yaptığı Çukurova Bölgesel Havalimanı devam ederken sıraya yeni havalimanlarını koyan DHMi sloganı olan ‘DHMİ çalışıyor, Türkiye büyüyor’ sözünü hayata geçiriyordu. Rize-Artvin meydanı bu çalışmaların en özel örneği oldu.
Tabi, bu yapım işlerini gerçekleştiren kardeş kuruluş Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü’nün gayretleri de unutulmaz.
Havalimanını her ikisi de Rizeli olan Mehmet Cengiz’in Cengiz Inşaat ve eski AK Parti Milletvekili Abdulkadir Kart’ın ALS İnşaat adlı şirketleri birlikte yaptı.
Bu iki genel müdürlüğün bağlı olduğu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın daveti ile İstanbul Havalinanı VIP Terminali’ne vardığımda THY’nin TC-LSA tescilli Rize adlı A321 NEO uçağı bizleri bekliyordu. Güzel bir yolculuktan sonra Giresun-Ordu’dan sonra Türkiye’nin deniz üstüne yapılan ikinci, dünyanın ise beşinci (Diğerleri, en eskisi Hong Kong’taki Çek Lap Kok, Güney Kore’deki İncehon ve Japonya Osaka’daki Kobe Havalimanı) havalimanına alkışlarla ilk inen davetli yolcular biz olduk.
Bizi getiren uçaktan sonra Ankara’dan TC-JOJ Rize-Artvin uçağı da davetlileri getirdi. Ardından THY’nin TC-JHV tescilli Keban adlı uçağı alana indi. Bu uçakların biri geri dönerken misafirleri getiren THY, VIP uçaklar ve iş jetleri de Trabzon Havalimanı’na gönderildi.
İkramı TAV-BTA’nin verdiği havalimanı yer hizmetlerini yapan Çelebi Hava Servisi Cumhurbaşkanı’nı getiren TC-TUR adlı A330- 200’ü ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev’i taşıyan Azerbaycan Havayolları’na ait uçaktan sonra, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi getiren TC-IST adlı A319 tipi uçağı karşıladı. Meydanda sadece iki cumhurbaşkanına ait uçaklar bırakıldı.
Karaya bitişik olan deniz dolgu alanında ilk dikkat çeken çay bardağı şeklindeki kule ve yerel mimariden ilham alınarak yapılan, Beştepe’ye benzeyen terminal binalarıydı. Binaya dev Atatürk, Aliyev ve Erdoğan’ın fotoğraflarının yanı sıra iki ülkenin bayrakları da asılmıştı.
Resul Dindar ve Grup Koliva’dan sonra izleyiciler, Dombra müziği eşliğindeki tezahüratlarını aralıklıksız sürdürdü.
Ayaküstü sohbetimizde Türkiye’nin yüzölçümünü 3 milyon metrekare arttırdık, her biri 30-35 ton ağırlığında 20 bin aşkın beton blok ve 100 milyon ton taşla denizi 27 metre derinliğe kadar doldurduk ve bu iş için 4.2 milyar TL harcadık diyen Karaismailoğlu, bir kısmı komşu illerden gelen ve ellerinde Türk Bayrağı ve AK Parti flamaları olan seyircilerin tezahüratıyla kürsüye geldi.
Bakan, “Bu havalimanı ülkemiz ve Karadeniz için bir başlangıç olacak. 30 milyondan 210 milyon yolcuya ulaştık” diyerek sözlerine şöyle devam etti: “Bu havalimanı bölge ve ülke ekonomisine, turizme de katkı sağlayacak. Barış ve dostluk köprüleri kuracak”
Uzun yıllar Ulaştırma Bakanı olarak görev yapan Binalı Yıldırım söz alarak, Erdoğan’ın kendisine havayolunu ‘halkın yolu yap’ diye talimat verdiğini ve bunu gerçekleştirdiklerini belirtti.
Daha sonra “Kafkasların Yıldızı” diye tanıtılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev kürsüye geldi. Erdoğan’dan “Gardaşım” diyerek söz edem Aliyev, Türkiye’nin verdiği desteği dile getirip Erdoğan’a teşekkür etti. Son olarak söz alan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu havalimanının yapılmasına nasıl karar verdiğini anlattı ve bu havalimanının iftihar edilecek eserler arasında yer alacağını söyledi. Havalimanı sayısının 57’ye( Aslında 58) çıktığını belirten Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “3 bin metrelik pisti olan ve 3 milyon yolcu kapasiteli bu havalimanı 4.4 milyar TL’ye maloldu”
Kendisini dinleyenlere “Uçakları doldurmuyorsunuz” diye sitem eden Erdoğan’ın neden böyle söylediği soru işareti olarak herkesin kafasına takıldı.
THY, haftanın yedi günü İstanbul Havalimanı ile Rize-Artvin Havalimanı arasında karşılıklı sefer yapmaya başladı. AnadoluJet de İstanbul Sabiha Gökçen ve Ankara Esenboğa Havalimanları’ndan Rize-Artvin Havalimanı'na haftanın 7 günü sefer düzenliyor. Belki duruma göre Pegasus da ileride buraya seferler başlatabilir.
Erdoğan, yapılan rezervasyonlara bakıp çok satış olmadığını gördüğü için mi bu sözleri sarfetti. İşte önemli olan budur.
Yolcu sayısının ne kadar olacağı yakında belli olur. Şimdiden karamsar olmamalı.
Trabzon Havalimanı’nın yolcu sayısında elbette Rize ve Artvin’in önemli katkısı olduğu bir gerçek. Fakat bu sayı her gün bir uçağı doldurabilecek mi? Diğer bir faktör de uçak bilet fiyatlarının artışıdır.
Rize ve Artvin halkı başka bir kente inip karayoluyla memleketlerine gitmemin psikolojik eksikliğini de hissetmeyecek. Zamandan tasarruf edip, daha fazla para ödemeyecek, indi bindi zahmetine katlanmayacaklar. Bu durum daha önce Ordu ve Giresun’da yaşadı. Gümüşhane ve Bayburt halkı da kendi kentlerinin adını taşıyacak havalimanına inmenin keyfini bir kaç yıl içinde yaşayacak.
Elbette, birileri bu kadar masrafa değer miydi diye bu havalimanının yapımına karşı çıkmaya devam edebilirler. Burada Rize halkının rahat ettiğini, 75 kilometre uzaktaki Artvinliler’in yine zahmet çekeceğini söyleyebilirler.
Şurası bir gerçek ki, turizm potansiyeli olan Artvin’e coğrafi açıdan böyle bir havalimanı yapılması zor diyenlere, denizi doldurmaktan zor olmasa gerek dediğinizi duyar gibiyim. Küçük uçakları ağırlayabilecek küçük havaalanı acaba çözüm olabilir mi? Bunu konuşmalıyız. Bu arada, her ne kadar Trabzon Havalimanı bu kentlerdeki yolculardan mahrum kalsa da yeni misafirler kazanacak olmalı ki, yeni bir pist için kollar şimdiden sıvanmış.
Son olarak bu havalimanına gerek var mıydı diyenlere cevap olarak çok önemli bir konuyu da bilgilerine sunmak isterim.
Rize-Artvin Havalimanı’nda sivil uçaklar için yapılan apronun yanı sıra Türk Hava Kuvvetleri ile Sahil Güvenlik Komutanlığı için de iki ayrı apron inşa edildiğini ve bu meydanın askeri amaçlara da hizmet edeceğini hatırlatırım. Vatan savunması yabana atılacak bir konu olmasa gerek.
Mutlu yarınlar Türkiye’m.

————————————————-

15 Mayıs Hava Şehitlerini Anma Günü

Onlar bizden sadece dua bekiyor!.

Takvimlere baktığımızda, yılın birçok gününün belli konuların kutlanmasına ayrılmış günler olduğunu görürüz.
Adet haline gelen bu kutlamalarda bazı olaylar, bazı meslekler ve bazı kişi ve kurumlar anılır, anlatılır, tanıtılır ve hep gelenek haline gelmiş kutlamalar yapılır. Bunlardan biri de dün olduğu gibi, her yıl 15 Mayıs Hava Şehitleri Anma Günü’dür.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün isteğiyle kurulan Türk Tayyare Cemiyeti'nin kuruluş talimatnamesindeki 36’ıncı maddeyle 27 Ocak günü her yıl Türkiye Tayyare Şehitlerini Anma Günü olarak kabul edilmiş. Daha sonra Türk Hava Kurumu adını alan kurumun yöneticileri 1935 yılında bir karar alarak, “Ocak ayı soğuk oluyor, tören yapmaya ve anmaya müsait değildir” diyerek törenlerin artık 15 Mayıs’ta yapılmasını kararlaştırmış.
Ne kadar doğru yapmışlar bilmiyorum ama, acaba kaç kişi bu günün Hava Şehitlerini Anma Günü olduğunu biliyor, kaç kişi hayatı boyunca kaç kez şehitleri anma gününe katılmış diye sormalıyız.
Bizler şehitlerimizi hak ettikleri gibi anmadıktan sonra, ha soğuk Ocak ayı, ha sıcak Mayıs ayı olmuş ne fark eder.
Başta aileleri olmak üzere Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın yanı sıra Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) dışında birkaç gönüllü kuruluş ve kişinin İstanbul Edirnekapı Mezarlığı içindeki Hava Şehitliği’ne yapmiş olduğu ziyaretler de olmasa, doğrusu bizler de onların hiç farkında olamayacağız.
Sormak gerek, acaba 15 Mayıs’ın Hava Şehitlerini Anma Günü olduğunu kaçımız biliyor, kaç kişi hayatında kaç kez 15 Mayıslar’da şehitlerimizi anmaya gitti.
Onları orada garip, mahsun ve duaya muhtaç halde bırakmışız demektir.
İlgili birimin veya PR şirketlerinin hatırlatmasıyla adet olduğu üzere kaleme alınan ruhsuz metinlerin altına imza atarak şehitlerimizi andığını sanan devlet büyüklerimiz de yanılmaktadır.
Vatan savunması ve Türk havacılığının gelişmesi uğrunda şehit olan havacıları unutmayan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na, Türkiye Havayolu Pilotları Derneği’ne ve dualarını eksik etmeyen herkese minnet ve şükran duygularıyla teşekkür ediyor, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Ruhları şad mekanları cennet olsun.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *