MARMARİS'TEN ÇANAKKALE'YE
Tarihimize altın harflerle kayda geçmiş olan 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi’nin
107. yılını kutladığımız bir haftayı daha geride bıraktık. Dün yazdığım bir öyküye aşağıdaki başka bir öyküyü daha eklemek güzel olur diye düşündüm.
Çanakkale’yi geçilmez yapan ve o zafere imzasını atan, başta Mustafa Kemal Paşa olmak üzere sanlı şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anarak, 107. Yılını kutladığımız gurur haftamızı çok güzel ve anlamı büyük bir öyküyle noktalayalım.
Marmaris’ten Çanakkale’ye destan yazan mayınların öyküsü.
“Yıl 1915. Marmarisli bir çoban keçilerini otlatırken, denizde boncuk gibi dizili karartılar görür.. Muhtara haber verir, oradan kaymakama, oradan komutana giden haber, İstanbul’a ulaşır.
Bu karartılar bir Fransız gemisinin, limanda gördüğü Alman denizaltısına karşı döşediği mayınlardır. İstanbul’dan mayınları toplamak üzere bir deniz subayı ve üç asker gelir… Mayınlar uzmanlar ve Marmarisli sünger avcılarınca sahile çıkarılır. Uçaklar görmesin diye üzerleri ağaç dalları ile örtülür. Mayınları taşımak için “lök” denilen develer bulunur. Ancak mayınlar develere nasıl yüklenecektir?
Görgü tanığı İsmail Hakkı Kutay anlatıyor;
“Çözümü Marmarisli denizciler buldu. Mayının tepesine halattan bir simit yaptılar. Bir de altına aynından yaptılar. Aşağıdaki simitle yukarıdakini birbirine bağladılar. Develere yüklediler. “
Mayın kervanı uzun bir yolculukla Gökova’ya gelir. Arabalara yüklenir, Aydın’a götürülür, oradan trene yüklenir ve İstanbul’un yolunu tutar. Doğru Haydarpaşa. Haydarpaşa’dan mayın gemisine yüklenir rota Çanakkale’dir.. O mayınların öyküsü orada bitmez.
Winston Churchıll; "Ne Batı cephesindeki Alman topu, zehirli gazı, ne de onların dahiyane planları bize o kadar tesir etmedi. Nispetine göre en etkili şey neydi bilir misiniz: Türklerin Çanakkale Boğazı'na attıkları ve demir bir tel üzerinde sallanan 20 adet mayın.. Bu, bize yüz binlere mal oldu..)”
Winston Churchill‘in şikayet ettiği bu mayınları döşeyen gemi bilindiği gibi Nusret veya diğer adı ile Nusrat gemisidir. 17 Mart günü Nusrat, müttefik savaş gemileri boğaza girmek için beklerken, mayınlarını serin sulara çoktan bırakmıştır, bırakmasına ama; akşama doğru bir uçak geçer boğazın üstünden. Bu uçak “Ertuğrul” isimli bir Türk keşif uçağıdır. Uçakta iki kişi vardır. Pilot Yüzbaşı Cemal Bey ve yanında yer alan makinist-montör Mehmet Bey. Çok önemli bir tespit yaparlar. Boğaza döşenen mayınlar yoktur.. Boğaz temizdir. Müttefik mayın tarama gemileri boğaza dökülen mayınları temizlemiştir!
Hemen harekete geçilir ve Nusrat gece yarısı ikinci defa boğaza sessizce süzülür ve
yirmialtı kadar mayını sulara bırakır.
İşte boğaza giren İngiliz ve Fransız zırhlılarını birer alev topuna dönüştürüp Çanakkale Boğazı’nın derinliklerine gönderen mayınlar Marmaris’ten gelen ve ordunun elindeki son mayınlardır. Bunca eziyet ve emek yerini bulmuş, Marmaris’e bir Fransız gemisinden dökülen o mayınlar dönüp dolaşıp Çanakkale Boğazı’na giren kendi zırhlılarını onlara mezar etmiştir..
Bu keşifi yapan uçak Kaz dağlarında düşüp hurdaya dönen ama Pilot Cemal ve yardımcısı Mehmet Bey tarafından büyük bir gayretle onarılıp hurdadan uçar hale getirilen ve onların koyduğu isimle “Ertuğrul “ adını alan iki kişilik bir pırpırdır.. Onlar, mayınların temizlendiğini görmeselerdi savaşın kaderi çok farklı olacaktı. Pilot Cemal Bey ve Rasıt (gözlemci) Mehmet Bey’e rahmet ve minnet dualarımız ulaşsın..
Rasıt Mehmet Bey diğer adı ile Vahran Bey. Ermeni bir Osmanlı vatandaşıdır..
Ruhları şad olsun.. Alıntıdır; Sunay Akın’ın Geyikli Park Kitabından.
15 Mart 1915 Çanakkale Savaşı milyonlarca öykü barındırır. Bir kahramanlık savaşıdır. Askerlerce yapılan bir savaştır. Askerlik mesleğinin bütün özelliklerini taşır. Yaraladığı askere su veren, yaralı düşman askerini sırtında cephe gerisine taşıyan, siperler arasında zaman zaman samimiyet ve sonra kıyasıya savaş.
Onlar gerçek askerlerdir...
Çanakkale Savaşı sonuç itibarı ile Osmanlıyı kurtaramadı. Ama, emperyalizmin esas yenilgisi orada başladı. Bize Mustafa Kemal Paşa'yı, o büyük kahramanı hediye etti.. Tüm dünya onun bir askeri deha olduğunu orada fark etti. Mustafa Kemal'siz Çanakkale Savaşı’nı anlatamazsınız.