RUSLAR, AMBARGOYA GÖZÜ KARA DİRENİYOR
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla başlayan savaş nedeniyle Amerika’nın Avrupa Birliği’nin ve bazı ülkelerin bu ülke şirketlerine uygulamaya başladığı yaptırımlara karşı Ruslar uçabilmek için uluslararası kuralları zorluyorlar.
Bir süre önce bu şirketler arasında yer alan ve sahipleri Türk vatandaşı olan üç havayolu şirketinin de yaptırımlardan etkilenmemek için Rus tescilindeki kiralık uçakları Türk tesciline geçirmeye hazırlandığını ilk olarak biz yazmıştık.
Bu haberi yalanlayan bir şirket yetkilisi Bakan Ersoy ile yapılan bu toplantının amacının Rus tescilli uçakları Türk tesciline geçirmek olmadığını ifade ederek “Yazın olası bir operasyonda bizde uçak olmayacağı için, Türk Hava Yolları’nın Rusya pazarına ne kadar uçak ve kapasite ayırabileceğini görüştük. THY’de yeterli uçak olmaması durumunda neler yapılabileceği de masaya yatırıldı.” açıklamasını yapmıştı.
Bu açıklamayı yapan, şirketin ve kendi adını vermeyen bu yetkili, Bakan ile toplantı yapıldığını ve THY’nin Rusya Pazarı’na ne kadar uçak verebileceğinin konuşulduğunu söyleyerek haberimizi kısmen doğrulamış oluyordu.
Haber, bizdeki bir internet sitesinde ve Rus Tourdom sitesinde de yer aldı.
Adı geçen bu şirketler, bizde kısık sesle yaptıkları yalanlamayı onlara yapamadı.
Yapamazlardı çünkü konu uçaklarını bu şirketlere kiraya veren lessorlerin (kiraya veren) yani mal sahiplerinin ve uçakların sigortalarını yapan şirketlerin engeline takılmıştı. Aradan bir hafta geçtikten sonra bu şirketlerden Azur Havayolları da açıklama yaparak uçaklarının diğer ülkelerde tescil edileceği iddialarının gerçeği yansıtmadığını, leasing şirketleri ile yakın temas halinde olduklarını ve durumu çözmeyi beklediklerini bildirildi.
Rus uçaklarının Türk tesciline geçmesi konusu şimdilik ortaya çıkan engellerin aşılması noktasında beklemektedir.
Rus Hükümeti’nin tescil değişimine çok sıcak bakmadığı da ayrı bir gerçek.
Uçaklar tescil değiştirirse, haber doğru çıkacak, şayet gerçekleşmezse zorlu engelleri aşamadıkları anlaşılacaktır.
Ruslar, Türk sahipli olan ve olmayan kiralık birkaç uçağa farklı ülkelerde sahiplerince el konulunca, olayın ciddiyetini anlayıp ambargo koyan ülkelere seferleri hemen durdurdular.
Rusya'daki birçok uçağın tescilli olduğu Bermuda Sivil Havacılık Kurumu (BCAA), kendilerine tescilli uçakların Uçuşa Elverişlilik Sertifikalarını askıya aldı. Bermuda Başbakanı ve Maliye Bakanı David Burt, toplam 740 uçağın (Ki, bu rakam Rusya filosundaki 1400’e yakın uçağın yarısına eşit) çoğunlukla İrlandalı kiracılara ait olduğunu da doğruladı.
Birçok ülke (Sadece 5 ülke kolaylık sağlayacak) filosunda 305’ı Airbus, 332’si de Boeing kiralık uçak bulunan (Yüzde 85’i kiralık) Rus havayolu şirketlerine hava sahasını kapatırken, uçak üreticileri de uçak, yedek parça ve hizmet satışını askıya aldı. Daha da önemlisi sigorta şirketleri Rus tescilli uçakların (Yaşanacak olumsuz durumda) sigorta kapsamının dışında tutulacağını duyurmuştu. Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) de dışardaki uçakların Rusya'ya dönüşüne izin verilemeyeceğini haber veriyordu.
Rusya Ulaştırma Bakanlığı da yabancı tescildeki uçakları geri vermemek, Rus tesciline geçirip, iç hatlarda kullanmak için hazırlanan bir yönetmeliği Putin’e imzalatarak dünyaya meydan okuyordu.
Sözün özü, alınan yaptırım (ambargo) kararları Rusları köşeye sıkıştırmış zor durumda bırakmıştır. Bu kararlar İran’a ve diğer ülkelere uygulanan yaptırım kararlarından daha da ağır nitelikte olup Rus sivil havacılığını tökezletmiştir.
Rusya, gelinen bu durumda filosundaki uçakların çok önemli bir bölümünü kullanamayacak, durum Rus turizmine zarar verirken Türk turizmi de sıkıntıya sokacaktır. Bize en fazla turist gönderen Rus tur operatörleri yolcu taşıyacak uçak bulmakta zorluk çekecek. Bu uçak sıkıntısını Türk özel şirketleri ile aşmak mümkün değil. Devreye THY’nin girmesi acaba ihtimallerin en kuvvetlisi olur mu?
Ambargo devam ettikçe Türkiye pazarı için Rusya’ya daha çok uçak gerekiyor. Bu uçakların bulunabilmesi Rusya’ya uygulanan yaptırımların yumuşatılması veya yeni uçakların bulunmasına bağlı ki Türk turizmi sezonu sorunsuz atlatsın.
Yoksa, rekor rakamlarını çok ararız.
İyi uçuşlar Türkiye’m…
————————————————————-
TALPA Başkanı THY’ye atanınca istifa etmişti
Pilotlar erken seçime gidiyor
Türkiye Havayolu Pilotları Derneği TALPA, üç ay önce yaptığı olağan genel kuruldan sonra tekrar seçime gidiyor.
23 Aralık 2021 tarihinde yapılan ve Kaptan Pilot Hüseyin Murat Ersoy ile Kaptan Pilot Mehmet Ayhan Günel’in yarıştığı genel kurulu Ersoy kazanmıştı.
H. Murat Ersoy, Türk Hava Yolları Uçuş İşletme Başkanlığı’na atanması üzerine etik ilkeler gereği başkanlık görevinden istifa etmiş, yerine Genel Sekreter Kaptan Pilot Remzi Okan Üreksoy vekaleten getirilmişti.
Yönetim Kurulu, tüzük gereği üç ay içinde genel kurula gidilmesi gerektiği için, 28 Mart 2022 tarihinde üç yıllık yönetimi seçmek için genel kurul kararı aldı. Aslında bu karar tartışılır. Çünkü, ortada kısa süre önce ezici çoğunlukla seçilmiş ve iki eksikle Başkan Vekili R. Okan Üreksoy ile yola devam edecek bir yönetim kurulu vardı. Böyle bir durumda kış günü yeniden genel kurula gidilmesi zaman ve maddi kayba neden olacak. Değişen bir durum olmadığı için bu genel kurul her ne kadar anlamsız olsa da yeni bir adayın çıkması nedeniyle konu artık tartışılmaktan uzak bir noktadadır.
Şimdi, halen Başkan Vekili olan Kaptan Pilot Remzi Okan Üreksoy (TSK, NATO ve BM’de görev yaptı. THY’de B-777 Kaptan pilotu. IFALPA Başkanlık Ödülü sahibi) ilk olarak adaylığını açıkladı.
Daha önce Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Kaptan Pilot Kartal Mersinlioğulları da (TSK’dan sonra THY’ye geçti. A350-330 Kaptan Pilotu, TALPA’da kurucu, birçok dönem yönetici, Cumhurbaşkanlığı Şerit Rozet- Devlet Övünç Madalyası sahibi)
demokratik hakkını kullanarak aday oldu ve listesini kamuoyuna açıkladı.
Katılımın nasıl olacağını ve seçimin nasıl biteceğini genel kurul günü göreceğimiz seçime katılan adayların listeleri şöyle;
BAŞKAN ADAYI
REMZİ OKAN ÜREKSOY
YÖNETİM KURULU - ASİL
1- Mehmet USLAY (THY)
2- Ümit İSKENDER (THY)
3- Hatice İpek AYDIN (PGS)
4- Cenk SEYMEN (THY)
5- Erdinç KARAKOL (THY)
6- Teoman CEYLAN (MNG)
7- Halit Haydar ÖZER (THY)
8- Mert YARDIMCI (THY)
YÖNETİM KURULU -YEDEK
1- Murat ÖZDEN (THY)
2- Duygu GENÇER (THY)
3- Cihan AKYOL (SUN EKSP.)
4- Melih GÖÇMEN (THY)
5- Serkan ZALATUNTAŞ (THY)
DENETİM KURULU-ASIL
1- Metin SEVİNÇ (THY)
2- Necdet YILMAZ (THY)
3- Göker BİLİR (THY)
DENETİM KURULU-YEDEK
1- Tevfik ZEHNİ (THY)
2- Ayşe Ebru SEZGİNER (THY)
3- Cenk AZBAY (THY)
DİSİPLİN KURULU-ASİL
1- Atilla ŞENTÜRK (THY)
2- Mehmet SALICI (THY)
3- Aytunç AKMAN (THY)
DİSİPLİN KURULU-YEDEK
1- Ahmet Burak BALİ (THY)
2- Efecan IŞILDAR (THY)
3- Korcan ALİBABA (THY)
—————————————————————
BAŞKAN ADAYI
KARTAL MERSİNOĞULLARI
YÖNETİM KURULU -ASİL
1- Yılmaz ÖZGENTÜRK (THY)
2- Deniz Suat ÜLKER (THY)
3- A. Seyfi YÜCEKAN (THY)
4- Bülent BORALI (SWAN AVI. )
5- M. Melih BAŞDEMİR (THY)
6- Emre NİSANOĞLU (THY)
7- Anıl PİR (THY)
8- Evren ZENGİNYÜREK (THY)
YÖNETİM KURULU-YEDEK
1- Hakan AYDIN (THY)
2- Alper BEYKOZ (THY)
3- Fatih ELTİMUR (THY)
4- Adem ERGÜVENÇ (THY)
5- Merve GÖÇMEN (THY)
DENETİM KURULU-ASİL
1- Bülent EDALI (THY)
2- Mustafa HAKAN (THY)
3- M. Ali BAYRAM (THY)
DENETİM KURULU-YEDEK
1 - Hakan EVREN (THY)
2- Kemal ATAKAN (THY)
3- M. Hulusi ESEN (THY)
DİSİPLİN KURULU-ASİL
1- Hakan AKTUĞ (THY)
2- A. Buğra ÇELİK (SUNEXPRESS)
3- Erhan AYDIN (PEGASUS)
DİSİPLİN KURULU-YEDEK
1- Nuri ŞAVİK (THY)
2- Tuncay TOLONAY (THY)
3- Özgür KURT (THY)