DHMİ, GENEL HAVACILIK TERMİNALİ'NE EL KOYDU
İstanbul Atatürk Havalimanı’nın (AHL) 7 Nisan 2019 tarihinde iç-dış hat yolcu trafiğine kapatılmasından sonra, buradan sadece kargo uçuşları ve Genel Havacılık Terminali’nden de hava taksi işletme ruhsatına sahip olan şirketler tarafından iş jetlerinin uçuşları yapılmaktaydı.
Bunun yanı sıra devlet filosundaki VIP uçuşlar da buradan gerçekleştiriliyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı bir Kamu İktisadi Teşekkülü (KİT) olan Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’ne ait olan Genel Havacılık Terminali’nin işletimi en son 2019 yılında yüzde 35 ciro payı muhammem bedel üzerinden yapılan açık ihale usulüyle kiralamaya çıkarılmıştı. Ekim 2019’da yapılan ihaleyi yıllardan beri bu terminali işleten TAV Havalimanları Holding’e bağlı TAV İstanbul Terminal İşletmeciliği A.Ş, 31 Aralık 2020 tarihine kadar kazanmıştı. Daha sonra yapılan ihalede kira süresi 31 Aralık 2021’e uzatılmıştı.,
Sürenin bu ay sonunda bitecek olması nedeniyle Devlet Hava Meydanları İşletmesi, Bakanlık kararıyla ihaleye çıkmayarak terminali üzerine alacak. Ankara, İzmir ve Milas-Bodrum Havalimanları’nda da Genel Havacılık Terminalleri işleten TAV Havalimanları Holding’in ihaleye çıkarıldığı takdirde Atatürk Havalimanı (AHL) Genel Havacılık terminaline tekrar talip olacağına kesin gözüyle bakılıyor. AHL’de bulunan Devlet Konukevi’nin faaliyetine devam etmesi ve VIP devlet uçaklarının çoğunlukla bu havalimanını kullanması nedeniyle, Genel Havacılık Terminali’ni DHMİ’nin işletebileceği öne sürülürken, başka şirketlerin de işletme için talip olabileceği belirtiliyor.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kayıtları Türkiye’de 50’ye yakın hava taksi işletmesinde 200’ü aşkın hava aracı, 77 genel havacılık işletmesinde 362 hava aracı ve 120 kadar iş jeti bulunmaktadır.
—————————————————————
NOT: YeniBirlik okuyucularının ve Türk halkının yeni yılını kutluyor, sağlık, başarı ve mutluluklar diliyorum. (M.A)
—————————————————————
—————————————————————
Pilotlar iki liste için sandığa gitti
TALPA’da Ersoy yine kazandı
Kısa adı TALPA olan Türkiye Havayolu Pilotları Derneği’nin üyeleri yeni yönetimi seçmek için sandık başına gitti. Seçimi halen Başkan olan Hüseyin Murat Ersoy ve ekibi kazandı.
Toplam 5 Bin 332 üyesi olan ve 4 bin 378 üyenin oy kullanma hakkına sahip olduğu 12’inci genel kurula, birçok üye uçuşta olduğu için sadece 537 kişi katılabildi. Geçerli 520 oyun 401’ini alan Hüseyin Murat Ersoy ve ekibinin Beyaz Listesi seçimi farklı kazanırken, daha önce bir dönem başkanlık yapan Mehmet Ayhan Günel’in Mavi Listesi sadece 119 oy alarak yarışı kaybetti.
Seçime “Gücümüz Birliğimiz” sloganıyla katılan Beyaz Liste’de şu isimler yer aldı.
Yönetim Kurulu Asil Üyeleri;
1- Başkan- Hüseyin Murat Ersoy (THY)
2- Başkan Yrd. Muharrem Gündoğan (THY)
3- Başkan Yrd. Mehmet Uslay (THY)
4- Genel Sekreter- R. Okan Üreksoy (THY) 5- Ümit İskender (THY), 6- Cenk Seymen (THY), 7- Erdinç Karakol (THY) 8- Teoman Ceylan (MNG), 9- İpek Aydın Tektaş (PGS),
Yönetim Kurulu Yedek Üyeleri;
1- Mert Yardımcı (THY), 2- Duygu Gencer (THY), 3- Cihan Akyol (SXS),4- Melih Gökçen (PGS), 5- Lütfi Osman Başyiğit (PGS),
Denetleme Kurulu Üyeleri;
1- Sadık Kırman (THY),2- Necdet Yılmaz (THY), 3- Göker Bilir (THY),
Disiplin ve Etik Kurulu Üyeleri:
1-Ayşe Ebru Sezginer (THY),2-Cenk Azbay (THY), 3-Halil Haydar Özer (THY)
23 Aralık 2021 Perşembe günü yapılan, katılımın az olmasına rağmen canlı ve dinamik bir ortamda gerçekleşen genel kurulda üyeler görüş ve düşüncelerini dile getirerek demokratik bir seçimin yapılmasını sağladılar. Seçim sonrası kazanan ekip adına Başkan Ersoy, bir teşekkür konuşması yaptı ve rakibi Mehmet Ayhan Günel ile kameralara birlik ve beraberlik pozu verdiler.
—————————————————————
Birleşmiş Milletler, TDGD’yi ‘resmi ortak’ olarak kabul etti
Kısa adı TDGD olan Turizm Destinasyon ve Geliştirme Derneği, Birleşmiş Milletler Teşkilatı tarafından “Resmi Ortak” olarak kabul edildi.
Bilindiği üzere, 31 Ekim - 12 Kasım tarihleri arasında İngiltere’nin Glasgow kentinde gerçekleştirilen 26. Taraflararası İklim Konferansı’nda (COP26) 197 ülke delegesi iklim kriziyle mücadele için ortak metinlere imza atarak Glasgow Deklarasyonu: On Yıllık Turizm İklim Eylem Planı’nı oluşturdu ve fosil yakıtlara bağımlılığın azaltılması, turizmde sürdürülebilirlik uygulamaları, destinasyonların korunması, geliştirilmesi ve kirliliğinin azaltılması başlıkları üzerinde duruldu.
Birleşmiş Milletler (UN) ve Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) de tüm dünyadaki hükümetleri ve sivil toplum örgütlerini Glasgow Deklarasyonu'nu imzalamaya ve işbirlikçi olmaya davet etti. Merkezi İstanbul’da olan Turizm ve Destinasyon Geliştirme Derneği'nin vizyonunda her zaman yer alan iklim değişikliği ve destinasyonlarda temiz enerji konuları doğrultusunda resmi lansman ortağı ve imzacı olmak adına gerekli yerlere başvuru yapıldı.
Birleşmiş Milletler dernek tüzüğünü mevcut projelerini ve vizyonunu ve misyonunu inceledikten sonra TDGD'yi *resmi ortak* olarak kabul etti.
Derneğe iletilen kabul metninde *TDGD; Birleşmiş Milletler, Dünya Turizm Örgütü, One Planet Network, Future of Tourism Coalition ve Travel Foundation* kurumlarıyla resmi ortak, işbirlikçi, lansman ortağı ve imza ortağı olarak kabul edilmiştir” denildi.
Hükümetten, kamu kurumlarından ve bakanlıklarından herhangi birisi bu oluşumda yer almazken, TDGD Türkiye'den COP26 Glasgow Deklarasyonu'na kabul edilen *Tek sivil toplum kuruluşu” olma başarısını gösterdi.