RUSLAR, ANTALYA'YI İHYA ETTİ
20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’nın 47’inci yıl dönümü kutlu olsun. (M.A)
Ruslar’a Türkiye’ye gitme konusunda 15 Nisan’da yasak konulduğunda adeta karaları bağlamış ve çok üzülmüştük.
Üzülmemek elde mi? Rus
ya deyince iyi düşünmeliyiz. Çünkü, yıllardan bu yana Rus turist sayısı yabana atılır gibi değil.
Örneğin, 2017’de yurt dışına çıkan 39.6 milyon Rus’un 4.5 milyonu, 2018’de 42 milyon Rus turistin 5.7 milyonu, 2019’da 45 milyon Rus turistin 6.8 milyonu ve de kayıp yıl olan 2020’de yurt dışına çıkan 12.4 milyon Rus’un 2 milyonu Türkiye’ye gelmeyi tercih etmiş. Türkiye, yurt dışı seyahat yapan Ruslar’ın her zaman bir numaralı destinasyonu olmuş. Sadece 2020’de bu birinciliği Abhazya almış.
Aylar önce burada bir yazı yazmış ve Ruslar’ın yine geleceğini bu süre içinde de başta Antalya olmak üzere diğer turizm bölgelerinin bitip yok olması gibi bir durumun olmayacağını söylemiştik.
Rus Hükümeti’nin Antalya’da otelleri ve havalimanını denetlemesinden sonra 18 Haziran’da yasağı kaldırması sektör için önemli bir dönüm noktası oldu.
Aradan iki ay geçtikten sonra Ruslar özellikle Antalya’ya adeta yağmur gibi yağdı. Ve bin türlü zahmetle. Öyle ki, Vladivostok’tan Antalya’ya gelmek için tam 13 saatlik bir uçak yolculuğuna bile katlandılar. Uçaklar adeta birer dolmuş gibi Rusya’dan Antalya’ya gidip geldi.
Esnafın yüzü güldü, otelciler bayram etti ve tüm bağlantılı sektörler zarar telafisi hayallerini kurmaya başladılar.
Her yıl ortalama 5-7 milyon arası Rus turistin geldiği, Türkiye’ye kısıtlamanın kaldırılmasıyla sadece Antalya’ya günde ortalama 15-20 bin turist gelmeye başladı. Böyle giderse sezon sonunda Türkiye’ye gelen Rus turist sayısı 5 milyonu rahatlıkla geçebilir.
Bir örnek vermek gerekirse, uçuş kısıtlamasının kaldırıldığı 22 Haziran'dan 8 Temmuz'a kadar sadece Antalya’ya, Rusya'dan bin 95 uçuş gerçekleştirildi. İlk gün 30 uçuşla 7 bin 421 Rus turist gelirken, 3 ve 7 Temmuz'da Rusya'dan uçuş sayısı günlük 88'e ulaştı. Kente en fazla Rus turist, 3 Temmuz'da 24 bin 741 misafirle gerçekleşti. 17 günde Rusya'dan gelen turist sayısı 307 bin 417 kişi oldu.
Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Antalya’nın havalimanları içinde şu anda tatil destinasyonları içinde dünyada en çok turistin geldiği havalimanlarından biri olduğunu ifade etti. Gelecek turistlerin ülkelerine sağlıklı ve güvenli şekilde dönmesinin önemine işaret eden Yavuz, “Tüm turizmciler bunun bilincinde. Bu da iyi bir referans olacaktır.” diye konuştu.
Turizmciler böyle derken Sağlık Bakanlığı, illere göre 100 bin kişide görülen vaka sayılarını açıkladı.
Türkiye’nin en büyük turizm kenti olan Antalya’da vaka sayılarının artışa geçtiği görülmüş. Bir önceki hafta 35,9 olan Antalya’nın son bir haftalık vaka sayısının 100 binde 65’e yükseldiği görülüyor. Aynı şekilde en çok turist alan
İstanbul’daki vaka sayısı da 54,6’dan 56,7’ye yükseldi.
Biz Antalya’ya bakarken Rusya’da Covid-19 virüsü salgınında vaka sayısında artış yaşanıyor. Her geçen gün artan vakalar nedeniyle başta Moskova olmak üzere ülkenin hemen hemen tüm bölgelerinde tedbirler arttırılırken, vakalarda düşüş kaydedilemiyor. Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Kurumu Başkanı Anna Popova, “Delta mutasyonunun Rusya’da hızla yayılmaya başladığını tespit ettik” dedi. Rusya’da 2 Haziran’dan itibaren bu mutasyon hızla yayılarak 20 bin kişiye bulaştı ve 600 kişi hayatını kaybetti.
Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin “Ya kitlesel mecburiyetten dolayı toplu aşılama yapacağız ya da tamamen sokağa çıkma yasağı ilan edeceğiz” demesi korkuya neden oldu.
Tüm bu haberler bizim biraz daha titiz ve dikkatlı davranmamızı gerektirmektedir.
Durum böyle diye sınırları kapatmak gibi bir tedbirin gündeme gelmesi şimdilik uzak bir ihtimal. Sadece Antalya’da bir artış görülmesi önlenemez bir durum değildir. Nitekim, ilk günlerdeki yoğun trafik daha normalleşince Antalya’daki vaka artışları da azamaya başladı. Antalya esnafının hastalık, virüs falan dinlemeden Rusları adeta bağrına basıp
memnun etme gayreti görülmeye değer. Otellerdeki doluluk oranının artmasının Covid-19 önlemlerinin gevşetilmesine neden olmaması için kontroller aralıksız devam ediyor. Kısaca Ruslar’ın geç de olsa gelişi turizmimiz için çare olmuştur.
Bunlar çok iyi haberler. Devamının gelmesi dileğiyle.
Mutlu yarınlar Türkiye’m.
İtalyan, Alessio Quaranta ECAC Başkanlığı’na seçildi
Avrupa’da sivil havacılık faaliyetlerini sevk ve idare eden ECAC (European Civil Aviation Conference) Avrupa Sivil Havacılık Konferansı Başkanlığı’na İtalyan Sivil Havacılık Kurumu, (The Ente Nazionale per l'Aviazione Civile) ENAC
Direktörü Alessio Quaranta seçildi.
Avrupa Sivil Havacılık Konferansı, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ve Avrupa Konseyi tarafından kurulmuş uluslararası bir kuruluş olup, merkezi Paris’tedir. 1955 yılında 19 üye devletin bir araya gelmesiyle kurulan ECAC’a üye olan devlet sayısı 44’tür.
ECAC, güvenli, verimli ve sürdürülebilir bir Avrupa hava taşımacılığı sisteminin sürekli geliştirilmesini teşvik eder ve bunu yaparken sivil havacılık politikalarının ve uygulamalarının üye devletler arasında uyumunu sağlar.
Örgütün amaçları şöyle özetlenebilir:
Hava taşımacılığında uçuş kurallarının ve uçuş emniyetin geliştirilmesi,
Uçak kazalarının önlenmesi ve kazalarda insan hayatının korunması imkanlarının geliştirilmesi,
Hava taşımacılığına yönelik yasa dışı eylemlerin önlenmesi,
Çevrenin korunmasına ilişkin düzenlemeler (gürültü ve gazlar)
Avrupa hava sahasındaki trafik artışına karşı düzenlemeler,
Uçuş güvenliği konusunda ülkeler aradında ortak çalışma yapılması.
İGA’dan İsmail Polat Eurocontrol’e seçildi
Türkiye’nin en büyük ve Avrupa’nın en önemli havalimanlarından biri olan İstanbul Havalimanı’nın İşletmecisi İGA’nın Planlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Polat, kısa adı Eurocontrol olan, Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı “Performans Değerlendirme Komisyonu” üyeliğine seçildi.
Dünyanın en önemli küresel aktarma merkezlerinden biri olan ve Avrupa’nın 5 yıldızlı havalimanı seçilen ve yolcularına sağladığı akıllı teknolojilerle öne çıkan İGA İstanbul Havalimanı yönetim kadrosundan bir ismin böyle bir göreve seçilmesi önem taşıyor.
Eurocontrol’un 7 kişiden oluşan “Performans Değerlendirme Komisyonu” üye 41 ülkenin hedeflerini belirlemek, şeffaf ve bağımsız performanslarını gözden geçirmek, ölçmek, takip etmek ve raporlamak amacıyla 1998 yılında kuruldu.
İGA Havalimanı İşletmesi Planlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Polat, bu komisyonda “havalimanı tekniği” konusunda görev yapacak. Polat, 1968 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden İnşaat Mühendisi mezun oldu. Ardından da Worcester Polytechnic Institute’den yüksek lisans derecesi aldı. 20 yıllık deneyimi olan ve 2018’den yana İGA Konsorsiyumu’nda görev yapan Polat, Amerikan İnşaat Mühendisleri Birliği’nin de üyesidir.