İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

NİHAYET KIRKPINAR

YAYINLAMA:

Pandemi sebebiyle geçen sene yapılamayan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, 660. senesinde hem de –inşaallah- seyircili olarak bu hafta sonu Cuma-Cumartesi-Pazar (9-10-11 Temmuz) günleri Edirne Sarayiçi’nde yapılacak.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni Edirne Belediyesi ve Güreş Federasyonu birlikte organize ediyorlar, bir de Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği var sacayağında. Bu üçlü bu seneki güreşlere % 50 kapasite ile seyirci alınması yönünde bir karara vardılar varmasına ama bu konuda son sözü söyleyecek olan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu bu talebe (yazımızın baskıya girdiği saat itibarıyla henüz olumlu/olumsuz) bir cevap vermedi.

Aslında Ülkemizde Covid 19’la mücadelenin en büyük silahı olan aşılamada şu günlerde 55 milyon doza ulaşıldı, 1 Temmuz itibarıyla özellikle yeni serbest dönemde bir çok kural ve uygulama esnetilmiş durumda, Futbol Federasyonu Ağustos ayında açılacak sezonla birlikte tribünlere yarı yarıya seyirci alınabileceğini duyurdu, kafe ve restoranlar açıldı, maske-mesafe-hijyen konularında bir gevşeklik görülse de insanlar 16 ay sonra kavuştukları rahatlığın keyfini doyasıya çıkarıyor, bacasız sanayi turizm ve hizmet sektörü nihayet yavaş yavaş toparlanmaya başlamışken, hem sportif bir aktivite olarak, hem geleneksel bir etkinlik olarak, hem de iç turizm için önemli bir destinasyon olarak Edirne ve yağlı güreş müsabakalarına seyirci için kısıtlı ve denetimli bir serbestiyet verilmemesi düşünülemez.

Güreş sever ve özellikle yağlı güreş meraklısı kitle çoktan iki doz Sinovac aşısını oldu, bugünlerde üçüncü dozun randevularını almaktalar. Z kuşağı bile aşılama kapsamında hastaneleri doldurmuş aşı sırası beklerken; aşısını olmuş, yaşını-başını almış olgun insanlardan oluşan güreş meraklılarına bu sene de hüsran yaşatılmasın, umalım ve dileyelim ki.

Aslında bu sene güreşlerin 660. Sene-i devriyesi ve yapılan duyurularda hep buna vurgu yapılıyor ama 2019 yılında 658. güreşler yapılmıştı geçen sene boş geçildiği için bu sene 659. Kez yapılmış olacak ama bu ufacık detay maalesef göz ardı ediliyor.

Neyse zaten daha önce de ilk kezi 1887-1888 Osmanlı Rus Savaşı sebebiyle olmak üzere; 1878, 1879, 1880 ve 1881’de güreşlere ara verilmişti. Ardından Balkan Savaşı’ndaki Bulgar İşgali sebebiyle 1913 yılında, 1. Dünya Savaşı ve Yunan İşgali sebebiyle de 1914-1922 yılları arasında Sarayiçi sessiz kalmış güreşler yapılamamıştı. 1923 yılında da Kırkpınar’da başka bir güreş organizasyonu düzenlendiği için geleneğin devamı için 30 Mayıs 1924’ü beklemek zorunda kalınmıştı.

Cumhuriyet tarihimizde ise geçen seneki pandemiye kadar bir kesinti yaşanmadan pehlivanlar çayırda hünerlerini sergilemiş ve dünya spor organizasyonlarının en eskilerinden birisi güreş severlere kucak açmaya devam etmişti.

2016’da Recep Kara, 2017’de İsmail Balaban, 2018’de Orhan Okulu ve son olarak 2019’da Ali Gürbüz Altın Kemer’i kazanmışlardı. Bu sene sezonun ilk yağlı güreşleri olan Kumluca/Antalya’da Orhan Okulu başpehlivanlığa uzandı. Seyircisiz olmasına rağmen çok renkli geçen güreşlerde Orhan Okulu final güreşinde Serkan Gökmen’i yenerek bir buçuk sene aradan sonra ilk altın kemerine kavuşmuş oldu.

İsmail Balaban bildiğiniz gibi bir televizyon şovunda birinciliği kazanarak şimdilik eğlence sektöründe boy gösteriyor. Ali Gürbüz ise Kumluca’da son 16’dan ötesini göremedi. Recep Kara ise 2018’de “Kırkpınar benim için bitmiştir” diyerek çekildiğini ilan etmişti.

Bu sene inşallah 10-15 bin seyircinin iştirakiyle ve büyük bir özlemle pehlivanların atacağı güreşleri merakla bekliyor, cazgırından, yağcısına, hakeminden, pehlivanlarına kadar herkese başarılar diliyoruz.

Hayda bre pehlivanlar…..

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *