İstanbul
Parçalı az bulutlu
14°
Ara

ÇOCUKLAR İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ

YAYINLAMA:

Çocukluk çağı, beslenme alışkanlıklarının temelinin atıldığı ve hayat boyu devam edecek davranışların oluşturulduğu bir dönemdir. Çocuklarınızın sağlıklı ve güçlü kalması için uygun besinlere ihtiyacı vardır.

Yetişkinlerin çocukların olumlu yaşam tarzı alışkanlıkları geliştirmelerine yardımcı olacak bazı basit öneriler:

Sağlıklı beslenme ve aktivite alışkanlıkları için olumlu bir rol model olun. Ebeveynler, çocukların doğru beslenme alışkanlığı kazanmalarında büyük rol oynarlar. İyi beslenmenin önemini öğretin ve çocuklarınızın sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmesine yardımcı olun. Çocuğunuz beslenmeyi ne kadar anlarsa, sağlıklı beslenme konusunda o kadar istekli olacaktır.

Kısıtlayıcı diyetlerden ve aşırı egzersiz programlarından kaçının. Çocuklar için sağlıklı bir kilo, sayılardan çok daha fazlasıdır. Diyetler yarardan çok zarar verebilir. Araştırmalar, diyet yapan çocukların diyet yapmayanlara göre daha durgun olduğunu, daha düşük özgüven ve yeme bozukluklarına sahip olduklarını göstermektedir. Özellikle diyetisyen veya beslenme uzmanına danışmadan çocuğunuzu diyete sokmayın.

Birlikte oynayarak aktif olun. Çocukların günlük en az 60 dakikalık fiziksel aktiviteye ihtiyacı vardır. Her gün çocuklarınızla oynayın. Onlar için eğlenceli, sizin için de eğlenceli olan aktiviteleri seçin. Parkta bisiklete binme, yemek sonrası yürüyüşler, basketbol veya futbol gibi herkesi hareketlendiren aile aktiviteleri planlayın.

Aile yemek zamanlarını birlikte özel bir zaman haline getirin. Daha fazla birlikte yemek yemek, ailenizin sağlığı ve mutluluğunda büyük bir fark yaratabilir. Normal yemek ve ara öğünlerde sakin, güven verici bir atmosfer sağlayın.

Mutlaka Kahvaltı yapın. Çocuğun besin tüketimini önemli ölçüde etkileyen kahvaltı, dengeli ve besin çeşitliliği sağlanmış besinlerden seçilmelidir. Kahvaltıda yumurta, peynir, süt, tam tahıllı ekmek, çiğ sebzeleri tercih edin. Ayrıca çocuklara kendi kahvaltı smoothie'lerini yapmak için blenderı kullanmayı veya az yağlı omlet yapmayı öğretin.

Yiyecekleri yasaklamayın veya ödül olarak yiyecekleri kullanmayın. Yiyecekleri yasaklamak yalnızca bir çocuğun o yiyeceğe olan arzusunu artırır. Çocuğunuzun en sevdiği yemeğe hayır demek yerine, porsiyon boyutunu sınırlayın. Ödüllendirmeyi yiyecekleri kullanarak yapmayın.

Sorumlu bir şekilde dışarıda yemek yiyin. Bir restoranda yemek yerken, çocuk menüsünde ızgara et (köfte) /tavuk/balık dürümler ile sebze ve meyve seçenekleri arayın. Paket yemek siparişi verirseniz, yanına bir bardak ayran veya salata eklemeyi unutmayın.

Meyve ve sebzelerin renginin tadını çıkarın. Çocuğunuzun tabağının yarısı meyve ve sebze olmalıdır. 4 yaşından büyük çocukların çoğu günde en az 1 porsıyon meyveye ve 1- 2 porsiyon sebzeye ihtiyaç duyar. Her öğünde ve ara öğünde taze meyve ve sebzeleri servis edin. Fırında veya buharda pişirme yöntemlerini tercih edin. Yeşil fasulyeleri ve kabakları buharda pişirip onları bebek havucu, kereviz ve salatalık ile birlikte soğuk servis ederek çiğ sebzeleri tüketmelerini sağlayın.

Dikkatli yemeyi teşvik edin. Yemek saatlerinde televizyon, tablet ekranlarını yasaklayın ve yemek masasında sizler de bulunarak çocukların yemeklerine odaklanmalarına yardımcı olun. Çocuklarınıza çok aç, biraz aç, rahat ve rahatsız edici tok olmanın nasıl bir his olduğunu sorun. Beden sesine güvenmenin ve onları dinlemenin önemini tartışın.

Sağlıklı yiyecek ve içecekleri seçin. Asitli içecekler, meyveli kokteyl ve meyveli içecekler ilave şeker içerir. Bunun yerine sade süt, ayran ve su gibi daha sağlıklı içecekler sunun. Eklenmiş ve rafine şekerleri, rafine edilmiş tahılları, sodyum, trans, yağlar, doymuş yağlar ve besin değeri düşük yiyecekleri sınırlayın.

Yatak odalarından televizyonları ve video oyunlarını kaldırın. Yeterince uyuyan çocukların sağlıklı kiloda kalma ve okulda daha iyi performans gösterme olasılığı daha yüksektir. Amerikan Pediatri Akademisi, ekran süresini kısaltmak ve sağlıklı uyku alışkanlıklarını teşvik etmek için çocuk odalarında televizyon olmamasını önermektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *