YİYECEKLERLE SAĞLIKLI BİR İLİŞKİ NEDİR?
Sağlıklı ilişkiler geliştirmek, mutlu ve anlamlı bir yaşam için çok önemlidir. Vücudumuzun işlev görmesi ve sağlıklı olabilmesi için yiyeceğe ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Yiyeceklerle sağlıklı bir ilişki; sizin duygularınızın, vücudunuzun, aklınızın yediğiniz yiyeceklerle olan iletişimidir. İyi bir beslenme ilişkisi de zihninizi ve bedeninizi sağlıkla besleyip, çevrenizle huzurlu bir ilişki getirecektir.
Hepimizin yiyeceklerle ilişkisi doğduğumuz anda başlar ve zaman içinde tecrübelerimizle pekişir.
Herkesin yiyeceklerle olan ilişkisi aynı karakteri gibi kişiye özel aslında, bu ilişkide rol oynayan şeyler:
· Genetik alt yapı
· Ailemizden/ çevremizden gördüklerimiz
· Zaman içinde tecrübe ettiklerimiz.
· Duygu durumumuz
Yiyeceklerle sağlıklı bir ilişki;
1. Vücudunuzu ve duygularınızı mutlu eden veya etmeyen yiyeceklerin farkına varmaktır.
2. Size ne zaman, nasıl ya da ne yiyeceğinizi söyleyen bir dizi katı kural içermez. Vücudunuzu dinlemenizi ve buna göre ihtiyaçlarına cevap vermenizi içerir.
3. Eleştirel ve takıntılı gıda düşüncelerinin dışında doyurucu bir yaşam deneyimlemenize olanak sağlayan bir özgürlük ve uyarlana bilirlik duygusunu teşvik eder.
4. Ya hep ya hiç dememek, mükemmeli hedeflememek ve dünyadaki en önemli şey beslenmeymiş gibi davranmamaktır.
5.Ne yediğinizin “nedenini” anlayarak ve fiziksel olarak aç olduğunda yemek yemektir. Can sıkıntısından mı duygusal olarak mı yoksa bir boşluğu doldurmak için mi yediğinizi bilmek konusunda kişisel farkındalık kazanmaktır.
6. Sakin sakin ve tadını çıkararak yemek yemek (önümüzden biri yediklerimizi alıp kaçıracakmış gibi değil) ve miktara değil kaliteye odaklanmaktır.
7.Yediklerimizden dolayı suçluluk hissetmemek, pişmanlık duymamak, sonrasında ya da ertesi gün kendimizi sporla cezalandırmamaktır.
8. Battı balık yan gider dememek ve nasıl olsa bozdum deyip aşırı miktarda yemeyi ve yeme ataklarını destekleyen uygulamalardan uzak durmak, dengeli ve esnek olmayı bilmektir.
9. Kendimize istediğimiz yiyeceği yemek yemek için izin vermek ve bazı yiyecekleri ‘anormalleştirmemek’ tartıya ve kiloya takıntı yapmamak. Öncelikle her sabah tartılmayı bırakmak, sayılara odaklanmamak, bunun yerine nasıl hissettiğine odaklanmaktır.
10.Kıyaslamayı ve kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayı bırakmaktır. Çünkü herkesin beslenme ihtiyaçları farklıdır. Başkalarının fikirleri yerine, sağlıklı değişimler yapmak, ne yediğinizi ve nasıl hissettiğinizi düşünerek yemek yemektir.
11. Denge kurmaktır, tüm ilişkilerde olduğu gibi besinlerle olan ilişkide de denge kurulmalı ve ilk önce kişisel farkındalık arttırılmalı ve istenmeyen yeme alışkanlıklarımızı değiştirmemiz ve normal beslenme alışkanlığı kazandırmamız gerekir. (Öğün içeriği) Bir öğün çok kaçırdıysak diğer öğün aşırı aç kalmak yerine dengeleme yaparak yavaşça haftaya yaymak. Belirli yiyecekler tek seçeneğiniz ya da katı diyetleri saplantı yapmamak. Vücudunuzun beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli miktarda protein, karbonhidrat, yağ tüketmektir.
Sağlıklı bir ömür yaşamak istiyorsanız, tek bedeniniz olduğunu unutmayın, bu bedene saygı duymak ve ona hizmet etmek, değer vermek zorundasınız. Aksi halde beklediğimiz yaşam kalitesi ve süresini elde etmek çok da mümkün olmayacaktır. Unutmayın ilişkiler her iki taraf da iş birliği yaptığında en yüksek potansiyele ulaşır. Bedeninize her gün size yaptıkları için teşekkür edin ve ona iyi bakın…
Sağlıcakla kalın..