PANDEMİK YILBAŞI
2020’ye veda edip, çok büyük umutlarla 2021’i beklediğimiz bir döneme giriş yaptık. Geçtiğimiz yılın tüm dünya için en zorlu yıllardan biri olması, bizi bekleyen yılbaşı kutlamaları dönemini de diğer yıllardan farklı kılıyor. Tüm dünyada ülkelerin çoğu tekrar karantina uygulamalarına geri dönüyor bu da mobile artan ilgi ve ihtiyacı en üst seviyeye çıkarıyor.
Normalde, yılın bu zamanında perakendeciler yılbaşı tatil sezonu için planlama yapmaya alışmış durumda. Bu yıl elbette bir istisna olacak. Yeni koronavirüs salgını ile hükümetlerin ve bireylerin kendilerini enfeksiyondan korumak için aldığı önlemler şimdiden küresel ekonomi üzerinde güçlü bir etkiye sahip oldu. Bu etkiler bu yıla yayılarak dördüncü çeyrek yılbaşı alışveriş dönemine kadar uzadı.
Kovid-19 sizi yılbaşı ağacınızı süslemekten, hindi yemeğinizi pişirmekten, yılbaşı programları izlemekten ya da hiç bitmeyen bir döngüde “Seneye görüşürüz” esprisini yapmaktan alıkoymasa da, kendini mutlaka hissettirecek, bu gerçek! Bu yıl, yılbaşı döneminde Avrupa’da alışveriş yapan kullanıcıların neredeyse yüzde 70’inin önceki dönemlere kıyasla internetten daha fazla alışveriş yapacaklarını ve benzer oranda kullanıcıların hediye fikirlerini mağaza yerine internette arayacaklarını belirtmeleri nedeniyle, bu rakamların yükseleceği bariz.
Herkesin planlarını etkileyen hususlar şunlar: Ekonomi ne zaman ve nasıl yeniden başlayacak? Tüketiciler, kısıtlamaların yarattığı işsizlikle gelen borçları kapatmaya uğraşırken, bu tatil sezonunda harcayacak paraları olacak mı? Tedarikçiler yeterli ürün üretecek mi? İşletmeler fiziki iş dünyasında olacak mı? Pandemi yılbaşı alışveriş dönemini nasıl etkileyecek?
“Şüpheci görüş, insanların kalabalığa girmekten korkması veya paralarını biriktirmek ve fazla harcamak istememesi.”
Tüketici güvenindeki herhangi bir düşüş, yılbaşı satışlarını belirgin bir şekilde etkiler.
Küresel salgın çevrim içi alışverişi hızlandırdı, bu da araştırmalara göre bu yılbaşı perakendecilerinin e-ticaret çılgınlığı öncesinde çevrim içi çabalarını hızlandırmaları gerektiği anlamına geliyor.
Avrupalı tüketicilerin yüzde 24-39 arası, bu yıl mağazadan alışveriş yapmayacağını söylüyor. Türkiye’deki tüketicilerin yüzde 33’ü koronavirüs öncesine göre daha çok online alışveriş yaptığını belirtiyor.
Perakendenin altın çeyreğinde ve pandeminin etkileri hissedilmeye devam ederken, bu tatil dönemini en üst düzeye çıkarmak için markalar ve perakendeciler üzerindeki baskı da haliyle devam ediyor.
Bana kalırsa perakende sektörü Kovid-19 salgını nedeniyle tamamen tehdit altında!
Çevrim içi perakende araştırmaları, Google’da “yılbaşı” aramalarının geçen yılın bu zamanına göre iki katına çıktığını ve yaklaşık yarısının küçük işletmelerden daha fazla alışveriş yaptığını söylüyor. Bu arada ev eşyası perakendesi de yılbaşını evden uzakta kutlamak yerine evdekalmayı tercih eden tüketicilerden oldukça yararlanacak.
Sonuç olarak bu yılbaşı dönemi yakından izleyeceğimiz bir sezon olacak. Ancak, dijitale öncelik veren bir yaklaşımla alışveriş yapanların neler düşüneceğini ve satın alacağını bilmek faydalı olacaktır. Perakendecilere önerim, bu yıl öne çıkmak için kullanıcılara ihtiyaç duydukları bilgileri ve bekledikleri deneyimi sunduğunuzdan emin olun.