İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

MÜZİK PİYASASINA RUH KATACAK BİR ALBÜM GELİYOR: ATTİLA ÖZDEMİROĞLU TRİBUTE

YAYINLAMA:

Attila Özdemiroğlu’nun 60 yıllık yaşam serüvenine sığdırdığı unutulmaz şarkılarının farklı şarkıcılar tarafından yeniden yorumlandığı ‘Attila Özdemiroğlu Besteleri’ albümü Temmuz ayında Arda Müzik etiketiyle piyasaya sunulacak.

Attila Özdemiroğlu’nun 60 yıllık sanat hayatının külliyatı mahiyetinde, şarkı formundaki eserlerinin bir kısmından oluşan "Müzik zaten anlatır her şeyi" albümünde 30 farklı solist yer aldı.

Efsanelerin bestecisi

Özdemiroğlu çok önemli bir müzik dehasıydı. Yetmişlerde prodüktör kimliği ile Şat Yapım’da pek çok önemli plağın yayınlanmasına öncülük etti. 1980 yılında Ajda Pekkan’ın Eurovision Şarkı Yarışmasında seslendirdiği “Petrol” adlı şarkının bestesini yaptı. Seksenlerde Sezen Aksu’ya verdiği “Firuze”, Nükhet Duru’ya verdiği “Sevda” adlı şarkılarla hem pop müzikte hem de Türk müziğinde bir çığır açtı. Çok büyük bir müzisyendi. Zekası bir bilgisayar işlemcisi gibiydi. Teknolojiye düşkün bir insandı, ama asla teknolojiye yenik düşmezdi. Şarkılarında her zaman canlı orkestra kullanırdı. Özellikle “Firuze” şarkısının yer aldığı albümünde yer alan şarkılarda müzik yönetmeni olarak çalıştı ve “Biliyorsun” başta olmak üzere o albümde yer alan şarkılarda kanunla pop müziğini harmanlayarak özel bir sound yakaladı. Yine Sezen Aksu’un Batı ile Doğu sentezine yer verdiği albümlerinde “Kalbim Ege’de Kaldı” ve “Rakkas” adlı şarkılarla sentezin ne olduğunu gösterdi. Doksanlarda “Ağır Roman” filmi için bestelediği “Bir Vurgun Bu Sevda” şarkısı ile film müziklerinde de ayrı bir çığır açtı. Özetle Attila Özdemiroğlu çok özel bir insandı.

Hem CD hem plak

Müzik üreterek dünyayı değiştirme arzusu ile hep özgün üretimlere imza atan usta müzisyenin hazırlık aşaması dört yıl süren albümü, dijital mecralarla beraber hem CD hem de plak formatında yayınlanacakmış. Bunu duyunca çok sevindim. Attila Özdemiroğlu için yapılacak bir albümün de bu formatlarda yayınlanması müzik sektörü adına çok güzel ve motive edici bir olay.

Kimler var?

Albümde Özdemiroğlu imzalı “Bir vurgun bu sevda”, ‘Firuze’, ‘Kalbim Ege'de Kaldı’, ‘Sevda’, ‘Yara’, ‘Delisin’, ‘Rakkas’, ‘Tanrım’, ‘Petrol’, ‘Eskidendi Çok Eskiden’ gibi Türk müzik tarihine damgasını vuran toplam otuz şarkı yer alıyor. Bu şarkıları Sezen Aksu, Nükhet Duru, Teoman, İpek Açar, Halil Sezai, Cem Adrian, Pamela, Zeynep Casalini, Kenan Doğulu, Işın karaca, Ayşegül Aldinç, Ceylan Ertem, Gripin, Mehmet Erdem, Elif Kaya, Fettah Can, Cansu Kurtçu, Lara ve Hepgül Özdemiroğlu, Niran Ünsal gibi birçok yorumcu tarafından yeniden günümüz soundlarında yeni düzenlendi ve yorumlandı. Albümde yer alan şarkılarda Alper Atakan, Alper Kömürcü, Ozan Doğulu, Halil İbrahim Işık, Saki Çimen, Gürsel Çelik gibi piyasada önemli yeri olan aranjörler düzenlemeleri ile yer alıyor.

Bu albüm uzun zamandır durgunluk içinde müzik piyasasına bir hareket ve heyecan olacaktır. Kovid-19 yüzünden durma noktasına gelen albüm üretimi bu albümle beraber bir start alacak. Dört gözle bekliyorum.

Pandeminin üniversite tercihlerinde etkisi ne olacak?

MEF Üniversitesi, Türkiye’nin farklı yerlerinden bu yıl YKS’ye giren 1628 adaya pandeminin üniversite tercihlerine etkisi ile ilgili anket yaptı. Üniversite tercihi yapacak 1628 kişiyle telefon görüşmesi şeklinde yapılan anketin sonuçlarına göre üniversite adaylarının yüzde 72’si, pandemi öncesi hiç gündemlerinde olmayan “üniversitelerin online eğitim becerilerini” araştırarak tercihlerini yapacaklarını iletti. Buna hiç şaşırmadım. Pandemi ile beraber uzaktan eğitim çok önemli bir rol oynamaya başladı eğitim sektöründe. Çok üniversite çuvalladı bu konuda. İşi hakkıyla yapanlarda oldu tabii ki ama genel olarak öğrenciler uzaktan eğitimden pek memnun kalmadı.

İkinci dalga için tedbir şart

Önümüzde Eylül ve Ekim ayı var. Üniversiteler bu dönemde açılacak. Ancak kulislerde çok ciddi Kovid-19 dedikoduları var. Tüm piyasalarda ciddi bir ikinci dalga beklentisi ve korkusu var. Allah göstermesin eğer sonbaharda ikinci dalga gelirse yandık. Tabii ki yandık deyip oturup ağıt yakacak halimiz yok. Burada tüm üniversitelerin uzaktan eğitim konusunda çok ciddi hazırlıklar yapması lazım. Çünkü hiç şakası yok ikinci dalga başlarsa yine başa dönebiliriz. Üniversite adayı öğrencilerinde bu konuyu dikkate alması lazım. Bu araştırmada gördüğüm kadarıyla da tercih yapacak öğrenciler uzakan eğitim konusunu ciddiye alacaklar.

Uzaktan eğitim olmazsa olmazlardan

MEF Üniversitesinin yaptığı bu araştırmada uzaktan eğitim bir kez daha öne çıktı. Türkiye’nin 43 farklı şehrinden 17-26 yaş arası bu yıl üniversite tercihi yapacak 1628 üniversite adayının yüzde 72’si pandemi sonrası üniversite tercihlerini yaparken, pandemi öncesi gündemlerinde olmamasına rağmen “üniversitelerin online eğitim kabiliyetleri”ne bakarak tercih yapacaklarını iletti. Yüzde 18’i ise üniversitelerin online eğitim kabiliyetinin önemli olmayacağını ilettirken sadece yüzde 10’u bu konuda kararsız olduğunu aktardı.

Şehir tercihinde pek değişiklik yok

Üniversite adayının yüzde 79’u “Pandemi sonrası tercihlerimde bir değişim olmadı, ikamet ettiğim şehrin dışında bir üniversite tercih edebilirim” derken yüzde 6’sı “Pandemi sonrası şehir dışında bir üniversite yazmamaya karar verdim” ve yüzde 15’i “Ben zaten şehir dışı tercih yapmayacaktım” dedi. Anketin yüzde 43’ünü oluşturan üç büyük şehirden katılımcıların yüzde 58’i “Pandemi sonrası bir değişim olmadı, şehir dışı üniversite tercihi yapacağım” dedi. Sadece yüzde 13’ü kararlarının pandemi ile değiştiğini ifade etti. Yüzde 29 ise pandemi öncesinde de şehir dışı yazmayacağını iletti.

Beş yıl sonra yüksek öğretim nereye gidecek?

MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, “Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesini kapsayan 43 farklı şehirden katılımcıyla yapılan bu anket bize gösteriyor ki bu yıl adayların çok büyük bir kısmı tercihlerinde üniversitelerin online eğitim kabiliyetini inceleyecek. Mevcut üniversite öğrencileri de bu yıl kendi üniversitelerinin gerçekleştirdiği online eğitim sürecini ve kalitesini değerlendirecek. Pandemi tüm dünyaya birçok şey ile birlikte online eğitimi de öğretti. Üniversitelerin eğitim-öğretim ile ilgili altyapılarına daha çok önem vereceği, online eğitim üzerine daha çok kafa yoracağı bir sürece giriyoruz. Biz MEF Üniversitesi olarak kurulduğumuzdan bu yana uyguladığımız Flipped Learning (ters yüz öğrenme), Aktif Öğrenme, Dijital Öğrenme ve son üç yıldır uyguladığımız Adaptif (Yapay Zeka Destekli Kaynaklarla) Öğrenme ile yükseköğretime yenilikler getiren çalışmalarımıza devam edeceğiz. Pandemi sürecinde karşı karşıya kaldığımız ve herkesin de öğrenmek zorunda kaldığı konularla ilgili olarak MEF Üniversitesi, pandemi öncesinde 3 uluslararı kitap yayımlamıştı. 3. kitabımızı 2019 yılında Amerika’da The New University Model (Yeni Üniversite Modeli) adıyla ve aktif öğrenmenin öncülerinden Harvard Üniversitesi Profesörü Eric Mazur’un önsözüyle yayımladık. Bu kitap aslında 5-6 yıl sonra yükseköğretimin nereye evrileceğini anlatıyordu, pandemi bu süreci kısaltmış oldu. Pandemi süreci aynı zamanda; 6 yıl önce başlattığımız flipped learning eğitim öğretim modeli, son 3 yıldır öncülüğünü yaptığımız yapay zeka destekli ve adaptif learning uyumlu dijital platformlardan derslerin işlenmesi, 1 yıl önce sınav odaklı eğitim öğretim modeli yerine ağırlıklı olarak proje/ürün odaklı eğitim öğretim modeline geçilmesi ve son olarak da coursera ve edX gibi eğitim platformlarının son 1 yıldır akademik programlara dahil edilmesi gibi konulardaki öncü uygulamalarıyla MEF Üniversitesinin ne kadar vizyoner bir kurum olduğunu göstermiştir” dedi.

Işın Karaca’nın kardeşi müzik dünyasına merhaba dedi

Alternatif popun yeni isimlerinden, müziği ile farklı kapılar aralamayı hedefleyen bas gitarist Serdar Karaca, ilk teklisi ‘Yapayalnız’ı müzik severle buluşturdu.

Kardeşi Işın Karaca’nın prodüktör olarak destek olduğu Serdar Karaca, genç yaşına rağmen, müzik öğrenme tutkusunun peşinden giderek cesur işlere imza atmak için kolları sıvadı ve “Yapayalnız” şarkısında hem besteci olarak karşımıza çıktı.

Serdar Karaca ‘Yapayalnız’ın yarattığı anlam ve heyecanı “şarkıda geçmişte olan birine özlem anlatılıyor ama sonunda klasikleşen yıkımı yerine ayakta kalınabileceğini ve dik durabilmeyi işaret ediyor” diye anlattı.

Enstrümantal keman albümü: Sandık Şarkıları

Başarılı müzisyen Hidayet Sevinç ''Sandık Şarkıları'' albümü yayınlandı. Enstürümantal keman albümü olan ''Sandık Şarkıları'nda'' üç erkek vokal yorumlarıyla Hidayet Sevinç'e eşlik ettiler.

Çoğu enstrümantal şarkılar içeren albümde Sezen Aksu bestesi olan ''Yazık'', Sertab Erener bestesi olan ''Vur Yüreğim'', Hikmet Kutlu bestesi olan, Emel Sayın'ın da geçmişte icra ettiği ''Yalancı Yarim'' ve İlyas Salman'ın başrolünü oynadığı ''Yayaya Şaşaşa'' filminin soundtrack'i olan '' Bırakıp Gidersen'' adlı şarkı da yer alıyor. Albümde ''Vur Yüreğim'i' Levent Yüksel, ''Yalancı Yarim''i Cenk Eren, ''Emir Dağı'nı ise' Mehmet Kılınç seslendirdi. Bu albüme bir kulak vermenizi tavsiye edeceğim. Çünkü iyi bir müzisyenin az ticari kaygıyla ürettiği bir müzikal çizgi var.

Spotify piyasaya saldırmaya devam ediyor

Dünyanın en çok abonesi olan ve aynı zamanda dijital müzik pazarında lider olan İsveçli Spotify dijital müzik endüstrisinde atak üstüne atak yapıyor. 2020 yılının ilk yarısında Instagram ile gerçekleştirdiği iş birliği ile çok ciddi bir atılım yapan Spotify şimdide Podcast dünyasını şaşırtacak bir projeye imza attı.

Bu hafta yaptığı açıklama ile Spotify, video podcast özelliğini yayına aldığını duyurdu. Bu özellikle birlikte Spotify'da podcast dinleyen kullanıcılar aynı zamanda video da izleyebilecek. Şimdilik bir başlangıç olarak yapılan uygulamada Spotify kullanıcıları, sadece seçili yayıncıların video içeriklerini izleyebilecek. Dünyada şu an Book of Basketball 2.0, Fantasy Footballers, The Misfits Podcast, H3 Podcast, The Morning Toast, Higher Learning with Van Lathan & Rachel Lindsay ve The Rooster Teeth Podcast gibi podcast serilerinde şu anda video özelliği destekleniyor. Türkiye’de de azda olsa bu özelliği destleyen podcastler var.

Youtube’a rakip olur mu?

Bu yenilik Spotify’yı Youtube’a rakip yapar mı? Bunu göreceğiz ama geçen sene Youtube’da premium hizmetinde Spotify’ya rakip olmuş ve paralı abonelerine müzik dinleme imkanı tanımıştı. Bu rekabet açısından önemli, Youtube, Google’ın. Arkasında bir dev var. Spoftify genç ve agresif bir havaya sahip. Bu havası onu dijital müzik piyasasında lider yaptı. Maçın devamını hep beraber göreceğiz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *