İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

KOVİD-19 MÜZİK DİNLEME ALIŞKANLIKLARINI NASIL ETKİLEDİ?

YAYINLAMA:

Kovid-19 ve pandemi hayatımızın tüm aşamalarına etki etti. Hiçbirimizin hiçbir zaman tahmin ve hayal bile edemeyeceğimiz bir hayat yaşamaya başladık. Özetle yaşam tarzımız değişti. Değişen yaşam tarzımızda müzik dinleme alışkanlıklarımız da pandemiden payını aldı. Karantina ve izolasyonun başlamasıyla diğer alışkanlıklarımız ve tercihlerimiz gibi müzik dinleme tercihlerimiz de büyük oranda değişti.

AdColony bu konu ile ilgili bir araştırma yaptı. Türkiye’de 18-65 yaş arası katılımcılarla yaptığı “Kovid-19 Döneminde Değişen Müzik Dinleme Alışkanlıkları Araştırması” salgın sebebiyle değişen müzik dinleme ve şarkı tercihleri üzerine çok ilginç bir araştırma yaptı.

Yapılan araştırmaya göre Kovid-19 döneminde Türkiye’de kullanıcılar arasında en popüler olan müzik dinleme platformu yüzde 48 ile Spotify oldu. Özellikle evden geçirilen zamanın artması müzik dinleme sürelerinin de artmasına neden oldu. İnsanlar evde ya kitap okudu ya televizyon seyretti ya da müzik dinledi. Bu araştırmaya katılanların yüzde 56’sı Kovid-19 döneminin öncesine oranla daha fazla müzik dinlediklerini belirtti.

AdColony genel müdürü Volkan Biçer bu dönem değişen müzik dinleme alışkanlıkları ile ilgili: “Artık araçlarda daha az vakit geçirdiğimiz için kullanıcılar geleneksel radyo yerine çevrimiçi müzik dinleme seçeneği sunan uygulamaları tercih ediyorlar. Özellikle evde geçirilen vaktin artmasıyla müzik dinlenme oranlarının da arttığını görüyoruz.” yorumunu yaptı.

Bu dönemde kafa dağıtmak, rahatlamak ve huzurlu hissetmek hepimizi en büyük isteği. İşte bu aşamada bizi içinde bulunduğumuz olumsuz psikolojiden uzaklaştıran tek araç müzik oldu. Müziğin rahatlatıcı gücü pandemi sürecinde de kendisini gösterdi. Araştırmaya katılanların yüzde 94’ü müzik dinlemenin onları rahatlattığını ve mutlu hissetmelerine yardımcı olduğunu söylüyor.

İş yerlerinde başlayan uzaktan- evden çalışma yönteminin başlaması, okulların kapalı olması ve hafta sonları yaşanan sokağa çıkma yasakları nedeniyle bu dönemde insanların yüzde 51’i araçlarında daha az, evlerinde ise daha fazla müzik dinlediler.

Podcastler ise bu dönemde iyice popülerleşmeye devam etti. Dünyada çok popüler bir mecra olan podcast yavaş yavaş Türkiye’de de popülerliğini arttırmaya başladı. Bu araştırmaya göre insanların yüzde 54’ü korona pandemisi döneminde özellikle komedi ve haber podcastlerini daha fazla dinlemeyi tercih ettiler. Pandemi döneminde dinlenen müzik türlerine bakıldığında ise insanların yüzde 53’ünün en fazla dinlediği müzik türü Türkçe Pop oldu. Yabancı Pop ise yüzde 33 ile en fazla tercih edilen ikinci müzik türü oldu.

İlham veren hikayeler bu belgeselde

Yenilendiği günden beri kalitesini artıran TRT Belgesel yine iddialı bir belgesele imza attı. “Küçük Düşler Büyük İşler” adındaki bu belgesel ilham veren hikayeleri yaratıcılıkla buluşturan hikayeleri anlatıyor.

Belgeselin ilk bölümü Şanlıurfa Siverek İlçesi’nin Başbük Köyü’ndeki genç bir öğretmen ile öğrencilerinin hayallerine kavuşma hikayesini anlatıyor. 28 yaşındaki öğretmen Ahmet, buldukları taşın çağlar öncesinden kalan bir fosil olduğunu öğrendikten sonra birer bilim aşığına dönüşen öğrencileri için yeni bir sınıf hayal ediyor. İç Mimar Göral ve Sanat Yönetmeni Korkutan ise muhteşem ekipleriyle zamana karşı yarışarak, öğretmen Ahmet ve küçük öğrencilerini tam donanımlı bir bilim sınıfına kavuşturuyor. 21 Haziran Pazar saat 11.30 ve 21.30’da yayınlanacak bu belgeseli izleyin derim. TRT Belgesel’in iyi işler yapmaya devam ettiğini göreceksiniz.

Pandemi döneminde bir yandan işlerimi yaparken bir yandan televizyon kanallarını inceleme fırsatı buldum. Bir gözüm bilgisayarımda diğer gözüm ise televizyon kanallarındaydı. TV kanallarının yüzde yetmiş, seksen oranında kötü programlarına şahit oldum. Haber kanallarının ezber haber formatlarından sıkıldım hatta daraldım. Ama arada iyi şeylere de şahit oldum. Bunlardan biri de Kanal D’de yayınlanan “Hayat Tamircisi” adlı programdı.

Hayvanları çok seviyorum, kediler, köpekler, kuşlar hepsine özel bir sevgim var, beslemekte istiyorum ama o kadar beceriksizim ki o canım hayvanlar benim yanımda perişan olurlar diye girmiyorum. Onun için hem evcil hayvanları uzaktan sevmeyi tercih ediyorum. Kanal D’de yayınlanan “Hayat Tamircisi” adlı programı izleyince çok duygulandım. Hem format olarak hem de kurgu ve içerik olarak o kadar güzel bir programla karşı karşıya kaldım ki sizinle paylaşmak istedim. Hasan Kızıl, programda karşımıza hayat tamircisi lakabıyla karşımıza çıkıyor. Her bölümde bir şekilde yürüyemeyen engelli olan hayvanlara bu konuda yardımcı olan Kızıl, bunun hikayesini anlatıyor. Mesela geçirdiği bir trafik kazası nedeniyle yürüme yetisi kaybeden bir kedi veya köpeği alıyor ve onun iyileşmesi için gerekli olan tedaviyi yapıyor. Bu tedavi sürecinde yaşananları da bir mini belgesel gibi anlatıyor. Benin izlediğim bölümde yürüme zorluğu yaşayan bir kedinin yürümesi için yapılan eylemleri gösteren program beni çok etkiledi. Tatlı kediciğin yürümesi için yapılan sağlık kontrolleri ve sonrasında sağlık kontrollerinin uygulamaları öylesine güzel anlatıldı ki, oturdum ciddi ciddi programı izledim.

Daha önce kendi imkanlarıyla beş yüzden fazla engelli hayvanı yürütmeyi başaran, onların sağlık sorunlarının çözülmesine yardımcı olan Hasan Kızıl’a programda veteriner hekim Esra Şenol eşlik etmiş. Kanal D’yi bu programdan dolayı kutluyorum, Türkiye’de sanılanın da üstünde hayvan dostu insan var. Bu insanların çoğu “Hayat Tamircisi” adlı bu hayvan dostu programı bilmediğinden dolayı izlememişlerdir. Bu programı izleyin hatta bu programı kendinize örnek alın, hayvan dostlarımıza yardımcı olalım.

Çin müziğini dünyaya duyuran adam

Bir yandan Trump bir yandan Kovid-19 bir yandan ekonomisi ile sürekli dünyanın gündemde olan Çin, son günlerde erkek yorumcu Fei Yuqing’in şarkıları ile sanat dünyasında da gündeme geldi. Fei Yuqing'in "One Cut Plum" adlı şarkısı dünyanın en büyük dijital müzik platformu Spotify’da çok yüksek dinlenme oranlarına ulaşarak Çin müziğinin ABD ve Avrupa’da gündeme gelmesini sağladı.

Yorumculuğunun yanında söz yazar ve besteci kimliği de olan Yuqing’in “One Cut Plum” adlı şarkısı Norveç’te en çok aranan şarkı iken Finlandiya’da da ikinci en çok aranan şarkı olmuş.

Şarkı ilk olarak 20 Ocak 2020 tarihinde Çin video platformu Kuaishou’da yayınlandı. Beş ayda, yani mayıs ayına gelindiğinde şarkı 2,84 milyon tıklanma 130 bin beğeni aldı. Bu lokal başarıdan sonra şarkının fanları şarkıyı küresel video platformu Youtube’a yükledi. Hani laf lafı açar derler ya, sosyal medyada da ileti iletiyi açıyor. Bir yandan Youtube’a yüklenen bu şarkı dinlenirken bir yandan da Yuqing’in sosyal medyadaki diğer şarkıları aranmaya başlandı. İnsanlar İngilizce sözlü bir şarkı olan “One Cut Plum”ın orijinal yani Çince yorumcusunu aramaya başladılar ve lokal dildeki şarkıyı da buldular. Yorumcunun sosyal medyada yarattığı bu fırtınayı bulunca ben de merak ettim Youtube’dan aradım, buldum ve dinledim şarkıyı. Romantik bir balat şarkı ile karşılaştım. Beni en çok etkileyen şey ise şarkıda Çin tınılarıyla evrensel müziğin en önemli enstrümanı olan yaylıların muhteşem kombinasyonu oldu. Çok başarılı yaylı partiler yazılmış, şarkı akıyor. 4 milyon 600 binin üzerinde dinlenen şarkı 36 bin beşyüz yorumda almış. Ben şarkıyı defalarca dinledim, insanın ruhun dinlendiren bu şarkıyı merak edenler Youtube’a “Yi Jian Mei (xue hua piao piao bei feng xiao xiao)” yazarak dinlesinler, çok farklı bir dinleti ile karlışacak.

Murat Boz’dan ev yapımı klip

Murat Boz bir buçuk yıl içinde üçüncü teklisini yayınlayarak müziğe artık eskisi gibi ara vemeyeceğini kanıtladı. Yakışıklı yorumcu bu kez yeni şarkısı "Kalben"le müzikseverler ile buluştu. Murat Buz pandemi döneminde çekilen klibi için evinin kapılarını ilk kez çekim ekibine açtı. Görüntü yönetmeni, ışıkçı ve asistandan oluşan sadece 3 kişilik bir ekiple çalışan Murat Boz, karantina kurallarına dikkat ederek eve mini bir klip seti kurdu. Çekimlerin sosyal mesafe kurallarına uygun olarak geçmesine büyük titizlik gösteren Boz, şarkının klibini evden çıkmadan güvenli bir ortamda çekmiş oldu ve oda ev yapımı üretimlere imza atmış oldu. Murat Boz, önceki şarkısında biraz daha elektronik takılmıştı, “Kalben”de ise eski Murat Boz tadında çok cici bir şarkı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *