İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

Yapay zekaya hazır mıyız?

YAYINLAMA:
Yapay zekaya hazır mıyız?

Somut bir soruyla başlayalım. ‘Yapay Zeka‘ gelecek için ne anlam ifade ediyor? Tek başına tarihin seyrini belirleyebilir mi? Yoksa sadece fayda sağlayan diğer teknolojik buluşlardan biri olarak mı kalacak? Etkinliği hayatın her alanında her geçen gün biraz daha artmakta. Yapay Zeka, insanın sinir sistemi, zihni vasıtasıyla hissetme, öğrenme, mantık kurma gibi görevleri yerine getirmesinden esinlenen bir teknoloji alanı.

* * * *

İlk bakışta görünen gerçek şu ki, yapay zeka bazı meslekleri gereksiz kılacak, işlerini ellerinden alacak bir buluş olarak gelişiyor. McKinsey raporuna göre, öngörülebilir gelecekte 1,2 milyar çalışanın etkilenmesi beklenmekte. Ama yaratıcılığın, bilimsel buluşların kilidini açacağı, insanlığın daha önce hayal bile edilemeyen başarılar elde etmesine de imkan sağlayacağı söyleniyor. Araştırmalara göre, küresel ekonomiyi 2030’a kadar 15 trilyon doların üzerinde artırabileceği tahmin ediliyor.

* * * *

Yapay Zeka‘nın en görünür yüzü 38 yaşındaki Sam Altman’ın şirketi OpenAI sadece yedi yaşında. ABD‘de San Francisco'nun Mission Bölgesi'ndeki genel merkezinde beş yüzden az çalışanı var. OpenAI, 2015 yılında Tesla ve Twitter CEO'su Elon Musk ile teknoloji yatırımcısı Sam Altman tarafından kar amacı gütmeyen bir araştırma ve geliştirme kuruluşu olarak faaliyete geçirilmişti. PayPal'ın kurucu ortağı Peter Thiel de yatırımcılardan biriydi. Musk, 2018'de OpenAI yönetim kurulundan ayrıldı,

* * * *

Şirket altı ay içinde ürünü ChatGPT aracılığıyla yapay zekayı dünya gündemine taşıdı. İyi ya da kötü. Muhtemelen her ikisi için de dünyayı değiştirecek bir teknolojik devrimin öncüsü. Teknoloji tarihinde neredeyse kesinlikle en hızlı benimsenen ürün. Olası gelişmelerin tümünü şimdiden kestirmek çok zor ama korkutucu bir senaryo da şekillenmiyor değil.

* * * *

Örneğin Yapay Zeka aracılığıyla okuduklarımıza, gördüklerimize, duyduklarımıza güvenebilir miyiz? Altman, rahatsız edici bir gerçekçilikle, cevabın muhtemelen hayır olduğunu söylüyor. Örneğin 'Artık telefonda duyduğun bir sese güvenemezsin' diyor. ‘Hepimizin insanlara bunu söylemeye başlamamız gerekiyor" diye ekliyor. 'En büyük korkum, da dünyaya önemli zararlar verme ihtimalimizdir. Bunun birçok farklı şekilde olabileceğini düşünüyorum‘ diyor.

* * * *

ChatGPT'nin iki ay içinde yüz milyondan fazla tekil ziyaretçisi oldu. Mukayese için bakılırsa, Instagram'ın bu seviyeye ulaşması 30 ay sürmüştü. Yapay Zeka yarışı başladı. Google iki yapay zeka laboratuvarını (Google Brain ve Deep Mind) tek bir çatıda birleştirdi. OpenAI'ye 3 milyar dolar yatırım yapan Microsoft ek 10 milyar dolar daha yatırdı. Milyarlarca kişi yapay zekanın büyümesini hızlandıracağını iddia eden yeni girişimlerin, halka açık şirketlerin hisselerine hücum etti. Kazananın her şeyi aldığı bir yarış sanki.

* * * *

Yapay zeka, muhtemelen son yüzyılda yaşanan en heyecan verici şey ama aynı zamanda da mevcut her şeyi baş döndürücü bir hızla alt üst etme endişesi açısından en korkutucu şey galiba. Çünkü Yapay Zeka‘nın nihai sonucunun insan gibi düşünen bir şey olacağına dair temel bir kanı var. Yapay Zeka’nın dünyaya hakim olması gibi bir düşünce de buradan geliyor sanırım. ‘Yapay zekanın duyguları olabilir mi?‘, ‘Yapay zekanın duyguları var mı?‘ veya ‘Yapay zeka bilinçli olabilir mi?‘ gibi sorular art arda sıralanıyor.

* * * *

Tamam, yapay zekanın insan kavrayışının ötesinde süper zeki olabileceği fikri son derece yaygın, çünkü bilgisayarlar işleri beynimizin yapabileceğinden daha hızlı (ve daha fazlasını) yapabilir. Şu anda ‘yapay zeka‘ bize zarar verecek kadar güçlü değil. Gelecekte ‘yapay zeka‘nın daha büyük sorunlara neden olup olmayacağı hakkında pek fazla şey bilmiyoruz. İstenmeyen sonuçlarına karşı da dikkatli olmakta haklıyız. Şiddetli bir bir ‘Yapay Zeka‘ devriminden endişelenmeli miyiz? Evet, bence endişelenmeliyiz. Korku, endişe yeterince doğal bir duygu. Ama her şeye rağmen Yapay Zeka’ya da hazır olmalıyız. Herkese iyi bayramlar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *