DÜNYAYI GİYDİREN DEHALAR (2)
Guccio Gucci
1881 yılında zanaatkar bir babanın oğlu olarak doğdu. Babasının şapka yapım şirketi iflas edince Londra’ya giden Guccio, elit insanların uğrak yeri olan Savoy Oteli’nde çalışmaya başladı. 1. Dünya Savaşı sona erdikten sonra deri ürünlerinde uzmanlaşan bir deri firmasında çalışmaya başladı. Firma sahibi Franzi; deri işlemeciliğine dair her şeyi Guccio’ya öğretti. Guccio, Londra’da edindiği tecrübeyi, İngiliz asaletinin ince estetik duygusu ve deri işlerindeki yeteneğiyle harmanlayarak 1921 yılında Floransa’da deri çanta ve valiz sattığı ilk dükkanını açtı. 1930’lu yıllarda binicilik temalı akımlardan ve İngiliz asilzadelerinden etkilenen Guccio, o dönemde ürettiği deri eşyalarla uluslararası bir üne ve başarıya ulaştı.
1940’lı yıllarda yaptığı dahiyane tasarımlarla, ürettiği çantalar kraliyet ailesinin bile favorisi oldu. İtalya’nın faşist diktatör rejimi dönemlerinde malzeme eksikliğiyle karşılaşınca dehasını bu noktada göstererek “bambu çanta”yı yarattı. Günümüzde bile hala kullanılan bambu saplı deri çanta ve bambu çanta GUCCI’nin simgeleşen ürünlerinden birisi haline gelmişti. Guccio, klasik sayılan ürünlerini 1950’li yılların başında tasarladı. 1953 yılında Guccio’nun ölümüyle şirket yönetimini 3 oğlu devraldı. Paris, Beverly Hills, Londra ve Tokyo gibi önemli merkezlerde mağazalar açarak 1950’li yıllarda GUCCI zengin ve ünlü insanlara hitap eden elit bir marka haline gelmişti.
Estee Lauder
Yaşadığı dönemde Times dergisi tarafından iş dünyasının en büyük 20 dehası arasında gösterilen ABD’li “işkadını”. Anne tarafı Fransız Katolik, baba tarafı ise Macaristanlı olan Estee Lauder kozmopolit bir aile içinde büyüdü. Kozmetik devi Estee Lauder Companies adlı firmayı eşi Joseph Lauder ile birlikte kurdular. Estee Lauder Companies günümüzde öncü bir kozmetik şirketidir. Estee Lauder kozmetik ve güzellik alanında zamanının tek kadın girişimcisi olarak kendisinden söz ettirdi. Cesur söylemleriyle moda dünyasında varlığını gösterdi.
“Güzellik bir davranış biçimidir. Neden bütün gelinler güzeldir? Çünkü düğün günlerinde hepsi görünümlerine özen gösterir. Çirkin kadın yoktur, sadece kendine özen göstermeyen ya da çekici olduğuna inanmayan kadın vardır.”
“Kendi stilini yarat, deneme yanılma yapmaktan korkma.”
Giorgio Armani
Moda ile endüstri arasında lüks hazır giyim üretiminin tasarımcı gözetiminde yapılmasına dayanan yenilikçi ilişkiyi kurmuş rakipsiz İtalyan modacı.
Giorgio Armani Piacenza Emilia Romagna’da doğdu. Tıp eğitimi aldı, ancak 1957 yılında askere çağrılmadan evvel fotoğrafçılıkla uğraşmak için tıbbı bıraktı. Daha sonra La Rinascente vitrin düzenleyici olarak çalışmaya başladı. Armani 1961’den 1970’e kadar tanınmış moda evi Nina Cerruti için çalıştı ve serbest çalışmak için bıraktı. 1974’te ortağı Sergio Galeotti ile beraber Armani S.p.A. şirketini kurdu ve 1975 yılında kadın giyimine başladı. Kız kardeşi Rosanna Armani de şirkete katıldı. Galeotti 1985 yılında öldü. Günümüzde temiz ve kalıplı çizgileri ile tanınır. Uluslararası ününü özellikle Richard Gere’in Amerikan Jigolosu filmindeki rolü ve pek çok diğer Hollywood ünlüsüne yaptığı kıyafetlerle kazandı. Yaratıcılığının formülünü şöyle açıkladı:
“Hayatta istisnai bir şey yaratmak için kafanızın sürekli küçücük detaylara odaklanmış olması gerekir.”
Gianni Versace
Tasarımlarında Andy Warhol ve antik Roma’dan etkilendiğini söyleyen, sağlığında Prenses Diana ile yakın arkadaş olan ve 1997’de bir cinayete kurban giden İtalyan modacı. Versace ya da şirket ismi ile Gianni Versace S.p.A. Gianni Versace tarafından İtalya Milan’da 1978 yılında kurulan lüks butik mağazasına ismini vermiştir. Dünyada mağazalar zinciri olan ve parfümden saate (ilk saat üretimi 1994 yılında Gianni Versace ve Frank Muller imzası ile İsviçre’de üretilmiştir) kadar hemen her türlü lüks aksesuar dizayn ve üretimine girmiştir.
Versace Lamborghini Murdelago Versace ve Ford Motor Company’nin üretimi Lincoln Mark VU’ye de dizaynı ile imza atmış ve başlıca Onur Can Demirel, Stephan Macrun, Jessica Martinez ve Julia Angel gibi genç mankenlerle çalışmıştır.
Versace’nin meşhur fanatik takipçileri arasında Elton John, Axl Rose ve Elizabeth Hurley’in isimleri gündemde en sık rastlananlardandır. Stil sahibi olmakla ilgili söyledikleri de moda dünyasına damga vurmuştur.
“Bir elbise şekli olarak kadınları seviyorum.”
“Stil, öncelikle bir içgüdü meselesidir.”
Coco Chanel
Yoksul yaşamında verdiği büyük mücadelelerle, kadının toplumdaki yeri ve kadın giyimi konusunda devrimler yaparak efsaneye dönüşen Fransız modacı.
Sadece moda dünyasında değil bir sinema karakteri olarak da fenomen olan Chanel, ilk dükkanını şapka üzerine açtı. Daha erkeksi duran feminenliği ortaya çıkartan Chanel dünyada bir kült halini aldı. Chanel sadece dünya kadınlarını değil Türk askerlerini de giydirdi. 1930’lu yıllarda Atatürk, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin üniformalarını Coco Chanel’e tasarlattı. Türk ordusu 1980’lere dek onun imzasını taşıyan üniformalar giydi. Tayyörleri, inci kolyeleri ve Chanel 5 parfümü hâlâ birer klasik! Elbette cümleleri de…
“Bir kadının çıplaklığa en yakın hali, en şık giyinmiş halidir.”
“Parfüm kullanmayan bir kadının geleceği yoktur.”
“Elbisenin içindeki kadına bak! Kadın yoksa elbise de yoktur.”
Karl Lagerfeld
Yıllar geçtikçe bir çeşit popüler kültür ikonu haline gelen Karl Lagerfeld’i tanımayan yoktur. Bununla birlikte dünyanın en etkileyici ve ikonik tasarımcılarından Karl Lagerfeld, gerçekten de uzun yıllar emek verdiği Chanel ve Fendi’yi herkes tarafından takdir edilecek bir noktaya ulaştıran, moda dünyasının dinamiğini değiştiren, yeteneği asla göz ardı edilemeyecek, yıllardır trend rüzgarlarını belirleyen önemli bir isim. 30 yıldan fazla Chanel’in başında dimdik durmasıyla, Fendi’yi zirvede tutmasıyla ve kendi adını taşıyan Karl adlı markasıyla, aynı zamanda moda dünyasının asla yıkılmayacak kalesi olmayı başardı. Ayrıca yaşamı sonuna kadar sadece kreatif direktörlüğüyle değil, sanat ve modanın her alanda adından söz ettirdi.