Savaşın yeni aşaması
Artık kesinliğe sahip. Ukrayna ordusunun karşı saldırısı, en dinamik kara aşamasıyla başladı. Savaşın yeni bir aşamasına geçildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de zaten Cuma günü Ukrayna karşı saldırısının‘başladığını‘ söylemişti. Ukrayna şimdiye kadarki en zor, karmaşık askeri operasyona yani hücuma geçti. Karşı saldırı/taarruz bir yerde değil, yaklaşık bin kilometrelik cephe hattında birbirinden aralıklı olarak birkaç yerde yürütülüyor.
* * * *
Bu hamle, Ukrayna'nın Rusya tarafından ele geçirilen toprakları geri almasını hedefliyor. Bu amaçla Batı, Ukrayna güçlerini aylarca en gelişmiş silahlarla donatttı. Almanya’nın verdiği Leopard 2 tankları duyurulduktan altı ay sonra nihayet cephede göründü. Paradoksal bir şekilde, Ukrayna karşı saldırısında ilk görüntüleri Rusya tarafından yayınladı. Video ve fotoğraflar, en az üç Leopard 2 tankının ve sekiz Amerikan M113 Bradley zırhlı personel taşıyıcısının olduğu konvoyun imha edildiğini gösteriyor.
* * * *
Asker değilim. Askeri analistlerin yazdıklarını, askeri blogları okuyorum. Askeri analistler durumu değerlendirmek için henüz çok erken olduğu konusunda uyarıda bulunuyorlar. Ancak New York Times gazetesine göre, isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan iki üst düzey ABD'li yetkili, Ukrayna birliklerinin beklendiği gibi erken çatışmalarda zayiat ve ekipman kayıplarına uğradığını doğruladı. Ukrayna Devlet Başkanı Selenskiy ise kuvvetlerinin "adım adım" ilerlediğini söyledi, ancak bu ilerlemenin ne olduğunu söylemedi.
* * * *
Rusların aylarca siperler, sığınaklar, mayın tarlaları, beton tank engelleri ve top mevzileri ile zorlu savunma katmanları inşa ettikleri biliniyor. Dolayısıyla düz zeminde, ilerlemeye çalışan Ukrayna birliklerini Rus topçu ve hava gücüne karşı savunmasız bıraktığı anlaşılıyor. Analistler de zaten Rus hatlarını aşmanın zor olacağı, bedelinin yüksek olacağı konusunda uyarılarda bulunuyorlar.
* * * *
Askeri bloglara bakılırsa, Ukrayna'nın Rusya'nın Kırım ile Doğu Ukrayna arasındaki bağlantısını kesmek için bu alana odaklanacağını tahmin ediyor. Yani Azak Denizi'ne inmek. Böylece bağlantının kesilerek ikmal hatlarının bozulması hedefleniyor. Bunu İkinci Dünya Savaşı’nda Fransa’daki Kobra Operasyonu’na benzeten analistler de var, benzemediğini söyleyen de. Kobra Operasyonu Müttefiklerin Alman işgali altındaki Fransa’da Batı cephesinde düzenlediği bir saldırıymış. 25 Temmuz’dan 4 Ağustos 1944'e kadar sürmüş.
* * * *
Bunun Müttefiklerin Normandiya çıkarmasından sonra Normandiya köprübaşının kırılması için bir yarma harekatı olduğunu söylüyorlar. Ana yükün piyadelerin, topçuların üzerinde yoğun siper savaşıyla başlamış, zırhlı birliklerin tankların olduğu mobil savaşa geçilmiş. Yarma harekatı başarılı olmuş. Ukrayna’nın yaptığı da Kobra Operasyonu’na benziyor mu bilmiyorum. Ama Ukrayna‘nın müttefiklerin desteğini kazanmaya yardımcı olacak bir başarı gösterisinin peşinde olduğu açık.
* * * *
Uzmanlar, genel kuralın, bir saldırı gücünün başarılı olması için saldırı noktasında 3’e 1 sayısal üstünlüğe sahip olması gerektiğini işaret ediyorlar. Ayrıca askeri gücün tüm unsurlarını kullanan birleşik silahlı bir saldırının savaştaki en zor girişim olduğu söyleniyor. Bunlara ilaveten Ukrayna’nın savaşta kritik bir unsur sayılan hava üstünlüğünde yoksun olduğu da bilinen bir gerçek. Bu yüzden ABDli analistlerin Ukrayna kuvvetlerinin bir atılım gerçekleştirme olasılığı konusunda karamsar oldukları anlaşılıyor.
* * * *
Savaş Teorisi denince akla gelen ilk iki isim hiç şüphesiz ki Çinli Sun Tzu ile Prusyalı Carl von Clausewitz’dir. Gerek Sun Tzu’nun “Savaş Sanatı“, gerekse Clausewitz’in “Savaş Üzerine“ adlı eseri, savaş konusunda üzerinde en çok dikkate alınan kitaplar MÖ 500 yıllarında yaşayan Sun Tzu ‘Taktik olmadan strateji, zafere giden en yavaş yoldur. Strateji olmadan taktik, yenilgi öncesi yapılan gürültüdür‘ der. Askeri gücün önemi kadar stratejinin de büyük bir önemini vurgular.