İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

ON BEŞİNCİ YILINDA YİNE ZİRVEDE

YAYINLAMA:

Müzik endüstrisinde bu yıl on beşinci senesine girdi. Hem yakışıklı hem de yetenekli. Bu iki özelliği onu havai yapmak yerine sorumlu ve ciddi yapıyor. Ne magazinel aşkları var ne de spekülasyonları. Müzik üretiyor, şarkı söylüyor ve her yıl en az bir, iki hit çıkartmayı başarıyor. Özgün, şu sıralar “Mazhen” adlı teklisi ile başarısına başarı katıyor. Ritme dayalı şarkılara sırtını dayayan pop müziğinde o içinde melodi olan bir şarkı seslendirdi. Bu fark onu yine farklı kıldı. Özgün ile “Mahzen”i ve kariyerindeki on beş yılı konuştuk.

“Mahzen’i iki kişi yazdık”

Mahzen, Bade Derinöz’le benim ortak bestem. Sözleri de Bade’ye ait bir şarkı. Bade’yi dinleyiciler Demet Akalın’ın “Yekten” şarkısından bilebilirler, bu şarkının söz yazarı kendisi. “Sen Bilirsin” isminde bir single çıkarmıştı geçenlerde. Hem genç hem çok yetenekli ve bence çok başarılı söz yazarlarından birisi kendisi. O geçen sene en az 1,5 – 2 sene kadar önce tanıştık kendisiyle şarkı alışverişine başladık. Söz beste bakıyoruz ediyoruz, bu şarkı geldi, şarkıyı dinledim genel yürüyüşü ve sözleri çok hoşuma gitti ama şarkının nakarat kısmı yoktu. Şarkının B kısmını o nakarat olarak düşünmüş ben de tekrar dinledim, bir melodi yazdım oraya nakarat melodisini besteledim. Bade tekrar üstüne sözlerini yazdı ve gerçekten çok hoş bir şarkı çıktı ortaya.

“Müzik piyasasında cover’lar bitti”

Müzik dünyasında artık çok fazla söz, sıkışık sözler, kafiyeli sözler, aynı ritim ve az melodi var. Zor melodi bulmak, her şey çok da kullanıldı sonuçta. Belli bir kalıbın türevlerini yaptık ettik, zaten cover’lar bitti bütün şarkılar üç kere filan cover’landı. Dolayısıyla yani özellikle pek bir şeye benzemeyen melodik şarkı yapmak zor, o melodik şarkıyı da dinleyen kişilere kabul ettirmek son derece zor. Fakat belki de ortak beste yapmanın da avantajı bu oldu, yani A’sı ve B’si zaten çok kuvvetliydi. Çünkü özellikle o B’sini nakarat olarak düşündü, ben o nakaratı B olarak kullanınca bir de üstüne bir tane nakarat yazınca şarkının içindeki zenginlik iyice arttı.

“Single’larımda sahneme yakışacak şarkılar seçiyorum”

Pek çok projelerde çok iyi örnekleri var yapılabiliyor ama ben her zaman tabi melodiden yanayım. Yani melodi ve elektronik müzik, yani mutlaka içinde olsun isterim. Ben şarkıları seçerken biraz da sahnede söyleyeceğim şekli de düşünüyorum. Benim sahne repertuarıma da yakışacak şarkıları seçmeyi çalışıyorum. Dolayısıyla böyle orta tempo, böyle akustik ve aynı zamanda canlı enstrümanların da içinde olduğu şarkılar çıkıyor.

“Yeni nesle ayak uydurmaya çalışıyoruz”

Şimdi jenerasyon da değişiyor, insanların müzik dinleme alışkanlıkları da değişiyor. Kaset görmüş, kaset yapmış biriyim, 3 tane kasetim var mesela, artık CD’de kalmadı yani mevzu çok hızlandı. Yeni gelen nesil başka müzikler başka şeyler dinliyor. Dolayısıyla mevcut kimliğimizi koruyup hem de yeni nesle ayak uydurmaya çalışıyoruz. Zorlandığımız zamanlar oluyor ama sadece bir şeyi de moda veya şu anda tutuyor diye o yöne kaymanın da ya da çok keskin dönüşler yapmanın da hem ticari açıdan hem de mental açıdan doğru değil.

“Tutuyor diye rap yapmam”

Ben rap müziği dinliyorum mesela bundan dört ya da beş sene kadar öncesinde mesela Piton’la bir proje yapmıştım. Hani belki o zaman çok erkendi, bu kadar değil hiç konuşulmuyordu rap müzik, hiçbir yerde çalınmıyordu bile. Şimdi tutuyor diye benim rap şarkı yapmam birazcık komik olabilir. Üçüncüsü rap dinleyen ve beni dinlemeyen bir adam beni dinlemeyecektir. O rap’i yapan, zaten hakkıyla yapan adamlar var, o müzik dinleyicisi de zaten onu dinliyor. Biz dinleyenler rap dinlemiyorsa onlara da rap’i dinletecek adam ben değilim bence. Ama dediğim gibi bazı güzel projeler olabilir mesela şimdi iki tür rap var diye düşünüyorum birisi gerçekten bazı duyguların yani bizim içimizde olan bazı şeylerin isyanın dışa vurması bunu yapan insanlar vardı eskiden. Ceza’lar olsun, Sagopa Kajmer’ler olsun. Bir de birazcık daha bu işin Amerika özentisi, aslında bizim çok fazla kimliğimizde olmayan hani bu para, arabalar, kızlar, zenginlik, lüks, şan, şöhret falan hani böyle çok fazla yaşamadığımız bir hayatı yaşıyormuş gibi anlatan bir rap durumu var. O bana o kadar samimi ve gerçekçi gelmiyor, içinde yaşadığımız ülkenin genel sosyo ekonomik durumundan tutun, kendi mecburiyetimizde neler yapıyoruz baktığın zaman iki hayat örtüşmüyor. Dolayısıyla o diğer bahsetmiş olduğum örnekleri yapabilirim diye düşünüyorum ya da o tarz bir birliktelikler güzel olabilir uygun bir şarkıyla birlikte.

“15 yılda epey hit çıkartmışım”

Sahne aldığım yerlerde şarkı söyledikçe daha net görüyorum. On beş sene olmuş, gerçekten çok güzel şarkılar yapmışız. Yani düşündüğün vakit “Elveda” ilk albümüm zaten “Elveda”, “Şeytan”, “Aşk Çiçeği”, “Kandırman Lazım”, ikinci albümde “Acıyı Çeken Anlar”, “Yalnızlık”, “Kıvırır”, “Mühür”, “Direniyorum Yokluğuna”, “Sadece Arkadaşız”, “İstiklal”, “Şimdi Burada Olsan”, “Bu Kadar mı Zor”, “Katil”, “İnsaf” , ne bileyim yani her dönem yılda en azından bir tane, iki tane tutan ve uzun yıllar söylenebilecek şarkılar yapmışım. Dinleyiciyi de bu tutarlılığı gösterdiği zaman şarkıcı onun güvenini kazanıyor. Böylece “Özgün bir şey yaptı, en azından belli bir ortalamanın üstündedir” diyor.

“Artık prodüktör oldum”

İlk albümümü bir ortağımla birlikte kendim yapmıştım, o zamanlar dağıtım şirketlere verildi. 2010 yılında Avrupa Müzik’le çalışmaya başladım, onlarla 10 yılda iki güzel albümüm sayısız single çıkardık. Şimdi yine aslında yüksek temasımız devam ediyor çünkü onlardan daha bu işte öğreneceğim çok iş var, yine dijital dağıtımını Avrupa Müzik yapıyor, yine kanalından yayınlanıyor şarkımızın klibi ama işin yapımcılığını, prodüktörlük kısmını bu kez kendim üstlendim. Dolayısıyla şimdi uzun zamandan beri yaptığım gibi işte kendi albümümün prodüktörü oldum. Biraz daha hızlı hareket etmek istiyorum. İleriki yıllarda müzisyenliğine güvendiğim, gelecek gördüğüm genç arkadaşlarıma projeler yapmak istiyorum. Sürekli kendime değil de bu sektörü başka isimlere de kazandırmak istiyorum. Bu sene içerisinde en azından beş, altı şarkılık bir maxi single ya da insanların peş peşe dinleyebileceği 1-2 şarkının olduğu bir şey yapmam lazım çünkü fanlarınız da istiyor. Her ne kadar satış artık çok olmasa da CD yapmak istiyorum. Yani insan böyle elinde bir kartonet olsun bir bakayım diyor. Benim 2012’den beri her şeyim havada, hep single ürettim.

“Yeni şarkıyı Mahzen belirleyecek”

Yeni şarkılarım var. Fakat bende şöyle bir durum oluyor. Genel olarak benim çıkarmış olduğum şarkı tuttuğu zaman, o şarkı uzun çalıyor ve arkasından çıkardığım şarkının bir şansını engellemiş oluyor. Çalınmıyor, şarkılar, çalmayınca da dinleyiciye ulaşılmıyor. O yüzden tamamen şarkımızı hazır edip ya da şarkılarımızı hazır edip “artık tamam “Mahzen” görevini tamamladı ve şu anda artık dinleyici benden başka bir şey istiyor” dediğim zaman sıradaki şarkımı vermek istiyorum. Onun için bir sonraki yeni şarkımın yayınlanma sürecini “Mahzen” belirleyecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *