AİRBUS A380 VE KOKPİTTEKİ TÜRK!
Dünyada şu anda kullanılan en büyük uçak, çok az sayıdaki şirkette bulunan, Airbus’ın ürettiği A380 tipi uçaklardır. Çok az sayıda üretilen bu dev uçağın 2021’den sonra üretimi yapılmayacak.
Koltuk sayısı ortalama 540-600 arası olan bu uçaklara hepsi ekonomi sınıfı olmak üzere 850 civarında koltuk konulabilir.
Uçakların ilgi görmemesinin en büyük nedeni bu koltukları doldurma güçlüğü.
Liste fiyatı 445 milyon dolar olan, fakat 360 ila 400 milyon arasında satılan bu süper uçağın ikinci eli zayıf. Geçenlerde parçalanan bir A380 sadece 120 milyon dolara satıldı. Menzili 15 bin 700 km. olan bu uçak diğerlerine göre 7 kat daha fazla yakıt tüketiyor ve doğayı da o derece fazla kirletiyor. Airbus 380 ilk ticari uçuşunu 2007’de Singapur Hava Yolları ile yaptı. Geniş gövde (Wide body) ve iki katlı bu uçakların uzunluğu yaklaşık olarak 73 m., yüksekliği 24 m. ve kanat açıklığı da 80 metreye yakın.
Elbette bu uçağı uçurmak da ayrı hüner istiyor. Filosunda en fazla A380 bulunan Emirates Havayolları’ndaki (A380 sayısı 163’ten 115’e inmiş durumda. Boeing 777 sayısı ise 155 adet) bu dev uçakları kimler uçuruyor diye baktığımızda karşımıza birkaç Türk pilotun çıkması doğrusu beni çok şaşırttı diyebilirim. En büyük ticari uçağı uçuranlardan biri de F/O (First Officer) 35 yaşındaki Fatih Bayarlı. Kendisiyle temas kurmak için onu işe alan Onur Air’in o zamanki Başpilot’u Erkan Sayın arkadaşımı aradım. Onun telefonunu ve mail adresini bana verdi.
Uçurduğu uçak Türkiye’ye gelmediği için (Bu arada A380 İstanbul’a ilk kez Airex Fuarı için geldi. Daha sonra iki kez daha AHL’ye, bir kez de İHL’ye iniş yaptı.) yüz yüze değil, ancak telefonla temas kurduk. Sorularıma yazılı değil, sözlü olarak cevap verdi, çünkü Avustralya’da doğup büyüdüğü için Türkçesine çok da güvenemedi. Bize kendini anlatmasını istedik, sözlü olarak şu bilgileri aktardı.
Kendisi Melbourne doğumlu ve aynı yerdeki üniversitede IT (Enformasyon Teknolojileri) bölümünü bitirmiş. Havacılığa 14-15 yaşlarında heves etmiş. Anne ve babası da bu isteğine karşı çıkmayıp, destek olmuşlar. 18 yaşında özel lisansını alıp, yoluna hiç ara vermeden devam etmiş. Ailesi 1970’lı yıllarda Denizli’den Avusturalya’ya göç etmiş. Babası taksi sürücüsü imiş.
“Havacılığa neden heves ettiğini” sorduğum da ise, evlerinin havalimanına çok yakın olduğunu, uçaklara bu nedenle ilgi duyduğunu, onları daha yakından görmek istediğini ve ailesinde de hiç havacı bulunmadığını özellikle vurguluyordu. Duygularının ve yapmak istediklerinin kendisini buraya getirdiğini, hiç kimseyi de örnek almadığını belirterek, sadece ailesinin desteğinin yettiğini söylüyor.
Uçuş okuluna 14 yaşında başladığını, 16 yaşında solo (tek) uçtuğunu, boyunun kısa oluşu nedeniyle Cessna 170 tipi uçağın koltuğuna iki minder koyarak uçuş yaptığını anlatıyor. Her şeyi bitirip iş bulmak için İstanbul’a geldiğinde toplam 220 saatlik bir uçuş deneyimine sahip olduğunu, lisansının denkliğini sağlamak için de THK’da 6 saat uçuş yaptığını anlatıyor. Sonra İstanbul’daki bütün şirketlerin kapısını teker teker çalmış. Bu arada da üç hafta süreyle bedelli askerlik yapmış. İş bulamayınca tekrar Avustralya’ya geri dönmüş. Bir süre sonra, Onur Air’in Başpilotu Erkan Sayın kaptandan haber gelmiş. Hemen dönüp mülakata girip, eğitime başlamış. Ardından işe başlayıp bu şirketin Airbus filosunda tam 50 ay kadar uçmuş. Ardından, Emirates’in A380’lere pilot aradığını duyunca 3000 saat uçuşu olduğu için hemen başvurmuş. 5 gün süren bir mülakattan sonra teklif edilen işi kabul etmiş. Tam 4 yıldır Emirates’te bu dev uçağın kokpitinde sağ koltuğu idare ediyor. Bir yıl sonra kaptanlığa terfi ederek sol koltukta uçmak en büyük hedefi.
Onur Air’ın ve Erkan Kaptan’ın kendisi için çok ayrı bir yeri olduğunu, bu nedenle onları kırmadan dostça bir ayrılık olmuş bu. Onları çok sevdiğini ve hala ziyaret ettiğini sözlerine ekliyor. Emirates gibi bir şirkette ve en büyük ticari uçakta uçmanın çok büyük bir keyif ve gurur olduğunu sözlerine ekliyor. Pilot olmak isteyenlere, çok iyi İngilizce öğrenmeleri gerektiğini tavsiye edip, gerisinin çok kolay geleceğinin vurguluyor. Fatih Bey’in hikayesi böyle. Bunun yanı sıra yine bir Türk pilot, üstelik bir kadın, o da A380’de uçmakta. Safiye Ademoğlu Türkyılmaz Ethiad Airways’de çalışmakta. Dünyada henüz tek olan ve Qatar Airways filosundaki Airbus 350-1000 tipi uçakta da Orhun Şahin adındaki Türk pilot uçmaktadır. Bu başarıları, Türk Sivil Havacılığı’nın başarısıyla at başı gitmektedir. Hepsiyle gurur duyuyoruz.
İyi uçuşlar Türkiye’m...