İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

BİZİM NEDEN BİR VİSAT HİSTORY'MİZ YOK?

YAYINLAMA:

Fırsat buldukça Viasat History kanalını izliyorum. Kanal çok sağlam bir tarih kanalı. İngiliz menşeli Viasat World adlı kurumun 2000’lerin başında kurduğu bu kanal Türkiye’de programlarını Türkçe dublajlarla sunuyor. İçeriği tamamen tarih. Bir bakıyorsunuz 2. Dünya Savaşı’nı anlatıyor, bir bakıyorsunuz Fransız İhtilali’ni. Kanalın en büyük özelliği müthiş bir kurgu ile belgeselleri bazen bir dizi film gibi bazen bir drama programı kurgulayıp sunması. İzlerken çoğu kez şaşırıyorum, çünkü tarihi bir olayı anlatırken canlandırma tekniğini de uyguluyor. Yani o anlattığı tarihi olaya üç – beş dakikalık bir sahne ekliyor ve bir film sahnesi gibi olayı yaşatıyor. Mesela 17. Yüzyılda yaşayan bir kralın hayatından bir kesit sunarken, o döneme gidiyor, o dönemin kıyafetleri, evleri, sokaklarını belgesel de canlandırıyor. Bazen animasyon kurgularla tarihe yolculuk yapıyor. Bu kanalı her izlediğimde gıpta ediyorum, hatta kıskanıyorum. ‘Keşke bizim de öyle bir tarih kanalımız olsa da bir müzik tarihi programı yapsam’ diyorum. Bizim neden bir Viasat History’miz yok? diye söyleniyorum.

Bizim yapmamız gerekeni NETFLIX yaptı

Türk tarihi dünyanın en köklü tarihlerinden biri. Türk müzik tarihi, Türk uygarlıklar, Türk yaşam kültürü saysanız bir sayfa dolar. Öylesine büyük bir tarihimiz var ki, ama bunu anlatacak bir kanalımız yok. Belgesel yapmak zor iş, bunu biliyorum. Türkiye’de radyo mecrasına müzik belgeselleri hazırlamış ve bundan bir lira para kazanmamış biri olarak bu işin yoğunluğunu çok iyi biliyorum. Ama bunun hem zevki hem de gelecek nesillere bir şeyler bırakmanın verdiği manevi hazzın önemi çok büyük. Özel TV kanalları belki yapamıyor, TRT Belgesel bu konuda iddialı ama Viasat History’nin yanında tüm kanallar eksik kalıyor. Özel kanallar bu işe girmez onların akılları fikirleri para. Ama TRT Kurumu belki TRT Belgesel ile TRT Müzik ile ve TRT Spor kanalı bu alanda belgesellere imza atabilir. Hatta TRT World kanalının Türk kültürünü dünyaya tanıtması için bir şeyler yapması lazım. Osmanlı tarihini dünyaya anlatalım, müziğimizi, sporumuzu, yemeklerimizi dünyaya anlatalım. Bunlar çok önemli şeyler. Bakın NETFLIX Osmanlı Belgeseli hazırlamış. Bunları bizim yapmamız gerekmez mi?

Antonio Gades topluluğu “CARMEN” gösterisi ile CRR’de

Prosper Mérimée’nin Carmen eserinin dans uyarlamasından, Federico García Lorca’nın meşhur Kanlı Düğün eserine uzanan çalışmalarıyla tüm dünyada efsane haline gelen Antonio Gades’in, 2004 yılında aramızdan ayrılmadan kısa bir süre önce kurduğu vakıf etkinliklerine devam ediyor.

Yıllarca Gades ile dans eden Stella Arauzo’nun sanat yönetmenliğinde ve yine yıllarca orkestranın sağ kolu ve ışıkçısı olan Dominique You’nun teknik yönetmenliğinde çalışmalarını sürdüren Antonio Gades Topluluğu, 20 Şubat akşamı İstanbul Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda dans severlerin karşısına çıkacak. Carmen klasiğini sunacak olan topluluk bu klasik oyuna farklı bir hayat katacak. Sanata meraklı olanlar bu oyuna gitmeli.

Selami Şahin’in Sevgililer Günü projesi

Meşhur Sevgililer Günü yaklaşıyor. Özellikle gençlerin tüketimi arttırma görevinde olan 14 Şubat günü yaklaştıkça mekanlar da kartlarını masaya koymaya başladılar. Herkes o gün yapılacak tüketimden pay kapma derdinde. 14 Şubat etkinlikleri içinde ben bir tanesini diğerlerinden daha fazla sevdim. Selami Şahin, Maslak 1453’te Aşkın Nur Yengi ile sahne alacak. Çok güzel düetlerin yanı sıra Selami Şahin’in “Seninle Başım Dertte” başta olmak üzere o ölümsüz eserlerini dinleme fırsatı verecek olan bu etkinlik neden önemli biliyor musunuz? Çünkü bu bir proje etkinliği. Diğer yorumcuların aksine Selami Şahin ezber bozuyor ve özel proje etkinliklere giriyor. Herkes tek başına çıkıyor sahneye, o mutlaka bir partner alıyor, bir tema belirliyor filan. Yani Selami Şahin her yıl en az bir tane sahne projesi ile kendisini yeniliyor. Bunda eminin onun oğlu Emirhan’ın rolü büyüktür. Selami Şahin’in bu özelliği yurt dışındaki starların sürekli sahnelerini ve kendilerini yenileme çabalarına bir örnek. Adam koca Selami Şahin, yüzlerce klasiği var, hiçbir yenilik yapmadan çıkıp aynı şarkıları söyleyebilir. Ama hazıra konmuyor. Ne yapıyor? Mutlaka bir proje ile çıkıyor karşımıza. Mesela bu Sevgililer Günü’nde Aşkın Nur Yengi ile beraber sahne alacak, sonraki günde yine Aşkın’la Kıbrıs’ta sahne alacak. İşte bu dinleyiciye saygıdır, hazıra konmak yerine proje üretmek hem o sanatçıyı zinde tutar hem de dinleyiciyi çeker.

Ocak ayının 1 numarası Hande Ünsal oldu

Geçen gün ocak ayının radyo ve televizyonlarda en çok yayınlanan yirmi şarkısını araştırdım. Bunun için yeni açılan ve oldukça iddialı olan Radyo TV Takip adlı hizmetten yararlandım. Karşıma çok ilginç bir tablo çıktı.

Ocak ayında radyolarda en çok şarkısı yayınlanan ve televizyonlarda en çok klipi yayınlanan yorumcu Hande Ünsal oldu. Hande Ünsal’ın “Daha İyi” adlı şarkısı rakiplerine çok ciddi bir fark atarak medyanın bir numarası oldu. Üst üste başarılı single’lar yayınlanan Hande Ünsal, bu single’ı “Daha İyi” de de başarılı oldu. “Nerdesin” – “Seni Severmiydim” ile dört dörtlük başarılara imza atan Ünsal, “Daha İyi” ile bu başarısını pekiştirdi ve bir numaraya yerleşti. Kız kendi şarkısını kendisi de yazıyor. Bu da gelecek adına çok büyük bir avantaj.

Hande Ünsal’ı ilk piyasaya girdiği günden beri takip ediyorum, çok yetenekli ve hırslı bir kız. Annesi Niran Ünsal’ın adını hiç kullanmadı, hiç onun gölgesinde olmadı. Çok çalıştı, çok koşturdu. Bu kızın bu yakaladığı başarı haklı bir başarı. Hande Ünsal’ın bu başarısının altında yakaladığı iyi şarkılar ve çalışkanlığı var. Bu başarısının iki önemli anahtarı.

Zeynep & Musti ortaklığı tuttu

Listede Youtube fenomeni Zeynep Bastık & Mustafa Sandal düeti “Mod” ikinci sırada yer alırken Berkay “İki Hece” ile üçüncü sırada yer aldı. Berkay agresif bir giriş yaptı ocak ayı listelerine. Zeynep Bastık ise Mustafa Sandal düeti ile istediğini kaptı. Bu düetle Musti de yeni nesle indi bir kez daha. Yani her iki tarafta karlı çıktı bu ortaklıkta.

Bu listede yer alan Soner Arıca doksanlardan günümüze kadar müzik yapıp listeleri zorlayan tek isim, bunda Soner Arıca’nın TRT FM’de ki programının da rolü büyük tabii ki. Haftada iki gün radyo programı yapıyor hem kendi şarkısını kendi çalıyor hem de radyo kanalının da gücünü arkasına alıyor. Ama bu tek başına etken değil, “Bambaşka” trend bir şarkı hak etti ilk yirmiye girmeyi.

Tuğba Yurt, Mustafa Ceceli, Buray bu ayı karda kapatan isimler oldu. Yeni yayınlanmasına rağmen Bora Duran “Başgan” ile İlyas Yalçıntaş’ta “Farzet” ile ilk yirmiye girmeyi başardı. Bu liste şarkıcıların ocak ayı karnesi gibi bir şey. Popüler kültüre yön veren radyo ve televizyon kanallarında ocak ayında en çok yayınlanan şarkıların listesi şöyle:

Sıra
Sanatçı
Şarkı
Çalınma Adedi
1
Hande Ünsal
Daha İyi
8763
2
Mustafa Sandal &Zeynep Bastık
Mod
7869
3
Berkay
İki Hece
7607
4
Tuğba Yurt
Vur kaç
7547
5
Bengü
Günaydın
7062
6
Mustafa Ceceli
Bedel
6878
7
Ayse Hatun Önal
Efsane
5900
8
Bora Duran
Başgan
5776
9
Merve Özbey
Yaramızda Kalsın
5604
10
Irmak Arıcı
Mevzum Derin
5252
11
Buray
Taç Mahal
5154
12
Ersay Üner
Selam
4765
13
Hadise
Geliyorum Yanına
4703
14
Soner Arıca
Bambaşka
4665
15
Tuğba Özerk
Hergele
4537
16
Aynur Aydın
Gel Güzelim
4318
17
Aydın Kurtoğlu
Tek
4314
18
İlyas Yalçıntaş
Farzet
4289
19
Murat Dalkılıç
Kim Kafa Tutabilmiş Aşka
4184
20
Sıla
Karanfil
4151

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *