İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

Dana alamazsan koyun ye

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Dana alamazsan koyun ye

Hergün birinin çıkıp abuk sabuk sözler sarf ederek kendini inandırdığı söylemler aralıksız devam ediyor. Millet bir kilo ucuz kıyma için sahurda Et Süt Kurumu önünde kuyruğa girerken Tarım Kredi satış yerlerinden 50 kuruş 1 lira ucuza mal almak için çabalarken bizi yönetenler mevzuya değişik noktadan bakıyorlar .Bunun son örneğini ise Bakan Nurettin Nebati verdi. Kriz yüzünden beli bükülen vatandaş, eti kasap camında görürken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati halka akıl verdi. Nebati'nin, "koyun eti ucuz ama kokuyor diye millet yemiyor" şeklindeki sözleri büyük tepki topladı.Türk Lirası'nın günden güne değer kaybettiği Türkiye'de, enflasyon altında ezilen yurttaşlar için sofrada et görmek hayal oldu. Ramazanda da gıda fiyatlarındaki artış sürüyor. Kasaplarda satılan kırmızı et ve kıyma fiyatları 300 liraya dayandı. Son günlerde kasap tezgahlarında kıymanın fiyatı 300 lira civarında seyrederken kuşbaşı, biftek gibi ürünlerde fiyatlar is 400-500 lira aralığında yer alıyor..

Nebati’ye koyun eti tepkisi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Saray’da AKP ve MHP milletvekillerine iftar verdi. İftara katılanlara ana yemek olarak “safranlı pilav eşliğinde mantar soslu dana fileto”  servis edildi. İftar sonrası bir TV kanalının canlı yayınına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bir gastronom edasıyla, Türkiye’de damak tadının değiştiği yönünde fikir beyan ederek “Koyun eti ucuz ama tercih edilmiyor, kokusundan dolayı. Bunu da değiştirmek lazım” dedi.

Damak tadı mı kaldı!
Halk artan erten fiyatları yüzünden kasabın önünden geçemezken, yaşlı başlı insanlar yanlarında sandalye getirerek, sabahın kör karanlığında Et ve Süt Kurumu mağazaları önünde ucuz et kuyruğuna girerken, öğrenci evlerinde 100 gram kıymaya beş yumurta kırılırken, Nebati’nin, “damak tadından” bahsetmesi büyük tepki çekti. Ya alışveriş yapmıyor ya da bizle alay ediyor.

Nebati Bakan; "Türkiye’de damak tadı değişti. Koyun eti ucuz ama tercih edilmiyor, kokusundan dolayı. Bunu da değiştirmek lazım. Bu işlerin belirli bir plan çerçevesinde yapılması ve kamunun elini taşın altına koyma konusunda çekinmemesi gerekir. Bizim burada yapmamız gereken, aracıların fiyatları artırıp artırmaması çok önemli. Elbette kasıtlı fiyat artıranlar da vardır. Kasıtlı işler yapılıyor olması ahlaki olarak anormal ama bunlarla bizim incelemelerimiz var, ciddi düzenlemeler yapıyoruz. Fahiş gelir elde ediliyorsa, ithalat yoluyla da insanlarımız ucuz ete ulaşmalı." diyerek çözümü de önerdi. Öyle güzel söylüyorlar ki sınrısınzı bunlar iktidara gelince güzel şeyler yapmayı vaat eden muhalefet sözcüleri !.  Beyler millet aç aç. Açlık sevfalet diz boyu olmuş, dana eti pahalı koyun eti alsınlar gibi absürt bir muhabbete girmekten de çekinmiyorlar utanmıyorlar. Bunlar Dostlar! Ya aleıverilş yapmıyorlar yada bizimle alay ediyorlar.Hatta bence bu eksik açıklama. At ve eşek eti de ucuz. Onu da önermeniz gerekirdi. Benim baktığım marketlerde iki tür ette aynı fiyat. Kuzunun ucuz olduğu marketler belirtilirse sevinirim. Bizim için de iyi olur.

Ha bir de şu alışkanlık gelişti. Siyasi iktidar kendini devlet sanıyor. Başkanlık ya sistem aşağıdakileri de "Teba" olarak görüyorlar. Bizi kendi emri altında her söylediklerine itaat etmek zorunda görüyorlar galiba. Yalnız bir sorun var, sanırım kuzu etine paramızın yeteceğini sanıyor. Önce ya maaşımızı yükseltin, ya et fiyatlarını düşürün, biz istersek değiştiririz et tercihimizi.

Halkı aşağılamaya başladılar
Kaybettiklerini anladıkça halk ile dalga geçmeye aşağılamaya başladılar.Bence Nebati  bakanın  çok et yemekten olsa gerek hafızası iyi çalışıyor. İnekleri kesip yediler bitti, sırada koyunlar var onları da yiyip bitirecekler hayvancılığa noktayı koyacaklar ama Allah’tan seçimlere az kaldı bunun cevabını bu millet verecektir.

Koyun eti ucuz değil ki
Aslında bu tratışmaya doğru bakarsak koyun etinin 240 lira olması dışında sorun yok. Etten anlıyor desek değil fiyatlardan haberi yok desek yeridir ancak an itibari ile maliye bakanımızın  yanlış bakanlığa atandığı kesin. Tarım bakanı olmalıydı. Koyun eti tavuk eti bunlar da ucuz değil. İnanmıyorsa BBP  Genel Başkanı Destici'ye sorsun.  Böyle bir bakan yüzyılda bir kere gelir kıymetini bilmek lazım da vatandaş yakında vejeteryan olacak mecburiyetten.

Enflasyonu da çözmüşler 
Vatandaş et alamazken Nebati’nin açıklamaları  koyun eti çıkışıyla sınırlı kalmdı. Nebati bakan hızını alamayınca enflasyonu da çözdükelrini açıklamaktan geri durmadı. Nebati  "Türkiye’de dövizin artışı demek doğrudan fiyatların artırılması olarak görünüyor. Salgından yeni çıkmış bir dünya ve üzerine gelen savaş, enflasyon olgusunu çok tartışılır bir hale getirdi. Enflasyon niçin hala yüzde 50’lerde? Geçen sene yüzde 80’lerde bir enflasyon gördük, o dönem aralık itibarıyla düşecek dedim, bu etki, döviz fiyatlarındaki hareketliliğinin devam etmesi emtia fiyatlarının düşmesi anlamına geleceği kanaatindeyim. Bugün açıklanan enflasyon, beklentileri karşılıyor."
Gördünüz mü Dostlar. Dert üstü murad üstü derler. Ülkece o durumdayız da haberimiz yokmuş. Baknın sizinde haberiniz olsun. Duymadı iseniz duymuş olun.

Mayıs'ta enflasyon düşecekmiş!
Nebati "Asgari ücrete artış yapıldı, üretim ve tüketim devam ediyor. 6 Şubat depremlerinden dolayı da yüzyılın afetiyle karşı karşıya kalan ülkemizde böyle bir enflasyon görülmesi, beklenenle karşılaştığımız anlamına geliyor. Gelecek ay, Ramazan ayının getirdiği gıda fiyatı artışına rağmen Mayıs’ta enflasyonun yüzde 50’nin altına düştüğünü ve sonra daha da gerilere gittiğini göreceğiz." dedi.

Ette rekor artış
TÜİK verilerine göre martta enflasyona en büyük katkı et ve şarküteri ürünlerinden geldi. Martta zam şampiyonu aylık yüzde 19,9 artışla dana eti olurken bu ürün yılbaşından bu yana yüzde 60 zamlandı. Et ve diğer hayvancılık ürünlerinin fiyatları her geçen gün artarken bu artış enflasyon rakamlarına da yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),  mart ayı tüketici enflasyonu (TÜFE) verilerinde et ve hayvancılık ürünlerindeki artışlar dikkat çekti. Zam şampiyonu dana eti olurken, kuzu eti, tavuk eti gibi ürünlerin fiyatları da önceki aya göre sert yükseldi. TÜFE martta bir önceki aya göre yüzde 2,29, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50,51 artış gösterdi. Gıda enflasyonu ise martta yıllık 67,78, aylık 3,84 olarak gerçekleşti.

Zam şampiyonu dana eti
TÜİK'e göre, martta bir önceki aya göre fiyatı en çok artan temel başlık, yüzde 19,9'la dana eti oldu. Yüzde 15,16'lık zam oranı ile ‘şarküteri ürünleri ve diğer et çeşitleri’ ikinci, yüzde 11,16'lık zamla ‘yumurta ve yumurta ile ilgili ürünler’ üçüncü sırada yer aldı. Kümes hayvanları etinde atlık aylık artış yüzde 5,86 oldu. Ayrıca et, balık, yumurta gibi ürünlerin genelinde artışlar dikkat çekti. Sozcu.com.tr’nin TÜİK verilerinden yaptığı derlemeye göre kuzu eti fiyatları önceki aya göre yüzde 14,58 artış gösterdi. Sakatatlar yüzde 11,6, yumurta yüzde 11,2, taze balık ve deniz ürünleri yüzde 4,9 artış kaydetti. Ürünlerdeki fiyat artışları incelendiğinde, dana eti fiyatlarının yılbaşından bu yana yüzde 60 artış gösterdiği görüldü. Kuzu etinde yılbaşından bu yana artış yüzde 46,3, kümes hayvanları etinde ise yüzde 26,44 oldu.

Zamlar yağur oldu yağdı 
Ramazanı da fırsat bilenler, her ürüne ayrıca zam yapmayı da unutmadı. Kısaca Dostlar, zaamlar yağmur olup üzerimize yağdı ve yağmaya da veam ediyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Ramazan öncesinde yaptığı fiyat araştırmasında, mart ayı sonuna kadar geçen 14 günlük süreçteki fiyatlara bakıldığında da et ürünlerinde büyük artış yaşandığı görülmüştü. 17 Mart’tan 31 Mart’a kadar olan 14 günlük süreçte TZOB verileri, markette en fazla fiyat artışının yüzde 16 ile kuzu etinde ve yüzde 15 ile dana etinde olduğuna işaret etmişti. İstanbul Ticaret Odası verilerinde ise martta İstanbul’da dana etinin yüzde 17,99, balık etinin yüzde 16,63, koyun etinin yüzde 13,91 zamlandığı görülmüştü. Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Bölge Başkanvekili Veysel Günal, geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada zamların otomatiğe bağlandığını belirtmişti. Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Dr. Ahmet Yücesan da fiyat artışının geçmişten gelen üretim maliyetiyle ilgili olduğunu savunmuştu. Yücesan, “Enflasyonla alakalı yansımalardır. Bunun direkt birebir piyasaya açılmamasının nedeni az önce konuştuğumuz gibi talepte bir artış, üretimde de biraz azalma olduğu için bu fiyat yavaş yavaş yukarı doğru çıkmaya başladı” demişt

Gıda enflasyonu yüzde 100 
DİSK-AR'ın TÜİK verilerinden yola çıkarak yaptığı hesaplamaya göre, mart ayında en yoksul gelir grubu yüzde 100'den fazla gıda enflasyonu hissederken, en yüksek gelir grubu ise yüzde 50'den düşük gıda enflasyonu hissetti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, mart ayı tüketici enflasyonu aylık yüzde 2,3, yıllık yüzde 50,51 olarak gerçekleşti. TÜİK tarafından yayımlanan resmi enflasyonun farklı gelir gruplarının gerçeğini yansıtmadığını belirten DİSK-AR, TÜİK'in ham verilerinden yararlanarak emeklilerin, dar gelirlilerin, düşük gelirlilerin hissettiği gıda enflasyonunu yeniden hesapladı.

Gruplara göre durum vahim
Yapılan hesaplamaya göre gıda enflasyonu ortalama yüzde 67,9 olarak gerçekleşirken emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 86,5 oldu. Üçüncü yüzde 20'lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 73,8 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20'lik grubun gıda enflasyonu yüzde 87,5, en yoksul yüzde 20'lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 100,2 olarak gerçekleşti. Dördüncü yüzde 20'lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 67,2 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu ise yüzde 49,9 oldu. Böylece en yoksul gelir grubu yüzde 100 oranında gıda enflasyonu hissederken, en yüksek gelir grubu ise yüzde 50 oranında gıda enflasyonu hissetmiş oldu. Bu durum enflasyonun gelir gruplarına göre önemli ölçüde farklı hissedildiğini ortaya koydu.

Ülkece kuru soğana muhtaç olduk
Bu AKP iktidarının yaptıkları gerçekten yapacaklarının teminatı. Garip gurebanın kurus soğanı bile göz değil el yakmaya başladı. AKP ile bu da oldu.İstanbul’da mart ayı zam şampiyonu soğan olduİstanbul’da martta önceki aya göre en çok soğanın fiyatı artarken, en fazla düşüş maç giriş bileti ücretinde gerçekleşti. İTO’nun İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi'nde yer alan 242 ürünün 112'sinin perakende fiyatı artarken, 33 ürünün fiyatı düştü, 97 ürünün fiyatı ise değişmedi.

Soğan da rekor artış
Geçen ay gıda harcamaları yaş kuru sebze ve meyveler alt grubunda yer alan soğan yüzde 22,42 ile fiyatı en fazla artış gösteren ürün oldu. Fiyatında artış yaşanan diğer ürünler; gıda harcamaları grubundan yüzde 18,55 ile taze fasulye, yüzde 17,99 ile dana eti, yüzde 16,63 ile balık, sağlık ve kişisel harcamalar grubundan yüzde 15,96 ile ilaçlar, ev eşyası harcamaları grubundan yüzde 15,38 ile yemek odası takımı, gıda harcamaları grubundan yüzde 15,24 ile hazır çorbalar ve yüzde 14,16 ile tuz olarak belirlendi. İstanbul Ticaret Odası mart ayı verilerine göre ise İstanbul'da martta önceki aya göre en çok fiyat artışı soğanda görüldü. Soğanda fiyat artışı yüzde 22.42 olurken, soğanı yüzde 18.55 ile taze fasulye, yüzde 17.99 ile dana eti, yüzde 16.63 ile balık izledi. Muzda bir aylık fiyat artışı yüzde 6.34, patateste ise yüzde 5.44 oldu. Dışarıda yenen yemek ücreti yüzde 8.46, yumurta ise yüzde 7.81 zamlandı.

1 adet soğan 7 lira
Gıda fiyatlarındaki artış her geçen gün daha da yükselirken, marketten alınan 1 adet soğanın fiyatı pes dedirtti. Kilosu 30 liralara kadar çıkan soğanın 1 adeti 7 lira 25 kuruşa satılıyor. Son dönemde artan gıda fiyatları vatandaşların en çok dert yandığı konuların başında geliyor. Denetimler her ne kadar artırılsa da temel gıda maddelerindeki fahiş fiyatların önüne geçilemiyor. Son örneklerinden biri de soğan fiyatlarında yaşandı. Hemen hemen her evde olması gereken soğanın kilo fiyatı 30 liralara kadar dayandı.Yemeklerin olmazsa olmazı soğanın kilo fiyatının yanında adet fiyatı da dikkat çeken boyutta. Ünlü bir zincir marketten alınan 1 adet soğanın 7 lira 25 kuruş olması pes dedirtti

Hıyar da zamdan nasibinı aldı
Fiyatında azalış izlenen diğer ürünler; gıda harcamaları grubundan yüzde 22,92 ile salatalık, yüzde 20,95 ile yeşil soğan, yüzde 17,50 ile patlıcan, ev eşyası harcamaları grubundan yüzde 17,17 ile porselen mutfak eşyası, gıda harcamaları grubundan yüzde 12,24 ile bakla, ulaştırma ve haberleşme harcamaları grubundan yüzde 11,96 ile şehirler arası otobüs bileti ücreti ile gıda harcamaları grubundan yüzde 9,96 ile kabak olarak belirlendi

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *