İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

Yapay Zeka derin risklerle gelişiyor

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Yapay Zeka derin risklerle gelişiyor

Google eski CEO’su Eric Schmidt ile Henry Kissinger‘in birlikte geçen yıl yazdığı ‘The Age of AI: And Our Human Future‘ (Yapay Zeka Çağı: Ve İnsan Geleceğimiz) adlı kitapta yapay zekanın tehlikelerini enine boyuna anlatılıyor, karar alma sürecine insanların da dahil olmasını hatırlatıyor.
* * * *
 ‘yapay zeka‘ kavramının ilk kez İngiliz matematikçi Alan Mathison Turing tarafından ortaya atıldığı söyleniyor. 1950’de yayınladığı ‘Makinaların İşleyişi ve Zeka‘, adlı makalesi modern felsefe tarihinde en çok alıntı yapılan makalelerden birisi. Döneminde var olmayan bilgisayarları hayal etmekle kalmamış, bu makinaların aynı zamanda ileride insana benzer bir şekilde düşünebileceğini ve hatta aşabileceğini de öngörerek ‘Yapay Zeka’dan bahsetmiş.
* * * *
New York Times gazetesinde Thomas L. Friedman, geçen hafta ‘Yeni Prometheus Anımız‘ adlı makalesinde şöyle yazıyordu… ‘Bir Prometheus anının eşiğindeyiz. Tarihte belli yeni araçların, düşünce tarzlarının veya enerji kaynaklarının ilk kez kullanılmaya başladığı bu gibi dönemlerde geçmişten öyle büyük bir kopuş ve ilerleme yaşanır ki bir şeyi değil her şeyi değiştirmek zorunda kalırsınız. Yaratı, rekabet, iş birliği, çalışma, öğrenme, yönetme, suç ve savaş tarzlarınız değişir.‘
* * * *
Şöyle devam ediyordu… ‘Son 600 yıldaki Prometheus anlarını biliyoruz: Matbaanın icadı, bilimsel devrim, sanayi devrimi ile beraber tarım devrimi, nükleer enerji devrimi, kişisel bilgisayar ve internet. Şimdi yenisi geliyor. Nükleerden sonraki en büyük icat yapay zeka. Yapay zeka ile her şey her yerde aynı anda değişecek. Ancak ondan yararlanmak ve kötü sonuçlardan kaçınmak için iş dünyası, hükümet, sosyal girişimciler, eğitimciler, rakip güçler ve felsefeciler bir araya gelmeli. Üstelik süper güçler arası gerilimin tırmandığı bu çağda.‘
* * * *
Peki biz hazır mıyız? Pek de öyle görünmüyor galiba… Çünkü yazılım ve çip temelli birçok modern dijital teknoloji gibi yapay zekanın da iki amaçlı olabileceği öne sürülüyor. Yararlı bir araç da silah da olabilir. Hafta içinde aralarında aralarında Elon Musk’ın da bulunduğu binden fazla teknoloji lideri, araştırmacı en güçlü yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesine yönelik bir duraklama çağrısı yaptı.
* * * *
ChapGPT4’ü geliştiren Kaliforniya’daki OpenAI şirketinin kurucuları arasında olup daha sonra ayrılan Elon Musk ve diğer teknoloji liderleri, daha gelişmiş yapay zeka geliştirmek için kontrolden çıkmış bir yarışı eleştirdiler. Açık bir mektupta yapay zeka araçlarının toplum ve insanlık için derin riskler oluşturduğunu uyardılar.  Yapay Zeka geliştiricilerinin hiç kimsenin tahmin edemeyeceği veya güvenilir bir şekilde kontrol edemeyeceği, daha güçlü dijital zihinler geliştirmek için kontrolden çıkmış bir yarışa kilitlendiklerini hatırlattılar.
* * * *
Açık mektupta araştırma laboratuvarı OpenAI tarafından bu ay tanıtılan sohbet robotu GPT4ten güçlü yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesinde bir duraklama hızlı bir şekilde yasalaştırılamazsa, devletlerin devreye girmesi istendi. Mektupta, güçlü yapay zeka sistemlerinin geliştirilmesinin yalnızca etkilerinin olumlu olacağından ve risklerinin yönetilebilir olacağından emin olduğumuzda ilerlemesi istendi. Tüm bu gelişmeler bakarak bir gün gelir de makineler sahip olduğu zekalar ile insanları geçecek olursa ne olur? Bunu düşünmek dahi endişe verici.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *