Yapay zeka ve politika
Türkiye depremin yaralarını sarmakla meşgul. Depremin ardından bir de siyasi türbülansa girdi. İçsiyasete odaklı ve anlık yaşanıyor. En uzun fikrin ömrü bir günü geçmiyor. Ama anlık, günlük değerlendirmelerle dünyada olup biteni anlamak mümkün değil. Seçimlere giderken şimdi tansiyon da iyice yükseldi. Seçime giderken dünyadan da iyice koptuk sanki. Dünyada ne olup bittiğini de anlamalıyız.
* * * *
Dünyada olup biten pek çok şeyden biri de Yapay Zeka’nın hızlı adımlarla yükselişi. Japon Teknoloji Şirketi Softbank’ın CEO’su Masayoshi Son, CNBC kanalına ‘bilgi devrimi tüm hızıyla devam ediyor. Son sanayi devriminde insan gücü yerini makineler aldı. Bilgi devriminde, Yapay Zeka makinelerin yerini alacak‘ diyordu. Teknoloji yatırımlarıyla ünlü Japon Softbank, en son 2016’da İngiltere merkezli Arm şirketini 32 milyar dolara almıştı. Arm, yapay zeka için de son derece önemli yarı iletken tasarımları, teknoloji lisansları ve mobil cihazlar için işlemci üreterek çip üreticileriyle çalışıyor.
* * * *
Dünya medyası yapay zeka haberleriyle dolup taşıyor. Makalelerin, kitapların haddi hesabı yok. Dünya üniversitelerinde hararetli tartışmalar yapılıyor. ChatGPT gibi yapay zekaya sahip aracılar, oldukça usta olduklarını kanıtladı. Örneğin ChatGPT, kısa süre önce en iyi işletme ve hukuk okullarındaki yazılı sınavları geçti.
* * * *
Stanford Üniversitesi'nde İnsan Merkezli Yapay Zeka Enstitüsü‘nde (HAI) yapay zekanın insanları etkileme yeteneğini test ederek yapay zekanın politik ikna gücünün sınırlarını araştırmışlar. Çok yeni bir araştırma. Sosyoloji, psikoloji ve örgütsel davranış profesörü yöneticisi Prof. Dr. Robb Willer liderliğindeki araştırma Şubat’ta OSFPrepints Platform’unda 33 sayfa olarak yayınlandı. ‘Artificial intelligence can pursuade humans on political issues‘ adlı araştırmayı İngilizce bilenler bulup okuyabilir. Ben de haftasonu dikkatlice okudum.
* * * *
Dört kişilik ekipten demokrafik, kültürel ve sosyal değişimlerin psikolojik sonuçlarını araştıran Dr. Hui Bai ‘Yapay Zeka başarılı oldu. AI tarafından üretilen çağrılar, çeşitli siyasi konularda ikna etmede gerçek insanlar tarafından yazılanlar kadar etkiliydi‘ diyor. Araştırmada ChatGPT'yi besleyen büyük dil modeli GPT-3'ü kullanmışler.
* * * *
Araştırmada, birkaç tartışmalı konuda ikna edici mesajlar oluşturulmuş. Bu ikna edici metinleri binlerce gerçek insana okutmuşlar. Bunların bir kısmı yapay zeka tarafından, diğerleri gerçek insanlar tarafından hazırlanmış. Her durumda, katılımcılardan okumadan önce ve sonra konulara ilişkin görüşlerini belirtmeleri istenmiş. Araştırma ekibi daha sonra mesajların okuyucular üzerinde ne kadar ikna edici olduğunu ölçmüş, neden ikna edici olduğunu değerlendirmiş.
* * * *
‘Yapılan üç karşılaştırmada da yapay zeka tarafından oluşturulan örneğin, sigara yasağı, silah kontrolü, karbon vergisi gibi pek çok konuda mesajların insan okuyucular için sürekli olarak ikna ediciydi‘ diyor araştırmacılar. Ek bir ölçüm olarak katılımcılardan okudukları metinlerin niteliklerini açıklamalarını istenmiş. Yapay zeka tutarlı bir şekilde daha olgusal ve mantıklı, daha az öfkeli ve ikna edici bir teknik olarak algılanmış.
* * * *
Bu veya benzeri araştırmalar, siyasi ikna konusunda yapay zeka ile yeni bir siyasi söylem çağına girileceğini mi gösteriyor acaba… Araştırmacılar ‘ Bu çalışmayı işlerin ters gitme potansiyeli hakkında uyarıcı olarak yaptık. Yapay zekayı kullanan chatbotların demokrasi ve ulusal güvenlik için ciddi etkileri olabileceğini de göstermek istedik‘ diyorlar.
* * * *
Araştırmayı yöneten Prof. Dr. Robb Willer, ‘Açıkçası, Yapay zeka politikacılar ve yasa koyucular için dikkat gerektiren bazı yüksek riskli soruları gündeme getiren bir karmaşıklık düzeyine ulaştı. Yapay zeka siyasi söylemi etkileme potansiyeline sahip ve biz bu konuları en başından ele almalıyız‘ diyerek uyarıyor. Dolayısıyla içpolitikanın yanısıra dünyada ne olup bittiğini takip etmekte yarar olduğunu düşünüyorum.