Dünya nereye gidiyor?
Fransız düşünür, romancı, deneme ve oyun yazarı Albert Camus'yü ne kadar tanıyorsunuz… 1957 Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmıştı… Onun Veba romanını okudunuz mu bilmiyorum… Ama Albert Camus‘nün 1947 tarihli La Peste ( Veba ) romanı, genellikle İkinci Dünya Savaşı sırasında faşizme karşı verilen mücadelenin bir alegorisi olarak tanımlanır.
* * * *
Alegori bir düşünceyi, davranışı ya da eylemi, daha kolay kavratabilmek için onu, yerini tutabilecek simgelerle, simgesel sözlerle, benzetmelerle anlatmaktır. Ama roman aynı zamanda sıradan insanların varlıklarına yönelik ani, ölümcül bir tehditle nasıl başa çıktıklarının ya da başa çıkmadıklarının dokunaklı hikayesi olarak daha basit bir şekilde de okunabilir.
* * * *
Ukrayna'daki savaşın şu ana kadarki hikayesi her iki yorumu da sağlıyor - ne yazık ki savaş bir kurgu değil. Ukrayna vatandaşları, bir ulus olarak acımasız bir savaşa, beklenmedik bir şekilde bir ölüm kalım mücadelesine itildi. Son savaş alanı başarıları, korkunç insani bedeller karşılığında bu meydan okumayla baş etmelerinin yolunu yansıtıyor.
* * * *
Bir köşe yazarı da ‘Rusya'nın 24 Şubat'ta başlattığı askeri operasyon, Ukrayna ve Rusya arasında bir çatışmadan ziyade ABD liderliğindeki Atlantik'in temsil ettiği 'tek kutuplu küresel statüko' ile Rusya, Çin’in liderliğini yaptığı 'çok kutuplu yeni bir dünya savunucusu blok' arasında amansız bir savaşa işaret ediyor‘ diyordu…
* * * *
Putin Şubat ayında saldırdığında, işgalini sınırlı bir “özel askeri operasyon” olarak nitelendirmişti. Ancak bu ilk saldırının geri tepmesi ve ardından Rusya‘nın başarısızlıkları, iki blok arasındaki küresel tırmanışı körüklüyor. Rusya, kısmi seferberlik ilan ederek savaşın küresel tırmanışını daha da hızlandırıyor…
* * * *
Rusya Devlet Başkanı Putin'in nükleer silah kullanmaya yönelik tekrarlanan tehditleri, ABD Başkanı Joe Biden'ın dünyanın nükleer Armagedon'a yakın olduğuna dair uyarısı, belki de bu tırmanışın en şok edici örneği... Armageddon insanlık tarihi boyunca var olmuş dinlerde aynı sonuca işaret ediyor. Dini inançlara göre dünyanın sonunun gelmesi ve kıyametle ortaya çıkacak olan savaş olarak özetlenebilir.
* * * *
Şavaştan kaynaklanan şok dalgaları, küresel enerji kaynaklarını ve piyasalarını daha önce hayal bile edilemeyen şekillerde sallıyor. Geçen hafta OPEC ve Rusya’nın petrol üretimini kısma kararı, bu kış Avrupa'nın sorunlarını büyük ölçüde şiddetlendirebilir, ciddi sıkıntılara neden olabilir. OPEC'in kararının jeopolitik etkisi daha da önemli olabilir. OPEC üyelerinin çoğu güya batılı müttefikler. Taraf mı değiştirdiler diye sormadan edemiyor insan…
* * * *
Kiev için tek sorun Putin'in savaş makinesi de değil. Para tükeniyor. ABD, askeri olmayan yardım için ayda 1.5 milyar dolar taahhüt etti. Ancak IMF, Ukrayna'nın ekonomisini devam ettirmek için ayda 5 milyar dolara ihtiyacı olduğunu hesaplıyor. Washington ve Kiev, AB'yi üzerine düşeni yapmamakla suçluyor . Mayıs ayında Brüksel tarafından vaat edilen 9 milyar Euro'nun sadece 1 milyar Euro'sunun ödendiği söyleniyor…
* * * *
Bu gelişen savaşta, Ukrayna'nın egemenliğinden çok daha fazlası konuşuluyor… ‘Dünya nereye gidiyor‘ sorusuna cevap aranıyor. Takvim Gazetesi’nde Ergün Diler, ‘Küresel mücadele tam gaz sürmekte. Sanırım artık bunu anlamayan kalmadı. Haritayı önümüze alıp baktığımızda iç içe geçmiş pek çok sorunu görmek mümkündür. Ülkelerin ekonomileri alt üst oldu. Enflasyon patladı. Nerede duracağını da kestirmek güç. Silahların gölgesinde büyük bir ekonomik savaş sürmekte. Olaylara böyle bakın‘ diye yazıyordu. Herşeyi özetlemiş…