İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

Almanya'nın ikilemi

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Almanya'nın ikilemi

Ukrayna deyince gördüğümüz gözyaşı, acı, kan… NATO Genel Sekreteri Jen Stoltenberg, geçtiğimiz günlerde ‘Bu savaş haftalarca, aylarca, muhtemelen yıllarca da sürebilir. Uzun süreli savaşa hazırlıklı olunmalı‘ diyordu… NATO’nun idari patronu olan biri böyle konuşuyorsa bir bildiği vardır mutlaka… İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi, emekli tuğgeneral Dr. Naim Babüroğlu NATO’da görev yapmış bir komutan… ‘NATO’da hiçbir şey gelişigüzel açıklanmaz. Önce kurum içinde bir süzgeçten geçer. Daha sonra Washington’dan da onay alındıktan sonra açıklanır‘ diyordu katıldığı bir programda…
* * * *
Alman Şansölye Olaf Scholz Meclis'te yaptığı konuşmada, Putin'in Ukrayna'ya karşı savaşı kazanamayacağını söyledi... Ukrayna’nın Almanya‘dan silah talepleri için de ‘mantıklı ve işe yarayan her şey hızlı bir şekilde teslim edilecek' sözünü verdi… Ancak Almanya Rusya'ya karşı kesin bir doğal gaz ambargosunu reddetmeye devam ediyor… Bu yüzden Kiev'den de daha fazla silah talebi baskısı artıyor. Bu da Almanya‘yı ikilemde bırakıyor… Ukrayna için daha katı yaptırımlar veya ağır silahlar söz konusu olduğunda, Almanya dünyada sanki ‘fren' olarak algılanıyor.


* * * *
New York Times'ta etkili köşe yazarı Paul Krugman, 7 Nisan günkü ‘Almanya Putin’in işini kolaylaştırıcı nasıl oldu‘ yazısında Almanya'yı demokratik dünyanın Rus saldırganlığına verdiği yanıttaki ‘en zayıf halka‘ olarak nitelendirdi… Gerekçe olarak da gaz ve petrole acil bir ambargoyu reddetmesini gösteriyor… Krugman Nobel ödüllü neo-klasik  bir iktisatçı… ABD ve AB ülkelerinde iktisat politikaları söz konusu olduğunda, neo-liberal reçeteleri eleştiren ‘ılımlı sol' çizgide yer aldığı söylenir…

 

* * * *
Batı, Rusya’ya karşı beşinci yaptırım paketini uyguluyor. Altıncısı yolda… Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda Rus doğalgaz ve petrol ithalatının yasaklanmaması  eleştirildi… AB Konseyi Başkanı Charles Michel ‘Avrupa Birliği, er ya da geç, Rus petrol ve doğalgazına yaptırım uygulamak zorunda kalacak’ diyor… Belçika eski Başbakanı Avrupa Milletvekili Guy Verhofstadt da ‘İkinci Dünya Savaşı'nın dehşetinden sonra güçlü ve demokratik bir Almanya ortaya çıktı. Ama böyle bir Almanya'dan liderlik bekliyorum. Geride kalarak değil, ileri giderek liderlik' diye konuştu genel kurulda…

 

* * * *
Bu tür konuşmaların, Berlin'in tavrını değiştirmesi sağlayacağı beklenmiyor. Sosyal Demokrat Şansölye ve Yeşil Şansölye Yardımcısı Ekonomi Bakanı Robert Habeck, acil bir gaz ambargosuna karşı… Gaz, neredeyse yarısı Rusya'dan gelen, Almanya'nın birincil enerji tüketiminin yüzde 27'sini karşılıyor… Yine büyük ölçüde Gazprom tarafından işletilen gaz depolama tesislerinin dolum seviyeleri şu anda yüzde 37 ile tarihi düşük seviyesinde… Alman ekonomi bakanına göre Almanya, sonbahara kadar Rus taş kömüründen ve bu yıl sonuna kadar da Rus petrolünden ‘neredeyse bağımsız’ olabilir. Ancak bakan, doğal gaz akışını iki yıl daha sürmesini bekliyor… 

Almanya’nın Rus gazından büyük ölçüde bağımsız olması ancak 2024'ün ortalarına doğru mümkün olabilecek… Almanya’nın enerji tedariğinde yıllar boyu Rusya’ya bağımlı hale gelmesi, doğal gazın kesilmesi konusunda fren mesafesini arzu edilenden daha uzun hale getiriyor. İkilem içindeki Berlin’i zor günler bekliyor…

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *