İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

Dinler ve ağaçlar

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Dinler ve ağaçlar

Sevgili Okurlarımız; ramazanlarda bu konuyu dile getiriyoruz. Son zamanda dindar kesimin desteğini alan madencilerin, taş ocakçıların zeytinden başlayarak ağaç katliamı planlarına ülke olarak karşı çıkıyoruz. Bunlar zoru görünce projelerini geri çekiyor bir müddet sonra küçük değişikliklerle tekrar piyasaya sürüyorlar. Kuranı okuyup anlamadığımdan araştırmalarla bulduğum bilgileri sunuyorum şimdi. Dünyanın oluşumundan başlayarak, insanların var oluşu, Havva’nın Ademe ağaçtan yasak meyveyi yedirmesi sonucu cennetten kovuluşları, Brahmanizm, Budizm, Musevilik ve Hristiyanlık’ta Müslümanlıkta Ağaçların yeri kıymetlidir.

Müslümanlık-Türkler ve Ağaçlar Anadolu’ya yerleştiğimizden bu güne yer açmak için, tarla yapmak için, eşya yapmak için, yakmak için hep kesmişiz ağaçları. Dikmek hiç aklımıza gelmemiş. Aynı şeyi Orta Asya’da da yapmışık. Hiç unutmuyorum ve okullarda çevre eğitiminde çocuklara da anlatıyorum. Yıl 1962 Yozgat’ın Şefaatli İlçesi, Caferli Köyünde Yd. Sby. Öğretmen olarak askerliğimi yaparken, gelen bir müfettiş dersimize girmişti. Ben hemen en çok bildiğimi sandığım, Türklerin Orta Asya’dan göçünü anlatmaya başladım.

Irmaklar kurumuş, yağmurlar yağmaz olmuş, Kuşlar bile Göç, Göç diye öter olmuşlar. Türkler’de Avrupa’ya doğru göçmüşler diye alattım. Tenefüste müfettiş, Yozgat’ta Çamlığa hiç çıktın mı? diye sordu. Elbette sık sık gidiyoruz arkadaşlarla piknik yapıyoruz dedim. O çamlık tepe Yozgat'ın tek yeşil alanı. Ama etrafında 100 Km. çapında arazide başka hiç ağaçlık yok. Müfettiş bana Çocuklara nehirler kurumuş, yağmurlar yağmaz olmuş diye anlatıyoruz. Oraya Allah gökten kozalak mı atmış ta orada çamlık olmuş. Hayır biz kese kese o tepeye kadar ağaç bırakmamışız. Çocuklara bunu anlatmamız lazım dedi. Bu benim ilk çevrecilik dersim oldu.

İslamiyet’te, halk arasında kökü yukarıda dalları aşağıda ters duran ağaç olarak bilinen, yüce Tüba Ağacı’nın cennetin merkezinde olduğuna inanılır. Hz. Muhammed'in Mi’rac’ında (Necm, 13-14) adı geçen Sidretü’l Münteha, gözle görülen dünyanın bitip gayb aleminin başladığı, son noktayı işaretleyen sınır ağacıdır der. Bütün yaratılmışların ve meleklerin bilgileri ancak bu ağaca kadardır. Ötesinde olanı kimse bilmez. Bu ağaç sırrın simgesidir. Sevgili okuyucular konumuza önümüzdeki hafta devam edeceğiz. Sağlıklı kalmanız dileklerimle.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *