Yerel adayların önemi ve yanılan anketler!
YAYINLAMA:
| GÜNCELLEME:
Dün CHP İstanbul 3. Bölge Milletvekili Adayı Dr. Ali Şeker ile Büyükçekmece sokaklarını turlarken bir kez daha tanık oldum ki; halk tanıdığı bildiği adayı daha çok benimsiyor...
***
Tanınırlık çok fazla popüler olmakla da biraz alakalı olsa da; sokaktan, mahalleden, kahvehaneden, dükkandan, apartmandan haşırneşir olmak, göz aşinalığı olmak başka şey.
Bu tür adaylara halk daha samimi, daha sıcak, daha içten bakıyor.
Başka partilere sempati ile bakılsa da tanınır adaya oy vermek daha cazip geliyor.
***
Şu kadarını söyleyeyim ki; daha önce CHP'ye hiç oy vermememe rağmen, sırf içimizden aday olarak Ali Şeker'i Ankara'da görmek adına CHP'ye oy vereceğim diyenler az değil.
Bir kahvenin kırk yıl hatırı var hesabı kaç kişi ile kahve içmişliği vardır, kaç kişiyi muayene etmişliği, kaç kişi ile hasbihal edişi veya kaç kişi ile tokalaştığı vardır Ali Şeker'in.
***
Dün Büyükçekmece esnaf ziyaretini dolaşan Ali Şeker her uğradığı dükkanda aynı ilgi ve alaka ile karşılaştı.
Şeker'in gözlerine bakan esnaf; 'Ali bey sizi tanıyoruz, biliyoruz. CHP ilk defa güzel bir çalışma ile karşımıza çıktı. Bu seçimde gönlümüz rahat Cumhuriyet Halk Partisi'ne oy vereceğiz' diye samimi açıklamalarda bulundular.
***
7 Haziran sonrası hükümeti kuracak parti değişir mi?
HDP barajı geçebilir mi?
CHP oylarını artırır mı?
MHP yüzde 20'ye yakın oy alır mı?
Bilemeyiz.
Sandık sözünü söyleyecek.
Ancak seçimlere bir ay kala bildiğimiz bir şey var ki o da CHP ön seçim sayesinde önemli bir atak yaptı.
Ekonomik seçim vaatleri ile ikinci atağı da gerçekleştirdi.
CHP'nin bu ataklarına karşılık diğer partilerdeki olumlu veya olumsuz hareketlilik ise seçimlerin rengini belirleyecektir.
***
Bildiğiniz gibi İngiltere'de yaşanan seçimlerde anketler yanıldı.
İngiltere'deki genel seçimlerden önce tüm kamuoyu yoklamaları, ülke tarihinin en belirsiz seçiminin yaşanacağını söylüyordu fakat öyle olmadı. Seçimin kaybedeni, sadece İşçi Partisi ya da Liberaller değil anketler de oldu.
Başbakan David Cameron seçim öncesi hedefini sadece "Muhafazakar Parti'nin en fazla milletvekili çıkaran parti olması" olarak açıklamıştı.
Yapılan tüm kamuoyu yoklamaları Muhafazakarları, İşçi Partisi ile başa baş gösteriyordu. Seçime iktidarın büyük ortağı olarak giren bu partinin 300 milletvekili dahi kazanacağını gösteren bir tane bile kamuoyu araştırması yoktu. Sonuçta ise tek başına iktidar için gereken 326 sandalyeyi aştılar.
İngiltere'de dün yapılan genel seçimlerde sonuçların netleşmeye başlamasından birkaç saat sonra, üç parti lideri birden istifa etti.
Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Ed Miliband, Başbakan Yardımcısı ve Liberaller'in lideri Nick Clegg ve seçimde oy oranını dokuz puan artıran ancak kendisi seçilemeyen UKIP lideri Nigel Farage, bu görevlerini bıraktılar.
Başbakan David Cameron ise seçim öncesinde hayalini bile kurmadığı bir başarı elde etti ve parlamentoda çoğunluğa ulaştı.
Oysa seçim öncesi tüm kamuoyu yoklamaları bir tür koalisyon hükümetine işaret ediyor ve siyasi liderler hesaplarını buna göre yapıyordu.
***
İngiltere'de anket yanılması oldu da Türkiye'de neden olmasın.
Olur mu olmaz mı bilemeyiz.
Ancak artık genel seçimlerde de yerel adaylarımız çoğalmalı.
Seçmen bildiği, tanıdığı, hatta sevdiği adayları listede görmeli.
Gerek ön seçim, gerek yerel anketler ile adaylar belirlenmeli.
Saçma sapan anketlere de fazla itibar edilmeden sağlıklı bir seçim yaşanmalı.
***
Bu arada CHP İstanbul 3. Bölge Milletvekili adayı Dr. Ali Şeker'in ekibi sloganını da bulmuş: Bölgemizin sesi Ankara yolunda, oyumuz adresini buldu en sonunda!
Şeker ve ekibine sloganınız galiba biraz uzun olmuş eleştirimizi yaptığımızda ise; adayımızın boyu uzun sloganımızı da ona göre belirledik esprili cevap aldık..
GÜNÜN SÖZÜ:
Güvenmeyin anketlerin oranına, verin oyunuzu hatırınızı soranına...
Yorumlar
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *