İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

Çevre hakkı ve hayvan hakları

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Çevre hakkı ve hayvan hakları

Sevgili Okuyucularımız; 4 Eylül Cumartesi günü Belediyemizin organize ettiği, STK (Sivil Toplum Kuruluşları, halkın ve Öğrencilerin katılımıyla Göl Kıyıları Temizlik Etkinliği yaptık. Suyu ile elimizi yüzümüzü yıkadığımız, dişlerimizi fırçaladığımız, içtiğimiz göl kıyısı rezaletti. Biz insanların bunu yapmasını terbiyemize, dinimize yakıştıramadık. Kirlilikte binlerce yıl toprakta eriyip yok olmayan her türlü pilastik cinsi vardı. Bu hafta sizlere Çevre Hakkı ve Hayvan Haklarından bahsedeceğim.

ÇEVRE HAKKI: Temel haklar sisteminin bütünlüğü içinde değerlendirilir. Ulusal ve Uluslararası çevre hukuku ve politikaları; çevrenin dünyanın her yerinde ve her koşulda korunması anlayışına dayanmalıdır. Dünya insanlığın ortak varlığıdır. Bugün canlıların yaşam alanlarında fiziksel tahribat açısından onarılmaz yaralar açılmıştır. Dünya ülkeleri ve çevre organizasyonları çevre tahribatına karşıdır. Çevre tahribatına müdahale meşrudur. Ama hep para hep para diyen siyasal güç sahipleri ile mücadele gerekir. Evrensel olarak kabul gören dayanışma haklarından biri olan çevre hakkının kapsamı; doğal yaşamın, flora ve faunanın korunması, doğanın (toprak,su,hava) temiz olan ozon tabakasında oluşan delik, dünyamızın muhafazası, düzenli sanayileşme, kimyasal atıkların uygun şekilde imha edilmesi, çevre ve kültürel varlıkları korumadır. Ülkeler, çevreyi tehdit eden, çevre hakkının ihlalini ortaya çıkaran olgulara tedbir için yasalar çıkarmalı, sivil ve Sivil Toplum Kuruluşları ile iş birliği yapmalıdır.

Cumartesi günkü Göl Çevresi Temizliği işte bu ilke içindedir. Ülkelerin çıkaracağı kanunlara 1072 Rio Deklarasyonu rehber olmalıdır. Atmosferdeki ozon tabakasının incelmesi, ozon tabakasında oluşan delik, dünyamızı ve dünya üzerindeki varlıkların geleceğini tehdit etmektedir. Tüm yaşayan insanlar ve ülke yönetimleri bunun için gereken önlemleri almalıdır. Çevre hakkı ihlali, insanlığa ve doğal yaşama karşı işlenen suçtur. Bizim buna dikkat etmemiz gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakacaktır. Hayvanlar da bu haklara sahiptir. Yanan ormanlar, keyfi avcılık hayvanların yaşama hakkına saldırmaktır. Onlara kötü ve zalimce davranılamaz. Beslenmek için bakılan güzel bir şekilde barındırılmalı, taşınmalı ve ölümleri de korkutmadan ve acı çektirilmeden olmalıdır. Çok sayıda hayvanın öldürülmesine neden olan safariler ve av partileri, hayvanlara karşı yapılmış bir soykırımıdır. Sağlıklı yaşamanız dileklerimle.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *