İstanbul
Parçalı bulutlu
14°
Ara

Organik beslenmeye dönmemiz gerek

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:
Organik beslenmeye dönmemiz gerek

Tüm çevremizi kaplayan virüsler, kimyasallar, zehirlerle iç içe yaşıyoruz. Hemen hemen tüm gıdalarda sağlığa zararlı maddeler tespit ediliyor. Bu konuya çok önem vermek gerekli.

5-6 yıl önceydi bir dernek bana geldi. Yaptıkları organik tarım projesine geri ödemesiz mali destek almışlar projeyi Büyükçekmece'de gerçekleştirmeyi düşünmüşler yer arıyorlardı. Başkanımıza gittik göl çevresinde İSKİ tesislerine yakın büyük bir alanı verdiler. Dernek araziyi hazırladı, kuyu açtı sebzeler ekti fakat bir yılın ardından vaz geçip gittiler. Konuyu ilk defa TEMA ile çalışırken tanıyıp sevdiğim Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği Kurucusu ve Başkanı Viktor Ananias'tan öğrenmiştim. Sonradan mantardan zehirlenip öldüğünü duydum çok üzüldüm. Harika bir insandı. Nur içinde uyusun. Her yerde yemek zamanı sunulan yemeği yemez çantasından çıkardığı organik sebze ve meyve ile karnını doyururdu. İnsanlara organik tarım kursları verdi Şişli Halk Pazarında kendilerine verilen stantta yetiştirdiklerini halka satarlardı. Yıllar önce Mimarsinan Kolejinde çevre için çalıştığımız Canan ve Şebnem öğretmenlerle düzenlediğimiz ekolojik tarım konferansına konuşmacı olarak çağırmıştık, gelmişti.

NEDİR ORGANİK TARIM

Bu konuda TEMA ile, ÇYDD Çevre Birimi ile konferanslar yaptık, katıldık. Şimdi Süleyman Demirel Üniversitesi Deneysel ve Gözlemsel Öğrenci Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Gülnaz Tınazîn, konu ile ilgili yaptığı açıklamaya bakalım. 2000 yılında SDÜ'nün (Süleyman Demirel Üniversitesi) öncülüğünde kurulan ve Akdeniz, Ege ile Balıkesir Üniversiteleri işbirliğinde yaptıkları çalışmalarla biyoteknolojik analizler gerçekleştirmişler. Analizlerde tarım ilacı kalıntılarına yönelik çalışmaların sık sık yapıldığını belirtmişler. Doç. Tınaz, bir tarım kenti olan Isparta'da üretilen tarım ürünleri yurt içinde pazarlanıyor, çeşitli ülkelere ihraç ediliyor. Meyveler de aynı şekilde. Yaptığımız analizlerde anne sütünde bile tarım ilacı kalıntılarına rastlıyoruz diyor. Dolayısıyla bebek sadece anne sütüyle beslense bile tarım ilacı kalıntılarıyla karşı karşıya kalıyor. Nedir tarım ilacının zararları: Türkiye'de günümüzde çok fazla tarım ilacı kullanılıyor ve bu konuda bir başıbozukluk var. Bilgi, eğitim ve denetim çok sınırlı. Tarım ilaçları, ölüme kadar götürebilen zehirlenmelerin yanı sıra, vücutta birikerek ilerde ortaya çıkan büyük sağlık sorunlarına neden oluyor. Karaciğer ve bağırsak tahribatları, sinir sistemlerinin bozulması, genetik deformasyon, üreme bozuklukları ve en önemlisi kanser yapıyor. Çocuklarda zihinsel ve bedensel gelişimi engelliyor, fizyonomik bozukluğa yol açıyor. Konuya belediyemiz de el atmış Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi hocaları ile

ORGANİK TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLĞİ

Eğitimi açmış 40 saatlik eğitime birçok hanım katılmış. Şimdi kooperatif kurma ve tarım yapılacak arazilerde toprak analizleri yapılıyor. belediye başkanımıza bir çevreci olarak teşekkür ederiz. Sağlıklı ve temiz bir ortamda yaşamanız dileklerimle.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *